„Crăișorul munților” …părăsit de toată lumea

Ultimile imagini cu Avram Iancu în viață, în 1872, deși nu a împlinit nici măcar 50 de ani, înainte de a se stinge (Foto 1,2). A fost părăsit de toată lumea, dat afară din spitalul din Baia de Criș. Rătăcește prin satele muntenilor din Apuseni, pe unde primește de pomană.
Doarme pe unde apucă, uneori, și prin păduri. Ajunge la spitalul din Baia de Criș. Ungurul de aici, administratorul, îl știe, așa că-l primește gratis. Are o tuse chinuitoare și sângerează. După ce se pune, cât de cât, pe picioare, e dat afară! Se culcă, noaptea, pe prispa unui brutar, Ioan Stupină, zis ”Lieber”, meșter în covrigi. Seara-i răcoare, e toamnă-n munți. E aflat mort, înghețat, pe 10 septembrie 1872.
Asupra eroului național al românilor din Transilvania sunt găsite o năframă zdrențuită, fluierul de cireș de care nu se despărțea niciodată și o jalbă către împăratul austriac Franz Joseph I, unsă de grăsime și mototolită, pe care nu o mai trimisese niciodată. Cauza decesului: o nouă hemoragie. Preotul din Vidra, Vasile Gomboșiu, notează că numele celui decedat este ”Avram Iancu, Eroul Românilor”, care a murit la 48 de ani, fiind ”june”. Omul fusese împărtășit, iar moartea, una ”firească”. (sic!)
Abia acum românii din Transilvania își dau seama ce Om au pierdut, dar este prea târziu. E îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872, în Panteonul Moților din Țebea, lângă ”Gorunul lui Horea”. Vin 36 de preoți și doi protopopi. Sunt 4.000 de persoane, dar unii vorbesc și de 10.000. Clopotele se trag, în munți, trei zile și trei nopți, Se cântă ”Marșul lui Iancu” și ”Deșteaptă-te, române!” Crucea de piatră e donată de preotul Ioan Tisu, iar pe ea a fost inscripționat, simplu: ”AVRAM IANCU, ADV(OCAT), PREF(ECTUL) LEG(IUNILOR) ROM(ÂNE) în anul 1849-9. +1872″.
Necrologul său e și mai simplu: ”Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”. Foto 3 – Unica imagine de la funeraliile sale, la Țebea, în septembrie 1872. Au slujit 36 de preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit), din Roșia Montană.
Sursa
General Georgescu Daniel
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Constantin Jichita 2 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Sa mai ascult cum Romania a ramas doar cu o singura personalitate, pe care o jelesc si o impun, incercand parca sa stearga Istoria unui neam. Au disparut poeziile, cantele dedicate altor eroi, totul este pt Avram Iancu.
    De ce nimeni nu-l comemoreaza pe Mihai Viteazu ucis in Transilvania mareata in 12 august 1601 la 43 de ani care n-a fugit, nu s-a ascuns din calea dusmanilor.
    De ce nimeni nu-l aminteste pe Tudor Vladimirescu 7 iunie 1821 la 41 de ani?
    Nicolae Balcescu mort la 29 nov. 1852 la 31 de ani la trei ani dupa ce a incercat impacare revolutionarilor din Transilvania si care in fond si-a riscat viata la fel de mult sau mai mult decat Avram Iancu.
    Dar ca de obicei unii obisnuiti sa-si planga de mila desi in istorie mai mult si-au tradat neamul decat i-au fost alaturi, azi vin sa-l boceasca pe cel care l-au parasit, dar si care a supravietuit cand altii au fost ucisi in 1848.
    Ramaneti oameni buni cu un singur erou, stergeti amintirea lui Burebista, Decebal, Stefan cel Mare si Sfant, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Brancoveanu pt ca au luptat pentru libertate cu pretul vietii lor nu intelegandu-se in final cu stapanirea.
    Alexandru Ioan Cuza mort in 15 mai 1873 in exilul la 53 de ani alungat de boierii tradatorii si xenofobi fata neamul romanesc.
    Sau femeiile care si-au riscat viata Cocuta Conachi moarta in 22 febr. 1970 la 41 de ani sau Ana Ipatescu salvatoarea guvernului provizoriu.
    Dar sunt toti Sudisti sau Moldoveni, inferiori celor ce in istorie au stiut sa-si planga de mila:” Muntii nostri aur poarta/noi cersim din poarata in poarta.”
    Un alt ”amarat” Hasdeu spunea ca aurul din nisipurile Olteniei este mult mai pur decat cel din Apuseni.
    Dar ei nu s-au plans ei l-au avut ca Ban pe Mihai si capetenie pe Tudor Vladimirescu, tradat de Ipsilante ca si azi de Tariceanu.

