Credite după moneda salariului

Credite de nevoi personale pe perioade mai lungi şi tratament preferenţial pentru românii cu salarii mari. Asta vor bancherii să le ofere clienţilor, însă mai întâi de toate trebuie să îl convingă şi pe guvernatorul Băncii Naţionale. Pe de altă parte Banca Centrală vrea să pună capăt creditării în valută.

Miercuri la prima oră oficialii BNR vor avea pe masă propunerile bancherilor referitoare la noile norme de creditare. Reprezentanţii băncilor încearcă să îl convingă pe Mugur Isărescu să fie mai blând cu românii care vor să se împrumute în valută. De exemplu, BNR să nu limiteze durata creditelor de consum.

„Ar fi propuneri să avem un termen mai lung de creditare. În loc de 5 ani să meargă la 7 sau la 10 ani”, spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Bancherii mai doresc să poată da credite în valută fără noile restricţii persoanelor care îşi primesc salariile în euro sau încasează chirii, de exemplu, în euro.

De asemenea, bancherii ar vrea să nu fie obligaţi să aplice reguli de creditare mai dure în cazul românilor plătiţi în lei, care au salarii mari şi rate mici.

Restricţionarea creditării în valută este o decizie controversată, în condiţiile în care împrumuturile în euro sunt mai ieftine.

„Creditul ipotecar în euro are un risc mai mic pentru că mai devreme sau mai târziu România va trece la Euro, iar creditul se va schimba în moneda natională”, spune purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ.

BNR vrea să schimbe regulile creditării până la sfârşitul lui octombrie. În varianta propusă de BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

În ceea ce priveşte creditele imobiliare, BNR propune ca „valoarea unui credit să nu depăşească 85% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul şi/sau din valoarea devizului estimativ în cazul creditelor acordate în lei, 70% în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte valute sau indexate la cursul unor alte valute”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.