Consiliul Europei: Victorie a Rusiei, frustrare în Ucraina

După o suspendare a dreptului de vot timp de cinci ani, marți, Rusia a fost reprimită cu drepturi depline în Consiliul Europei (CoE), în urma unui vot de 118 pentru și 62 contra. Delegația ucraineană la Consiliul Europei a fost cuprinsă de furie, considerând că CoE întinde covorul roșu în fața Rusiei, recunoscând tacit anexarea Crimeii, că ”vinde” interesele unei țări ”vulnerabile” pentru a satisface interesele unei țări ”puternice”.

Delegații la CoE au adoptat un text care arată că nu este posibilă suspendarea dreptului la cuvânt și la vot în comisii de care beneficiază statele membre. Ce a urmat a fost simplu: Rusia nu a avut decât să-și înregistreze delegația pentru următoarele reuniuni și ședințe, la care va putea, din nou, să beneficieze de dreptul de vot.

Dreptul de vot al Rusiei a fost suspendat în urmă cu cinci ani, după anexarea Crimeii, în martie 2014. Începând din 2017, Rusia și-a suspendat plata cotizației la CoE. S-au adunat în acest fel restanțe de 87,2 milioane de euro, bani frumoși pentru o organizație care se plânge de multă vreme de subfinanțare. Presa europeană scrie că această sumă nu este străină de decizia CoE de a reda Rusiei dreptul de vot. De altfel, secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, a fost deseori criticat că a cedat șantajului financiar al Rusiei. Spre exemplu, Adunarea Parlamentară a CoE și-a modificat regulamentul interior care prevedea anterior că o țară care nu-și plătește cotizația poate fi exclusă. Schimbarea regulamentului a fost vazută tot ca o încercare de a evita ieșirea Rusiei și a milioanelor ruse din CoE.

Nu este singura situație care a atras critici Consiliului Europei. Secretarul general Jagland a fost la Ankara, unde l-a felicitat pe președintele Recep Tayyip Erdogan pentru ”epurarea” efectuată în rândul instituțiilor de forță, a justiției, presei, mediului academic, după tentaiva nereușită de puci din iulie 2016. Presa s-a intrebat dacă rolul Consiliului Europei este să apere asemenea epurări, să aplaude lideri autoritari, sau să legalizeze anexări teritoriale precum cea a Crimeii. Ce autoritate mai poate avea, spre exemplul Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a CoE, cunoscuta drept Comisia de la Veneția, cea la care a apelat degrabă Curtea Constituțională a României în momentul referendumului pentru demiterea președintelui, în 2012?

Consiliul Europei acționează foarte discret, având legături cu instituțiile UE, la pârghiile cărora apelează deseori. Când CoE ajunge să facă politică, acțiunile sale sunt ușor de pus sub semnul întrebării. Decizia luată marți poate fi un avertisment pentru mai micile state membre, care de acum încolo vor ști ca organizația va trece de partea celui mai puternic în caz de litigiu și că puțin mai contează păstrarea canalelor de comunicare diplomatică  pe care o susține CoE.

Consiliul Europei este o organizație formată din 47 de state, are ca scop apărarea drepturilor și oferirea unor canale de comunicare diplomatică în Europa, portițe de ieșire atunci când nimic nu pare să mai funcționeze în relațiile internaționale. Acum, Ucraina consideră că CoE nu și-a îndeplinit menirea. ”Adunarea Parlamentara a cedat în fața șantajului rus”, a spus Oleksii Goncearenko, liderul delegației ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. (II): Dupa dezintegrarea careia, când se formeaza UE si Putin spune ca Ucraina = tara artificiala, vesticii si România (Iliescu, Nastase Adrian, Constantinescu), mutzi. Pierd momentul strategic de-a recupera, pe cale pasnica, în bucuria tuturor, Basarabia si Bucovina dupa care Basescu, etc., vor plânge, însa, electoral, cu … lacrimi de crocodil. Si de ce lashitatea? fiindca cele doua aveau nevoie de investitii, în timp ce oamenii „politici” români de dupa ’89 se ocupa, dimpotriva, de saracirea si vinderea si-a României reconstruite si industrializate dupa dezastrul WW2. Tratatul de la Minsk prevede obligatii pentru Ucraina, care niciodata nu si le-a-ndeplinit, nu pentru Rusia. Desi, din cauza de Brzezinski-Obama, pentru care Crimeea ar fi trebuit sa devina baza militara SUA, în loc de Ucraina, americanizata dupa lovitura de stat „portocalie”, sub presiunea SUA, e sanctionata Rusia. Prima scapa de concurenta economica a UE, care, pierzând Rusia ca partener, îsi pierde si locul I mondial la export-import. Asa ca la Consiliul Europei au castigat Europa Unita + … Trump, care tot pe Rusia mizeaza în echilibrarea balantei de plati a SUA. Je m’en tape de l’Ukraine. Brzezinski a crapat! Vestul UE pluseaza, ca altfel, dupa estici (Polonia, România…) si data fiind alianta Rusia-China, tot mai pregnanta, UE, parasita de Marea Britanie, pierde partida mondiala definitiv. Indiferent de comertul (Franta, Spania, Belgia …) cu fostele colonii. Unde e concurata atât de … Rusia, cât si de China, care-n ultimii 5 ani s-au reâmplantat si-n Asia, si-n Africa (Franceafrique devenind, de pilda, … chino-ruseasca)…