  2. Subscriu in totalitate si multumesc. De asemenea, multumesc autorului articolului !

  3. La ora actuala, craisorul muntilor e preotul ala mort, la care se deplaseaza entitatea ortodoxa sa se inchine mergand in genunchi! Acolo e istoria romaniei, educatia, invatamantul si ‘increderea in sine’! Nu sariti cu suturile in mine, o sa trageti concluziile obiectiv peste ceva timp cand violenta si infractiunile plus ilegalitatile, vor ajunge la cote alarmante.

  4. Cred ca va este usor sa aruncati cu vorbe si greșiți cand faceti ierarhie între eroii neamului romanesc, fiecare pământ românesc are eroii sai. Horea, Avram Iancu si Arsenie Boca sunt cei mai dragi fii ai mortilor, sacrificiul lor pentru neam , țară si credința va fi uitat niciodată.

  5. E jalnic modul cum Romania si romanii si-au tratat de multe ori eroii si valorile, si asta in timp ce au inaltat pe socluri nulitati desavirsite, dar cred ca toti romanii, in locul fotografiei triste din articol, vor ramine vesnic in inima si minte cu imaginea Craisorului tinar, cu haina pe umeri …

  6. @imi este greu

    Probabil pentru ca politica actuala reflecta o stare de frica: sa nu pierdem Ardealul! Si dai si mulge. Daca sustinerea unificarii cu Moldova e/era un act pozitiv (fara prea mari roade) cu Ardealul se recurge la tactici de tip Bau-Bau si divizare. E adevarat ca prea s-au pus la gramada merele cu perele, iar in momentul in care nu te poti identifica peste limita plictisului (e distractiv, de exemplu sa vizitezi tari exotice, dar ca sa traiesti ca ei probabil ca nu si atunci ce faci ii duci pe toti la tine? De la cine ai sa iei sa dai?), ai o problema.

  7. Avram iancu a fost un model al patriotismului roman in anii de teroare ‘revolutionara”maghiara 1848-1849 cand masonul L.Kossuth la 10 octombrie 1848,adresează românilor o proclamație, prin care li se cere să nu se opună revoluției maghiare și Ungariei, în caz contrar, cei care se vor opune urmând să fie omorâți, iar averile lor confiscate.
    Avram Iancu, la 24 de ani cati avea,abia iesit de pe bancile facultatii de drept de la Cluj,cu licenta de avocat,a înființat în 19 octombrie in Țara Moților, Legiunea Auraria Gemina ca raspuns la amenintarile lui Kossuth
    Avram Iancu a fost numit de Comitetul Roman de la Sibiu,prefectul acestei legiuni si a luptat alaturi de austrieci impotriva cotropitorilor maghiari
    In fine, a condus romanii alaturi de trupele rusesti si austriece la victorie!Dupa 1948 austriecii l-au „lucrat”la rusi, desi tarul si generalii rusi il pretuiau in mod deosebit!
    In 1852 imparatul Austriei Frant Josef a vizitat tara Motilor si a incercat o impacare cu Avram Iancu ,dar acesta a refuzat intrevederea satul de intrigile austriecilor,care nu vroiau sa ii supere pe maghiarii proaspat „pacificati”
    Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania!Pe dreptate!

  8. Patriotismul in Transilvania e mort de mult si asta rezulta si din modul cainesc in care a murit Avram Iancu.

    Intre timp colonistii de acolo au ajuns sa colonizeze si Regatul.Si sunt de succes.Mai toti sunt „de dreapta”.

    Austria si Ungaria stapanesc deja Romania moderna fara drept de apel.Cred ca o sa ajungem ca palestinienii, daca mai dormim mult.

    „Nobody remembered the Burmese; everybody remembered the Boers.”

  9. Vreau sa stiu cine-l considera pe Avram Iancu erou national. Cand papusa care-l simboliza a fost spanzurata la Cluj, nimeni n-a protestat. Cand KWJ a refuzat sa-l declare erou national, ardelenii au tacut ca pestele, nu cumva sa-l supere pe sas. Horea, Closca si Crisan au fost predati autoritatilor maghiare tocmai de taranii in numele carora s-au rasculat. Concluzie: romanii din Ardeal sunt neamuri de slugi si de turnatori. Muntenii, oltenii si moldovenii au dat sange pentru Ardeal. Ardelenii n-au dat decat samanta si aia de proasta calitate. Se vede dupa cat se inghesuie la conducerea Romaniei si cu ce rezultate.

