”Conjurația” fermierilor și șoferilor

Fermierii și camionagii polonezi blochează punctele de trecere a frontierei cu Ucraina începând din luna noiembrie 2023, iar protestele lor au început din iulie 2022, la cinci luni de la invazia rusă în Ucraina. Subiectul a fost abordat în presa europeană în notă economică și cu accente critice împotriva guvernului eurosceptic de atunci al Poloniei. Acum, când protestele la frontieră s-au extins și în România, aceeași presă lasă economia la o parte și strigă: Conspirație! De șase ori ”conspirație” într-un articol publicat de The Guardian, în urmă cu două zile. Conspirație, extremă dreapta, manipulare, infiltrare.

Este oare fostul Mister Europa, Donald Tusk, acum premier al Poloniei un anti-european, anti-ucrainean și pro-rus care își dorește victoria lui Vladimir Putin? Opoziția sa față de prelungirea regimului de taxe zero pentru produsele din Ucraina (în special cereale) este una dintre puținele politici similare cu cele ale rivalilor eurosceptici din partidul lui Jaroslaw Kaczynski. După preluarea guvernului, Tusk a tăiat în carne vie la vârful instituțiilor media de stat, a arestat politicieni, a nesocotit amnistierea lor de către președinte, a lansat o reformă a justiției care risca să ducă la o criza constituțională și care e socotita prea ambițioasă chiar și de ONG-urile vestice, însă Tusk a rămas la aceeași poziție dură față de Ucraina, arătând înțelegere și pentru camionagii polonezi care se plâng de concurența neloiala a celor ucraineni, care au început să execute curse în interiorul UE. Nu a folosit poliția pentru a debloca punctele de frontieră și a cerut Kievului să înceteze ”jocul intereselor murdare” în comerțul transfrontalier, repetând ceea ce spunea fostul guvern eurosceptic – ajutorul UE pentru agricultura ucraineană este un ajutor pentru oligarhii care controlează sectorul, nu pentru micii fermieri afectați cel mai mult de război.

Nicio publicație europeană nu spune că Donald Tusk este un ”conspiraționist” sau ”naționalist” obtuz.

 

Fermierii din Germania au blocat Berlinul pentru că guvernul federal a anulat o reducere veche de 70 de ani taxelor pentru combustibilul folosit în agricultură. A fost o măsură menită să echilibreze bugetul pentru anul 2024. Sub presiunea protestelor, guvernul condus de Olaf Scholz a făcut un mic pas înapoi și a promis reducerea taxelor pentru vehiculele agricole noi achiziționate de fermieri. Furia protestatarilor din Germania a crescut atunci când ministrul de Finanțe Christian Lindner le-a spus că banii guvernului trebuie să ia alte căi: ”Războiul din Ucraina amenință pacea și securitatea în Europa și trebuie să investim din nou în securitatea noastră, așa cum făceam înainte”.

Când o politiciană populistă din Olanda (o țară marcată de proteste ale fermierilor amenințați cu falimentul de o lege împotriva amoniacului, proteste care au dus la apariția unui partid care a câștigat alegerile locale din 2022) a comentat protestele din Germania spunând că fermierii sunt una din puținele categorii sociale care mai pot pune presiune asupra globaliștilor și când ea a fost susținută și de mogulul Elon Musk, presa europeană a strigat: Conspirație! Eva Vlaardingerbroek nu a făcut decât să observe un lucru evident: într-o lume a serviciilor, atomizată, cei care muncesc pământul ”sunt printre puținele grupuri din societate cu suficientă putere”.

 

Situația este la fel de grea în industrie. ”Relatările presei trec deseori cu vederea amploarea unei catastrofe, însă ramificațiile politice încep să se vadă la urne. Protestele din agricultură împotriva reducerii drastice a emisiilor în Olanda l-au ajutat pe populistul Geert Wilders să obțină o victorie surprinzătoare, iar demonstrațiile similare din Germania împiedică adoptarea unui «budget verde»”, se arată într-un articol publicat de The Wall Street Journal.

