Criza a dublat preţul unor produse

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, joi, că prețurile de consum în luna august 2020 au crescut cu 2,7%, comparativ cu luna similară a anului trecut.

„Preţurile de consum în luna august 2020 comparativ cu luna august 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%”, a transmis INS.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat în luna august, comparativ cu iulie 2020, la transporturile aeriene (109,95%), fasole boabe şi alte leguminoase (102,21%) și la citrice şi alte fructe meridionale (101,67%).

„Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2019 – august 2020) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2018 – august 2019), calculată pe baza IPC, este 3,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%”, a mai anunțat INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Sper ca cei bine educati au sesizat legatura dintre transporturile aeriene si boabele de fasole!
    Daca nu, urmariti filmul „Jack si vrejul de fasole”

  2. Ce haios! Fac comparatie cu aceeasi luna din anul anteror si afiseaza doar cresterea le luna aflata in exercitiul comparatiei, ceea ce pare un fals! Sa si motivez:
    1. Preturile au crescut/acazut si iar crescut lunar pana in august!
    2. Trebuia conparat cu luna din anul anterior dar sa spuna cu cat au crescut sau scazut fata de luna anterioara supusa analizei!
    3. Preturile sunt uriase pentru nivelul de trai, pentru veniturile majoritatii cetatenilor care traiesc in romania!
    Degeaba se manipuleaza cu sloganul „preturile la nu stiu ce produse sunt mai mici decat in tara…”! E doar o propozitie slogan cu care se minte si manipuleaza cras cetatenii care nu au prea iesit din tara, sau, poate nu au dat importanta la preturile din strainezia, ei fiind in trecere sau pentru un prea scurt timp in strainatate! In primul rand, in straibatate:
    – nu au crescut preturile si nici veniturile angajatilor!
    – guvernul tarilor straine, le asigura nivelu decent de trai cetatenilor deoarece, cetateanul plateste taxe si impozite la stat, plateste chiria, consuma zilnic alimente, folosesc mijloacele de transport in comun, duc copii la crese, gradinite, scoli!

  3. Completare:
    Toti trebuie sa traiasca si sa contribuie la bugetul statului sa functioneze, sa aiba din ce investi si e primordiala aceasta actiune reciproca intre statul si cetateanul care locuieste, munceste in acea tara! In Romania, totul, ori se duce in buzunarul/contul zapciilor lacomi si mincinosi insetati de bunastare, ori se duce totul de rapa! Eu stiu, ca in orice tara care se respecta, ca statul nu are voie sa se bage in afacerile particulare decat prin lege la momentul unor crize globale, sau, in caz de pandemie dar totul doar prin lege si parlament! Guvernul da legi dar nu are voiecsa intre in administrarea societatilor private privind angajari de someri, somerii sunt inregistrati la primarii, tot primariile ii controleaza si tot primariile fac calculele privind ajutorul financiar in completare ca familia sau individul, sa aiba din ce trai, sa isi plateasca taxele si toate datoriile, posibilitatea de a plati in rate fara penalitati este 100%! Va pot scrie mult mai multe dar aici nu imi permite decat maxim 2000 caractere! Totul este real!

  4. Apropo de zboruri, fin totdeauna s-au practicat preturi mari, dar, fiecare si-a cumparat si programat cursa cand a gasit pretul convenabil! Oricum, swiss a ramas la acelasi pret, la fel si conditiile de zbor super! Ca au majorat firmele de zbor nemturiene, este alta problema dar e a lor spre falimentari! Si la flixbus au crescut preturile inca din iunie(am scris despre preturi aceleasi intre toate firmele turism auto) dar va veni timpul sa scada tot din cauza proiectului lor absurd, doar nu au crescut veniturile cetatenilor romani, a celor care pleaca in vizita sau excursie cu 1000€ lunar! Cam scrie faliment in termeni nemturieni pe fruntea lor!

  5. mai acu vreo 3-4 ani in urma pretul benzinei acrescut de la 5.50lei/l la 6.20lei/l.dezastru mare.toti plateau cu bani marunti pe la statiile peco,injurau de mama focului samd.preturile au crescut automat.motivul:au crescut carburantii.apoi au inceput din nou sa scada.nici un marlan de roman comerciant sau producator nu a scazut preturile la produsele pe care le comercilizau.am zis bine dom’le sa le ramana lor profitul.apoi a venit pandemia.pretul benzinei a scazut de la 5.50lei/l la 4.40/l.din nou marlanul roman producator sau comerciant nu a scazut pretul produselor pe care le comercializeaza.si uite asa economia de piata tipic romaneasca nu functioneaza.datorita cui?datorita marlanului roman.ma uit in iasi ca pretul/km la taxi a fost de 1.79,s-a ridicat la 1.99 iar apoi la 2.39-2.49.in timpul pandemiei ar fi trebuit sa scada.dar nu.marlanul de taximetrist nu a facut acest lucru.traim intr-o tara cu fundul in sus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.