  10. Se pare că unul mai bun n-ați avut in toată ”istoria” românilor,.Autorul a uitat să mai menționeze că a fost un alcoolist celebru.. Nimeni nu l-a regretat.

  11. Sa zica mersi ca nu l-au impuscat chiar romanii ardeleni de atunci, iar daca ar fi scapat, cu siguranta ca l-ar fi casapit romanii ardeleni de acum, dispusi sa-i pupe-n dos pe unguri si pe Hungaria lui Orban.
    Atat sunt de patrioti incat ar fi capabili sa treaca la ei…….[Leo]

  12. N-ai grija ca Iancu nu l-a intrecut la betzie pe Atilla ala cu care va mandriti voi fara niciun temei si care a murit chiar beat. La voi 50% din hunguri se numesc Atilla, iar restul sunt Arpad……[Leo]

  13. @”imi este greu”-de prost ce esti !Cine a fost …Mihai Viteazu’ ?Un derbedeu,avid dupa avere,care si-a incropit o gasca de mercenari(care dealtfel l-au si mazilit!)porniti sa prade tot ce puteau fura din Transilvania !! Unirea de la Alba Iulia „infaptuita” de Mihai Viteazul ? O gluma rasuflata !Individul a intrat in Alba Iulia pentru ca la momentul respectiv nu era cine sa-l opreasca !Cine a fost…Nicolae Balcescu? Ia uite cine a fost:”La 14 iulie 1849 Kossuth Lajos l-a împuternicit pe revoluționarul muntean Nicolae Bălcescu să plece în Munții Apuseni pentru a-l convinge pe Avram Iancu să facă o înțelegere cu maghiarii și să treacă de partea lor, în contextul puternicei ofensive austriece din Transilvania, care amenința armata maghiară cu dezintegrarea. Lui Iancu i se propunea de către Kossuth, în caz de împăcare, gradul de general în armata ungară și trecerea cu legiunea sa în Muntenia pentru a lupta acolo împotriva forțelor austriece. Kossuth a semnat documentele necesare organizării unei legiuni românești care să lupte în cadrul armatei ungare la 15 iulie 1849. Bălcescu ajunge în munți cu oferta maghiară la sfârșitul lunii iulie 1849, iar discuțiile cu și între conducătorii românilor din munți au durat 4 sau 5 zile[79]. Avram Iancu i-a răspuns în scris lui Kossuth la 3 august 1849, arătându-i că în condițiile date, cu armata maghiară înfrântă și armata austriacă învingătoare și stăpână în Transilvania, nicio discuție nu își mai are rostul[wikipedia]”.Asadar ungurii l-au folosit pe Balcescu pe post de tradator al romanilor !Prietene,scrii prostii ca sa te afli in treaba ! Adevaratii romani sunt cei din Ardeal,pentru ca au luptat pentru ROMANISM,pentru Limba Romana,desi acum, la aceasta ora, eu consider ca ROMANII ARDELENI au fost fraieri !!Sunt roman ardelean si probabil in acest moment imi era mult mai bine daca eram austriac si vorbeam,fara nicio problema,limba germana !

  14. Avram Iancu nu a murit parasit de toata lumea ,deoarece Lumea nu se rezuma la lumea fizica,materiala,din carne si oase,exista lumea emotionala,psihica,lumea mentala,lumea spirituala.
    Deci a murit inconjurat si in numele ideilor lui de libertate,lupta,crez si sacrificiu pt.ai lui.De altfel,oamenii au realizat pierderea si i-au adus recunostiinta faptelor prin organizarea celor crestinesti.Ideile si credintele eroilor nostrii inaintasi,si ei sunt multi,nu trebuie uitate desi se face totul sa le uitam,si este in detrimentul tinerelor generatii a caror educatie a incaput pe mana impostorilor de tot felul adusi de valul unei noi ideologii ipocrite,de pe urma carora se imbogatesc si urmaresc controlul.Poate ca Academia Romana ar trebui sa nu finanteze globalist acea creatura homodigitalis -transhumanul, ci sa coboare de pe piedestal si sa ia aminte la ce constructii are de indeplinit in idei si actiune pt.,tineretul si generatiile patriei.Intr-adevar nu vezi un avocat cum a fost Avram Iancu insotit de fluierul sau,sa moara in zdrente si sarac,prigonit si haituit de straini,nu vezi un academician in zdrente in mijlocul poporului care l-a inaltat pe culmile culturii si stiintei;in schimb vezi un popor suferind nedreptati ,timp in care franz josefii permit coruptia ctr.frauduloase,specula,imbogatirea,decimand dr.si libertatile.In patria mea,avand peste 65 de ani,nu pot iesi din casa pe vreme „starii de urgenta”,suntem batjocura evropei la criza sanitara si deci Craisorii Muntilor lipsesc,insasi muntii lipsesc rasi de aceiasi grofi si habsburgi ca odinioara.Spiritul lor ,ideile lor nu ajung pana la noi,Avram iancu s-a sacrificat si el si altii pt.un popor ramas fara patrioti si conducatori iubitori de Libertate.

