Coronavirusul, şi mai periculos decât s-a crezut

Noul coronavirus duce la accidente vasculare cerebrale la tineri de 30, 40 sau 50 de ani, au observat medicii americani.

Deşi, iniţial, s-a crezut că virusul atacă în principal plămânii, încep să se strângă dovezi că atacă fiecare sistem major al organismului, scrie Washington Post.

S-a observat deja că virusul duce la formarea cheagurilor de sânge, or acest lucru este una dintre cauzele AVC-urilor.

Întreruperea bruscă a alimentării cu sânge a creierului poate fi provocată de probleme ale inimii, artere bolcate de colesterol sau abuz de subtsanţe interzise. Atacurile cerebrale mici trec de multe ori neobservate, nu duc la o afectare permanentă a creierului şi se rezolvă de la sine în 24 de ore. Cele mari însă pot avea efecte catastrofale.

Analizele arată că bolnavii de Covid-19 fac forme grave de AVC. Cheagurile de sânge pot afecta părţi ale creierului responsabile de mişcare, vorbire sau luarea deciziilor în acelaşi timp. Oamenii de ştiinţă cred că aceste cheaguri care ajung la creier pot fi o consecinţă directă a bolii. Cheagurile care se formează pe vase pot migra către plămâni, producând un blocaj numit embolie pulmonară care duce la insuficienţă respiratorie, una dintre cauzele de deces pentru Covid-19. Cheagurile care merg la inimă duc la atacuri de cord, altă cauză a decesului, iar cele care ajung la creier duc la AVC.

Mulţi medici şi-au exprimat îngrijorarea că la New York pompierii ridicau de acasă de patru ori mai mulţi oameni decât în mod normal în perioada de vârf a epidemiei, iar unii dintre ei muriseră din cauza unor accidente vasculare subite. Adevărata cauza nu va fi aflată niciodată, pentru că au fost făcute puţine autopsii.

Sherry H-Y Chou, neurolog la Universitatea din Pittsburgh şi medic de terapie intensivă spune că nu doar atacul direct al virusului asupra vaselor de sânge ar putea duce la formarea cheagurilor ci şi răspunsul sistemului imunitar al fiecărui bolnav. Medicul vrea să afle răspunsul printr-un studiu al accidenteleor vasculare cerebrale şi al altor complicaţii neurologice la pacienţii cu Covid-19 din 68 de spitale din 17 ţări.

Un neurochirug la de reţeaua de Spitale Universitare Thomas Jefferson din SUA, Eytan Raz, spune că nu a văzut niciodată atât de multe AVC-uri mortale la tineri de 30, 40 sau 50 de ani. Chiar şi un pacient de 60 de ani este considerat tânăr pentru aceste forme de accident vascular. El se întreabă dacă nu cumva aceste reacţii intervin în cazul celor mai tineri pentru că organimsul este mai rezistent la atacul la nivel pulmonar.

Pascal Jabbour, de la acelaşi centru de cercetare, spune că multe dintre cazurile pe care le-a tratat au o caracteristică ciudată. Cheagurile de sânge apar în mod normal în artere, care duc sângele de la inimă, dar la pacienţii cu Covid-19 le-a văzut şi în vene care transportă sângele în direcţia opusă şi sunt mai greu de tratat. Foarte neobişnuit, unii pacienţi au mai mult de un cheag mare de sânge în creier.

Un alt neurochirug american a observat un alt lucru ciudat. Chiar în timp ce opera un pacient pentru îndepărtarea unui cheag de sânge, alte cheaguri se formau în timp real în acelaşi loc.
La Mount-Sinai, cel mai mare sistem medical din New York, numărul pacienţilor cu accidente vasculare majore s-a dublat în cele trei săptămâni de vârf ale epidemiei, în timp ce numărul celorlalte urgenţe au scăzut. Mai mult de jumătate erau testaţi pozitiv pentru noul coronavirus. Medicii au remarcat şi că, dacă într-o primă fază, ajungeau la spital cei în vârstă, cu boili de inimă, diabet, obezitate sau alte condiţii medicale preexistente, în vreme ce în al doilea val au fost pacienţi mai tineri şi fără factori de risc.

Într-un material care va fi publicat în New England Journal of Medicine săptămâna viitoare, echipa de la Mount Sinai descrie cinci cazuri de tineri cu accident vascular cerebral, care s-au prezentat între 23 martie şi 7 aprilie. Aveau 33, 37, 39, 44 şi 49 de ani şi erau cu toţii acasă când au avut subit simptome, printre care vorbit împleticit, confuzie, paralizie a unei părţi a feţei sau a unui braţ. Unul dintre pacineţi a murit, doi sunt încă spitalizaţi, unul se află la recuperare, iar unul a fost externat, pentru a fi îngrijit la domiciliu. Doar unul din cinci, o femeie de 33 de ani, poate vorbi.

Medicii spun că au fost uimiţi de cât timp au aşteptat înainte de a suna la salvare. Femeia de 33 de ani era aparent sănătoasă, a tuşit şi a avut dureri de cap în jur de o săptămână. În decurs de 28 de ore a observat că vorbeşte mai greu şi că are o slăbiciune pe partea stângă, dar a întârziat să solicite ajutor, de teama epidemiei de Covid-19.
În momentul în care a ajuns la spital, un Computer Tomograf a arătat că avea două cheaguri în sânge şi pete ca „sticla pisată” pe plămâni, o caracteristică a Covid-19. A primit două tipuri de tratament pentru a dizolva cheagurile şi până în ziua a zecea a putut fi externată.