Catastrofa amintită este văzută de ecologiștii radicali ca o mare binefacere – reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Germania cu 20% în 2023 și ajungerea lor la cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani. Însă în termeni economici aceasta înseamnă o prăbușire a activității industriale. Un raport despre tranziția energetică din Germania întocmit de Agora Energiewende arată cum și de ce au scăzut emisiile cu efect de sera în Germania. În primul rând, țara produce mai puțină energie și importă mai multă energie din surse regenerabile – aceasta nefiind tocmai o veste buna din perspectiva independenței energetice. În al doilea rând, consumul industrial a scăzut, ceea ce înseamnă criză și erodarea bazei industriale. Apoi, ”dacă emisiile nu fac decât să se mute în alte state, nu există niciun beneficiu din punct de vedere climatic”, mai arată raportul.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, ce are loc în această săptămână, Klaus Schwab vorbește despre reconstruirea încrederii” între guvernanți și guvernați, însă se acordă puțină atenție modului în care presiunea guvernelor pentru atinge țintele de emisii distruge industria pe care s-a bazat prosperitatea europeană.

În cei doi ani de război in Ucraina, zeci de companii europene mari consumatoare de energie și-au încetat sau și-au redus activitatea. Închiderea unei asemenea companii înseamnă pierdere de locuri de muncă bine plătite și reducerea clasei de mijloc. ”Dacă Europa nu va mai produce bunurile de care lumea are nevoie, producția se va muta în altă parte”, scrie The Wall Street Journal. ”Este iresponsabil ca Europa să permită mutarea industriei energofage în țări cu legi de protecție a mediului mult mai slabe și cu o protecție a forței de muncă mult mai slabă. Să vedem lucrurile altfel ar fi dăunător pentru mediu. Oamenii serioși înțeleg această realitate și trebuie să se facă auziți. Alegătorii o fac deja”, scrie WSJ.

Dar poate ar trebui să încetăm cu ”dezinformările” din comentariile publicate de The Wall Street Journal și cu mofturile fermierilor și șoferilor de tir din Europa și să o ascultăm pe Ursula von der Leyen, cea despre care Politico.eu spune că este aproape de neoprit în cursa pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Von der Leyen a spus, la Davos, că dezinformarea și polarizarea societăților sunt amenințări mai mari pentru afacerile globale decât războiul sau schimbările climatice. Von der Leyen atrage atenția că guvernele nu trebuie să se gândească prea mult la libertatea de exprimare: ”Răspândirea insidioasă a dezinformării și informațiilor false amenință coeziunea socială și există riscul ca unele guverne să acționeze prea lent, încercând să ajungă la un compromis între combaterea dezinformării și protejarea libertății de exprimare, in timp ce guvernele represive pot folosi controlul informațiilor pentru a eroda drepturile omului”. Von der Leyen are soluția: ”Soluțiile nu țin doar de cooperarea între guverne, ci de cooperarea dintre guverne și afaceri, afacerile și democrațiile lucrând împreună”. Și este puțin probabil ca pentru von der Leyen business să însemne câteva tiruri și gospodăriile din Polonia sau de la Vicovul de Sus. Deci, ne sugerează ea, să lăsăm businessul și guvernele să decidă ce este adevărat și ce nu, pentru că guvernele și afacerile nu mint niciodată, deoarece nu au nicio motivație politică sau financiară să facă asta.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28

28 de Comentarii

 1. Da e Conspirația VERTICILOR UE ,CARE ZU RAMIFICATII SI 8NFLUENTA ADUPRA UNOR GUVERNANTI DIN UNELE TARI,IMPOTRIVA AGRICULTORILOR ,TRANSPORTATORILOR DAR SI A INTREGII POPULATII CATE SUPORTA CRESTEREA PRETURILOR,INFLATIE 33% SI SALARII TOT MAI MIZERABILE. CA SA TRIMITA BANI SI ARME IN UKRAINA,SI SA FACULITEZE OLIGARHII CARE ZU INVESTIT IN AGRICULTURA IN UKRAINA.

 2. gargara cuvenita a presei suveraniste;nu te poti astepta la altceva,tine partea evazionistilor ‘nu cred ca au scris vreodata impotriva pensiilor speciale:)))Oare de ce ?

 3. „afacerile nu mint niciodată, deoarece nu au nicio motivație … financiară să facă asta”.
  O afirmație foarte interesantă și perfect credibilă, din moment ce vine chiar de la doamna von der Leyen.
  Înseamnă, cumva, că banii nu mai au valoare? Atunci care este noua unitate de măsură pentru plusvaloare, de care noi, cei săraci cu duhul, încă nu am auzit?