  15. @PredaGogu

    Pari numai bun de premier in teritorii Gogule.Ai fost convingator prin copy-paste-ul de mai sus.

    Oricum, atacul la Mihai Viteazu’ pare o moda in zona.
    Anul trecut, sper sa nu ma insel, la Oradea cred, un primar vestit a casat o statuie ce-l reprezenta.Ala, mare patriot, edil penelist, cu mintea la Centenar, manager desavarsit, se jura ca o da jos ca s-o monteze in alta parte.
    Probabil statuia respectiva era un simbol al „imperialismului” romanesc si trebuia topita.

    Ce/cine te opreste sa fii austriac ? Fii dragule!

  16. @”aruncatorii de pietre” : performanta romaneasca,in vremuri de libertate (totusi) cum sunt cele de azi,ar fi sa-i determine pe romanii din Ardeal sa se dezica de sacrificiile (si nu numai) cu care si-au „platit”dainuirea sute de ani ;insa tind sa cred ca aceia care arunca mizerii acum sunt niste bieti „zsoldos” -si zic asta deorece multi au constatat aceasta „aptitudine”unica a unora (v.Johann Weidlein,un exemplu doar);culmea-insa- e ca,de indata ce diversii „inferiori” se declara …cum trebuie,devin cei mai buni dintre cei buni,cei „mai superiori”dintre superiori si sunt mandri ca Hercule si Homer erau…non-greci,ca l-au avut stramos pe tata Noe ,sau ca sunt urmasii unei printese adulterine si aai unei pasari zise Tur…ei,multi se pot mandri cu certitudinea ca Adam si Eva vorbeau ungureste?in fine,in aceste fapte/personaje „istorice”nu poti improsca cu …noroi,raman in acest scop doar „mizerabilii”,”budosii”olahi cu alde Avram Iancu,Mihai Viteazul,Balcescu etc,etc (nu veti afla niciodata cat de „puri”-au fost alde Bethlen,Bathori,Teleki etc,etc – astia sunt semizei sau asa ceva )

  17. Esti exact lepra aia de ardelean la care m-am referit in postarea dinainta ta. Sunt convins ca dintr-o minima ramasitza de pudoare nu recunosti ca mai curand ai vrea sa vorbesti acum ungureste, nu germana.
    Esti slugoiul de ardelean tipic, gata sa-l linga si-n fund pe stapanul care a dat cu biciul in el timp de 7 veacuri. Exact ca si alti romani ardeleni maghiarizati benevol, urmasii carora acum sunt mai ostili romanilor decat maghiarii insisi.
    Aventurier sau nu Mihai Viteazu ramane primul om de pe pamant care a realizat ideea de unire a romanilor din cele trei provincii istorice si a demonstrat ca se poate. Nu degeaba il scuipi si pe Balcescu, ptr ca si el a sustinut aceasta idee de unire si de libertate a romanilor in cartea sa ,,Romanii subt Mihai Voda Viteazul”.
    Si cu cine ma rog ar fi trebuit sa se uneasca romanii ardeleni la 1848? Cu niste nemernici care nici macar nu voiau sa le recunoasca statutul de natiune? Kossuth ar fi vrut sa-i foloseasca pe romani doar ca si carne de tun impotriva austriecilor, dar dreptul la libertate yok.
    Imi este foarte greu sa cred ca esti cu adevarat roman. Mai curand esti un specimen degenerat in care urla ura…..[Leo]

  18. vai mama voastra va luptati intre voi ca prosti nu vedeti adevarata problema AVRAM IANCU a fost Craisorul muntilor si va ramine,ardeleni nu sunt prosti cum cred uni nici slugi,apropo BANFY,KENDEFY ETC AU fost romani la origine,CINE A FONDAT tara romaneasca Negru Voda plecat din Fagaras ARDEAL,Moldova DRAGOS VODA din ARDEAL acum astept replica ca n am dreptate uimiti ma