  2. @Calin Marchievici : rescriu partea I a comentariului, pierdut pe drum, am impresia: vorbeam, acolo, de Brzezinski, despre care spuneam ca, slava domnului, a crapat, si de doctrina prometeista (adica poloneza, doctrina „traditionala” a Poloniei, care-a dus la cucerirea, de catre Republica deloc 2 Natiuni, a Moscovei dintr-un stat rus care abia se forma, la 1600), doctrina prometeista a tipului, moarta o data cu el, chiar daca, formal, demagogic, supravietuind în NATO. Si spuneam sa comparam România si Ucraina în WW2. România lupta 3 ani si mai bine alaturi de Germania nazista, care face usor praf Ucraina prometiesta, din cauza colaborationistilor interni. În România, însa, fata de Ucraina, oficial, parte a URSS, care … câstiga WW2, nu se formeaza detasamente SS (adica nu de orice fel, ci SS) care sa lupte alaturi de Germania nazista-mpotriva propriei tari, URSS. Rezultat : la Tratatul de Pace din 1947, România pierde Basarabia si Bucovina în …favoarea Ucrainei, fiindca … ultima era-n URSS. Dusman interior. În 1991, când URSS se dezintegreaza, si Putin spune ca Ucraina-i tara artificiala, liderii români (Iliescu, Nastase Adrian, Constantinescu), nu misca-n front, ocupati fiind sa distruga România post-belica, reconstruita si industrializata si sa-l ajute pe Basescu sa plânga, electoral, cu lacrimi de crocodil, dupa ele. Asta-n timp ce Basarbia si Bucovina aveau nevoie de investitii. Las ca-i mai bine-acuma, cu Ucraina-n ruine, si cu podul cel mai lung din lume, abia construit, care leaga Rusia-mama de Crimeea, ultima sub embargo (asta fiind obiceiul la americani: cum nu pot sa-si instaleze o baza militara pe-unde vor, în cazul de fata, Crimeea, cum, pac, un embargo … !).

  3. @Marchievici (III) : sanctiunile impuse Rusiei au dezbinat UE (din cauza unor tari estice, Polonia, în principal, si România, care-ntotdeauna-i în contratimp). Si-asta n-ar fi nimic, numai ca UE a pierdut, între timp, primul loc mondial la importul-exportul de marfuri. Brzezinskismul a-nvins din cauza unor inepti fanatici, esticii; care-au deservit, adica SARACIT, de-a dreptul, privat de piete de desfacere, UE. Ïn 5 ani, Europa a pierdut si Asia, si Africa. În detrimentul Chinei si Rusiei. Marea Britanie paraseste UE (India, fosta ei colonie, are 1 miliard si mai bine de locuitori, si-i între primele 10 puteri economice mondiale ale lumii…), si Franceafrique s-a destramat, si ea, din vini multiple. Locurile n-au ramas goale. Batalia, care, pentru prosti, are aere ideologice, e, de fapt, economica. Trump ar fi vrut sa refaca solvabilitatea SUA, cu peste 2 trilioane de $ datoare Chinei, deschizând SUA Rusiei, împiedicat fiind, însa, si el, de dusmanul intern, Democratii, agatati de-un brzezinskism defunct. UE nu iese-nvingatoare din razboiul economic SUA-Rusia din cauza aceluiasi brzezinskim pagubos: sa moara si capra lui Gheorghe. Care capra, însa, pashte pe-alta pasuni. Prin comparatie cu SUA, UE singura si-a distrus pietele de desfacere (fostele colonii, Rusia, care mai si era – si-a si ramas, de fapt, numai ca tacerea-i de aur … -, partener istoric, traditional, si economic, si cultural, al Vestului continentului). Lobbying-ul pe care-l face, însa, Vestul Europei asupra Estului (Polonia, România, mai ales) începe, în fine, sa-si poarte fructele. Vestului neconvenindu-i nici tirania paguboasa a $, alt mijloc de lupta al SUA-mpotriva concurentilor. Motiv pentru care are nevoie de Rusia, de Est, unde comertul sa se faca-n euro, ruble si yuani (moneda, si el, de rezerva bancara mondiala).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.