 4. Singura resetare mondiala benefica este cea a averilor care depasesc 100 milioane $ si eliminarea statutului de constituire „Limited” echivalent cu SRL-ul romanesc pentru banci. Asa actionarii bancilor vor raspunde cu propriile averi si nu vor mai pune periodic de cate o criza si „salvati” cu banii nostri. Daca individa asta scapa nepedepsita pentru conflict de interese si abuz in functie, nu serviciu, inseamna ca la nivel UE e mai rau ca in Romania. Faptul ca i s-a cerut dar refuza sa faca publice mesajele schimbate cu Phizer pe subiectul achizitiei de vaccinuri, unde sotul ei e angajat, nu face decat sa confirme supozitia de abuz si coruptie.

 5. … parca si vad cum potaia turbata de la Kiev se enerveaza si mai trimite niste rachete „pierdute” (ca la polonezi sau croati) pe la vecinii care ii fac probleme …

 6. Să continue așa. Eu le urez tranziție usoară…spre opoziție.

 7. Astazi, sau ieri, la Forumul Economic Mondial, WEF-ul lui Schwab, o sefa de organizatie ecologista, prima data cand aud de ea, a spus ca agricultura si piscicultura sunt ecocid… astia sunt oamenii care decid pentru populatia globala pe baza unor „experti”, „academicieni” si „oameni de stiinta” ca asta. Si dupa aia prostii nostrii condamna la ONU ca mancarea se scumpeste, ca milioane de oameni sunt expusi foametei si ca mor prin tarile subdezvoltate de malnutritie si de foame. Pai daca voi in loc sa folositi agricultura moderna care e capabila sa produca mari cantitati si sa duceti preturile in jos, si sa asigurati hrana si in zonele mai defavorizate, ei la UE, SUA, si UK platesc subventii de gen 250-300 lire sterline sa lasi pamantul batatura, sa pui flori de camp pe el… IREAL.

 8. Vorba lu Flecaru tradusa liber, Marchievici insista pe GARGARA „suveranista” a IMPERIILOR BOLSEVICE!!! Dimensiunea EUROPEANA a DIVERSIUNILOR TRACTORISTE era suficienta pentru un analist independent pentru a le cataloga DIVERSIONISTE si tot pe TIPICUL CLASIC al VALULUI DE REBELIUNI TRANSFRONTALIERE!!!

  Ne poate explica Marchievici cum de GEAMANUL PRESEDINTELUI KaASASINAT la Smolensk cu o racheta SOL-AER, Kackzynski, PROEUROPEANUL
  ANTISOVIETIC, NU A FOST PREZENT IN AVIONUL CU SUTE DE OFICIALITATI POLONEZE care A FOST DOBORAT? S-a vazut ulterior tot timpul pana acum, ERA/ESTE ILEGAL SOVIETIC EUROSCEPTIC!!! Ce om NORMAL si ma refer la Tusk care ne-a si vizitat la invitatia lu Alogenu
  ca sa-l SUSTINA cu „EUROIENTUZIASMUL” cam prost regizat si jucat, poate pica intr-o ORDINARIE atat de abjecta precum aceea uzata si pe plaiurile mioritice cu „concurenta ucraineana”? Numai un FANATIC care sfideaza riscul AUTODEMASCARII ca AGENT de INFLUENTA
  SOVIETIC!!! Plus FLITUL cu „latifundiarii americani” si mai lipsea sa-l numeasca pe Rockefeller ca sa se CONFIRME SURSA COMUNA!!!
  Marchievici, iti sugerez sa citesti CONSTITUTIA URSS din 2020, modificata personal de TATUCUL lu ILEGALUL Tusk, unde SE BATE IN CUIE constitutionale CONTINUITATEA URSS-Stalin – „federatia rusa”!!! Mai mult, Rasputinul l-a REABILITAT pe Stalin, CRIMINALUL POPOARELOR Lumii si l-a „detronat” pe TATUCUL lu Stalin, Lenin!!!

  Lenin a fost acuzat ca „a creat statul artificial ‘republica sovietica socialista’ Ucraina”, MINTIND CU O NERUSINARE SPECIFICA, preluata de IDOL LATRAii sai, intrucat Stalin a CUMULAT la vremea respectiva PREROGATIVE ORGANIZATORICE, DE CADRE si in PROBLEMA NATIONALITATILOR!!!