  19. Avand tradarea in sange, nici nu realizezi ce spui ref. la Banfy, Kendefy, Teleki, etc, anume ca au fost TRADATORI!

  20. uita-te oleaca in studiile lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, poate ai sa descoperi radacinile unui simbol…s-ar putea sa fii dezamagit pt ca era din…
    In alta ordine este un simbol al originii, asa cum Adam isi are originile in termenul Adamah care este substantin feminin si insemna pamant rosu, asa si Negru Voda semnifica Omul din Pamantul Negru, cernoziomul, nu-i pe dealuri si nici in munti ci in Baragan si lunci. Aceeasi credinta aveau si egiptenii care se considerau din pamantul negru al Nilului, iar strainii din cel al desertului. Mai mult Mircea cel Batran era domn al Tari Romanesti al Almasului si Fagarasului, asa ca nu a coborat nimeni. Nu sterge istoria multi milenara a romanilor cu un descalecat din sec. XII. Ce faci cu Diploma Ioanitilor, cu vestigiile arheologice si antropologice de zeci de mii de ani si chiar milioane, pt ca unii in epoca medievala, ”si-au tras o legenda” ca Atila la vanatoare, etc. De ce nu incerci sa intelegi de ce poporul din aceasta vatra nu s-a intemeiat pe un fraticid ca romanii ci pe iubire dintre Soare si Luna, frati ai universului.

  21. Urâtă poză publicați domnule Jichita și Cotidianul. Urâtă nedreaptă și haină.
    Pentru ce care nu au în bibliotecă istorie a Transilvaniei un rezumat pe sărite sub 2000 de caractere. În 1848 Avram Iancu avea 24 de ani și săvârsea practică de avocat în “tabula regească” din Târgu Mureș având viitorul în față. Participase la adunarea de la Blaj din 3/ 15 mai în fruntea a 10000 de moți. Întoarcere delegației românești de la Viena și Pestafără nici un rezultat, macelurile săvârșite de unguri și săcui în satele românești Lechința, Iclandul, Iclănzelul, Bogata sau Mihalț erau motive pentru Avram Iancu să descidă lupta. Plecă din Târgu Mureș spre Apuseni poposind la Sibiu în singura casă paragină din centru, a treia de la Primărie. ( români sibieni Votați Astrid Cora Fodor!) În 24 octombrie trupele lui Iancu intră în Abrud, ocupă Zlatna și pe 10 Noiembrie Aiudul capitulează. Vine iarna, trupele slab pregatite pentru iarnă Iancu vrea să trimită oamenii la casele lor. Generalui austriac Puchner face apel la ajutorul românilor. În primăvară 1849 Puchner alungat peste munți și generalul Bem Sibiul și Brașovul.
    Iancu aceptă să discute pacea cu Kossuth. În timpul tratativelor Naiorul Hatvani pătrunde în Abrud și împușcă pe cei ce nu s-au retras ca dovadă cum răsplatesc ungurii încrederea în cuvântul lor.

  22. Trupele retrase la Câmpeni se întorc împotriva trupelor lui Hatvani ce primise întăriri și le zdrobesc 18 mai dimineața. Drept răzbunare Hatvani spânzură pe preotulul de 28 de ani Ioan Buteanu la Iosășel. Îl înfrânge și pe colonelul Kemeny Farkas ce venise cu 7000 de oameni și 19 tunuri în contra lui Iancu. Ungurii s-au razbunat pe civilii din satul Mărășel unde au ucis fără milă batràni femei, copii, iar pe copiii sugari în viață i-au pus la sânul mamelor omorâte să moară de foame. Trupele care au săvârșt acest macel au fist distruse la Fântânele. Și putem continua. Finalul este cunoscut, ungurii fățiși dușmani ai monarhiei au râmas cu cu drepturi iar românii care au apărat monarhia nu au primit nimic. Fiind la Viena să ceară dreptate, împaratul vrea să-l decoreze dar Avram Iancu refuză decorația cerând “să decoreze națiunea sa cu îndepinirea promisiunilor”. Mare indignare austriacă refuzul, urmând să fie urmărit de poliția secretă austriacă și arestat. “Contrastul dintre culmile de aspirații la care s-a menținut Avram Iancu din Duminica Tomii a anului 1848 pânâ în vara anului 1849 și golul de realizări au dus la prăbușirea lui morală. Sufletul și minte i s-au frànt ca trupul lui Horia pe roată.” “Avram Iancu a murit de două ori scria Ion Gorun. L-a ucis mai întâi falșitatea și perfidia -și abia la 1872 l-a atinc și coasa vremii”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.