Medicii trag un semnal de alarmă: oamenii trebuie să înţeleagă că accidentele vasculare mari pot fi tratate. Medicii pot debloca vasele prin extragerea cheagurilor sau introducerea stenturilor. Dar acest lucru trebuie făcut rapid, ideal în primele şase ore, dar nu mai târziu de 24 de ore. De ceea este necesar ca oamenii să sune la ambulanţă cât mai repede.
Cât despre pacientul de 44 de ani, căruia medicii i-au putut îndepărta un cheag mare la sfârşitul lui martie, acesta nu şi-a revenit încă, este spitalizat de mai mult de o lună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Iată care-i cel mai periculos virus :

    A găsit o rețetă medicală de succes:

    Conduce un spital mare la noi, dar îl căpușează cu un offshore din Cipru, pe mână cu un executiv dintr-o corporație americană, deturnând bani de la guvernul norvegian ca să-i testeze de hepatită pe românii săraci.

    În centrul ecuației se află profesorul Adrian Streinu-Cercel de la Instututul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

    Pastila de la doctor ascunde un război subteran cu tranzacții neștiute prin fundații personale, practici ilegale împământenite în corporații farma, șpăgi către medici influenți, achiziții publice secrete sau campanii mascate de promovare.

    Sătul, un angajat din România al grupului american AbbVie a reclamat corupția din sistem șefilor săi cei mari din Statele Unite, dar și la DNA.

    RISE a obținut scurgerea de informații, documentele offshore din Cipru și a urmărit sutele de mii de euro primite de doi infecționiști celebri, manageri de spitale, de la Abbvie, numărul 1 pe țară în materie de vânzări farma.
    https://www.riseproject.ro/articol/spitalul-meu-de-stat/

  2. ” Cheagurile de sânge pot afecta părţi ale creierului responsabile de mişcare, vorbire sau luarea deciziilor „. Simptomele e pot constata la Werner, Lucovid si Citu: vorba impiedicata, decizii proaste. Internati de urganta si tratati cu socuri electrice!

  3. Intr-adevar mai periculosi sunt virusii si virusele dovedite a actiona in Sanatatea Publica romaneasca, prin metodele sistematice de fraudare a Asigurărilor de Sănătate in ancheta „spitalul meu de stat” a Rije Project figurand Adrian STrainu-Cercel si o serie de haimanale cu functii ,avand drept scop –
    -vanzarea medicamentelor pharma
    -falsuri in facturi
    -diagnostice multe si false pt.decontari.Mita si offshor a lui Strainu-Cercle, de 15 ani transformat in comis-voiajor al unei firme americane,AbbVie,vanzandu-si numele, mancand bani de la ac.firma si de la norvegieni etc.
    IN Saptamana financiara citim „15 ani de practici ilegale și 5.000 de e-mailuri între un concern farmaceutic și directorul Institutului Matei Balș–dr. Adrian Streinu- Cercel”,e vorba de firma elvetiana Hoffmann – La Roche.Diagnosticarea, codarea bolilor, se fac dupa sistem australian, diigtalizarea dupa idee romaneasca este si mai groaznica,toate bolile sunt codate pt.a fi grave sa ia bani pe ele, metoda bolilor multiple,grave desi pacientii sunt internati cu nimicuri etc.O intreaga sarlatanie tinand de sistemul si structurile medicale, plin de complicitati unde curg banii in valuri,este o domana Mihaela Cotarla sotia unui partener al lui STrainu Cercel, o asa zisa jurista Raluca Cruceru cu ASE si Scoala „nationala” adtiva si politica”-SNSPA ?cumva etc. Au aflat americanii si elevetienii ca astia desi se ocupa de jecmanit Roamnia pt.ei,isi fura si pe ei .Si perciunatii s-au suparat,asa ca dlStrainu Cercel si complicii va infunda ani buni proprpiul „covid 19″al lacomiei.Din pacate nu este singurul,multimea lor al doctorilor fara har si Dumnezeu a dus la starea de „sanatate ” a macelaririi romanilor,a noastra si a copiilor nostrii.Cred in acel semnal dat de Intuitie si sub carcasa,masca dlui.Cercel s-a vazut teatrul, necinstea,impostura.Pacat,pacat de cei care sunt la fel,CRIMINALI si CRIMINALE!

  4. Cosanzeano, pe tine nu te mai ia Fat Frumos, ci zmeul ala COVID 19. O sa te-ncinga pana ramai fara suflare. Si-or sa te vindece superiorii tai de la UM024. Succesuri!

  5. Te înspăimânți, nu alta, când citești grozăviile produse de „micuțul” virus. Mi-l inchipui, stănd, așa, pe vine, într-un colț de organism, râzând de omenire … Oare chiar nu suntem capabili să-i găsim leacul sau nu dorim încă ? Mă minunez și eu și mă întreb … Nu spun că nu este adevărat, că-i ficțiune, dar, parcă, totuși …

  6. Circula pe internet interviul dat de un medic de familie din afectatul oras Suceava care sustine ca s-a vindecat de Covid (s-a confirmat ulterior ca a avut Covid) doar cu paracetamol si cu antibioticele biocim si biosept. Ar putea fi o sursa ce merita fi luata in considerare de cercetatorii nostri care se uita la ceea ce le vine de afara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.