 9. Afacerile care nu incep democratic prospera in medii democratice.Ursula are nevoie de un mediu democratic care sa acopere afaceri precum comercializarea vaccinului anti covid pe care a patronat-o.La astfel de afaceri viseaza Ursula.E chiar cinic de sincera propunand un alt surogat al democratiei.

 10. În viziunea radical neoliberala a doamnei von der Leyen doar dezinformarea ameninta coeziunea sociala. Dar cum ramane cu inegalitatea sociala crescândă, care nu mai poate fi stavilita de simulacrul de stat al bunastarii din Occident? Cum ramane cu efectele perverse ale imigrației necontrolate, ca sa nu mai zic de aroganta liderilor politici care reprezinta preponderent interesele marelui capital si prea puțin pe cele ale cetățenilor? Cum ramane cu pervertirea caracterului meritocratic al societăților occidentale si cu proliferarea nepotismului in administrațiile occidentale, care continua totusi sa dea lecții de buna guvernare? A, ma scuzați, întrebările astea sunt deja hate speech! Altfel, tovarasul Tusk pare c-a inteles cum sta treaba cu ,,victoria”.

 11. Adicatelea, fermierii germani primeau o facilitate de 70 de ani, iar la noi nu se putea NIMIC pana in pandemie, ca nu era corect pentru o economie de piata ! Merg pensiile speciale nesimtite, salariile mari ale parazitilor de la Stat, mergeau si merg ajutoarele sociale pentru votanti usor de manipulat ! Deci cine mintea ca nu se poate, U.E. sau guvernele noastre de talhari ???

 12. conjuratia proprietarilor de pamant si a proprietarior de autobaze transport ‘e mult mai corect spus
  sofer sunt si eu,ilnic chiar,dar nu fac garagata

 13. E hilar,amuzant sa vezi o loaza Editat cu 4 clase ca posteaza cu aere de intelectual erudit.

  Poate charlie a fasit inchis la farmacie..totusi e amuzant.

 14. Ce ne-am fi fac ut fara frau ursulla von der he(i)ll pfizer iubareata de demonocratie in timp real!? fascista dar ne fascinanta; urate fiinte se mai scurg din institutiunilii ghermane in sefia evropeana. „Lumina! Mai multa lumina”!

 15. Ironic, baiatule, in Romania se dau subventii la agricultura din 90. Intreaba daca nu stii ca nu e rusine. Problema fermierilor romani nu este subventia. Daca nu ai memoria scurta Basescu s-a facut fermier. Oare de ce? Revin. Problema este lacomia. Vanzarea e problema. Fasolea costa cat carnea. Ciresele cand apar costa cat scoicile Saint Jaques. Bai baiete nu vrei sa-ti vanda guvernul marfa?

 16. Generale, stelele de pe umeri au….. rasarit prea devreme? La 39 de ani? Ce-ar fi daca ne-ai „lumina” cu… „subventii la agricultura din anii 90” ?;))… Eventual, suma in ACEI LEI, la hectar!!!! „Intreaba (,) daca nu stii (,) ca nu e rusine. (!)” !!! Poti sa apelezi la: bunici/unchi/matusi. Sau, la ceva vecini, de la casa de vacanta a prietenilor Distinsei Dumneavoastra Fapturi. Spor!

 17. Ironic, pe vremuri ce se întâmplă acum era definită ca și răscoală țărănească. Doamne ce vremuri, puteau fi bombardați, trași pe roată. Se rezolva repede. E nașpa azi. Trebuie să mimeze democrația.

 18. Aceasta este dinamica exporturilor rusesti, inmultit cu 1000, si in tone

  2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022 2022/2023

  35,863 34,485 39,100 33,000 43,500

  Daca in 2018 exportau 35,8 de milioane de tone in 2022/2023 exporta 43,5 milioane, cu 21% mai mult.

  “Livrarile de grau ieftin ale Rusiei au permis acestei tari sa preia o parte din cotele de piata ale SUA si Uniunii Europene, dominand vanzarile spre tari precum Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, unde in acest sezon graul rusesc a castigat aproximativ 80% din licitatii. O crestere a livrarilor rusesti spre Algeria ar fi o lovitura pentru exportatorii francezi de grau pentru ca Algeria este principalul lor client iar exporturile Frantei in afara Uniunii Europene sunt prognozate sa se reduca la jumatate in acest sezon.”
  Rusia produce și peste 30% din îngrășămintele pe plan mondial datorită materiei prime folosite la producerea lor, gazul metan, pe care ei îl au din belșug !

 19. P.S.
  Când citesc elucubrațiile lui Charlie îl și văd strigând congestionat la față, cu părul vâlvoi și ochii bulbucați :
  – Luați-mi cămașa ! sau mă Rog :
  -Unde-s legionarii și antisemiții ….
  „…care pot pica intr-o ORDINARIE atat de abjecta precum aceea uzata si pe plaiurile mioritice cu „concurenta ucraineana”?
  Plus FLITUL cu „latifundiarii americani” si mai lipsea sa-l numeasca pe Rockefeller !!!!”
  Nebun , nebun, dar și atât de ticălos și mincinos ? Și totul într-o singură cămașă …
  E drept că de forță ! 😎

 20. @General Paton. Vezi valoarea subventiilor din Germania sau Franta si realizezi nivelul de tehnologizare a agriculturii de acolo. Vezi ca nu le-a confiscat nimeni pamantul si nici nu s-au apucat de agricultura in particular de 30 de ani. Vezi ce programe de dezvoltare a agriculturii au avut in vest acum 60 – 7o de ani, dar au impus repede vanzarea de terenuri din Romania catre societati cu capital strain ! Si daca iti place – branza bulgareasca – poti sa mananci numai din aia, ca-i ieftina ! Nu trebuie sa mananci cirese in ianuarie sau mai se pot manca si in miezul verii ! Sunt bune si visinele, doar card sa ai !

 21. @ Radu Humor 20:57
  + 10 ! Savuros !😂

 22. ” ”Soluțiile nu țin doar de cooperarea între guverne, ci de cooperarea dintre guverne și afaceri, afacerile și democrațiile lucrând împreună””

  Se stie de la MUSSOLINI …asta-i FASCISM pe PAINE ce spune snob-inteles madam vov der Layen äacre nu va mai fi la sefia UE !
  (tineti minte asta … nu va mai fi la sefia UE urmand dupa ea un … mascul la sefie deja ales , desi secretizat!)

 23. „Radu Humor spune:
  17 IAN. 2024 LA 20:57
  P.S.
  Când citesc elucubrațiile lui Charlie îl și văd strigând congestionat la față, cu părul vâlvoi și ochii bulbucați :
  – Luați-mi cămașa ! sau mă Rog …”

  https://www.youtube.com/watch?v=KVLHUXyzobM

  😉 … ceva cum talc ascuns privind … camasile si culorile lor in vis ! 😛

 24. „iubita” din cantecel nu e cumva
  DEMOCRATIA ca ideologie ? Cati trecuti de BAC mai stiu face o analiza metaforic-literara pe test
  de genul PISA: „ce-a vrut sa spuna la nivelul 2 de intelegere …authorul ? ” 😉

  cine-i insa „cadavrul” de sub camasa … neagra ?

  IQ=?
  😉

 25. era greu de priceput ca „mortul” desub camasa neagra
  e chiar MUSSOLINII el insusi ?
  „democratia” un vis care se termina URAT , desi n-a inceput ca un COSMAR ! Asa se termina !
  😉

  IQ=?
  😉

 26. Excelentă observația, mai bine zis i se potrivește mănușă, ca să nu spun prezervativ, că la el nu-i cazul 😎 , comparația cu cel din frumoasa melodie :
  „Am cămașa neagră
  Pentru că sufletul meu este negru
  Mi-am pierdut calmul pentru tine iubito
  Și-ți spun pe furiș
  Că am cămașa neagră
  Și dedesubt am decedatul..” 😉
  S-ar pare că-n Core , obsesia lui maladivă, revede iubita care l-a părăsit, datorită urâțeniei sale trupești și sufletești,ce răzbate prin toți porii săi , dar mai ales din cauza „mortului” din pantaloni …. 😉

 27. Cateodata ma intelegi 😉 ! -> E OK … pentru ca … cand nu ma intelegi gandesti independent ! 😐

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.