Creșterea economică, pe baza consumului

În perioada ianuarie-septembrie 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 596,782 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară din 2016, consumul contribuind cel mai mult la această creștere, urmate de investiții, arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, potrivit INS, din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creşterea PIB și formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +0,8%, consecinţă a creşterii cu 3,8% în volum.

„O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinţă a creşterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (10,8%)”, a mai arată INS.

Contribuţii pozitive mai importante au avut în ramurile economiei următoarele ramuri:
– Industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%;
– Sectoarele de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%;
– Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (24,3%);
– Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 7,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,8%.

În ce privește cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului auto, aceasta a crescut în primele zece luni din 2017 faţă de perioada similară din 2016 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată cu 10,2%, respectiv cu 9,2%, mai arată datele publicate marți de INS.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. O crestere economica proclamata cu atata inflacarare de politicienii zilei, care are avantaje DOAR pentru buzunarele strainilor, in timp ce romanii au parte doar de scumpiri, de ”rate bancare mai mari, preturi mari la carburanti, gaze, alimente, intretinere , LA TOT”, o asemenea crestere economica ar trebui ascunsa pentruca reprezinta o rusine pentru guvernarea unei tari.

  2. Alo, ageamiilor de serviciu, alde „anti ciuma rosie”, Dragnea si PSD, asta este PIB-ul, nu „cresterea economica” care este fundamental cu totul si cu totul altceva. Nimic nu va convine paceaurilor, totul va pute si miroase a miasma de holera si tifos de „mocirla Belina” si „Tel Drum”, Editat. Traieste lumea mai bine Editat asta vrea sa spuna aceste date comunicate de INS ?!. Ce nu va convine ?! Era mai bine cu salariile si pensiile taiate si TVA de 25 la suta, hai spuneti Editat, era mai bine ?!

  3. Stirile sunt foarte bune. Excelente chiar. Pacat ca unii incearca in continuare sa arunce umbre repetand o prostie inventata de cei care nu inteleg economie sau vor sa manipuleze pentru castig politic. De ce va deranjeaza cresterea consumului? Va deranjeaza ca in fiecare an punem un pic mai multa mancare pe masa noastra si a copiilor nostri? Voi nu vreti sa progresam si noi, sa ajungem la nivelul tarilor dezvoltate? Voi nu stiti sau nu vreti sa spuneti ca de exemplu in Germania consumul e de doua ori mai mare decat in Romania. Voi vreti ca noi romanii sa ramanem sa facem foamea ca pe vremea lui Ceausescu?

  4. Majoritatea hastagistilor fac parte din Secta Martorii lui Boc – probabil ca la un salariu minim de 700 lei si la un pret de 6 lei/litrul de benzina toti rezistentii isi puteau permite sa cumpere sase case si cate o vila la Miami. Acum totul e nasol – mall-uri pline, se construieste in draci, se cumpara case in draci, strazi pline de masini la orice ora din zi din noapte, trebuie din mai sa-ti faci rezervare pentru Craciun, etc……
    Probabil ca toti rezistentii lucreaza pe salariul minim, altfel nu-mi explic cum de bantuie saracia pe la casele lor

    • Ce-a spus IERI Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, NUMIT de PSD in acest inalt post:

      „L. Voinea vorbeste despre Pericolele ascunse ale cresterii economice peste potential: Aceeasi situatie a adus Romania in Recesiune in 2009.”

      El a precizat ca este Ingrijoratoare Evolutia Deficitelor gemene, Deficitul fiscal si cel de cont curent, care semnalizeaza tocmai caracter peste potential al cresterii economice actuale, ceea ce poate pereclita stabilitatea financiara pe termen mediu.

      El a mentionat faptul ca in anul 2009, cand economia Romaniei a intrat in recesiune, Deficitul structural din anii precedenti s-a transformat in deficit cash si a fost apoi nevoie de 6 ani de consolidare fiscala.

      „Aceasta combinatie intre o politica fiscal-bugetara expansionista in conditii de crestere economica peste potential si deteriorarea sentimentului pietelor externe pentru economiile emergente, in general, poate amplifica volatilitatea si poate afecta stabilitatea financiara pe mai multe canale: Rata dobanzii, Cursul de schimb, Rata inflatiei”.

  5. mai ţineţi minte, când acum 30 de ani raportul dintre consum şi dezvoltare era de 65 la 35 ( când un raport normal era de 72 la 28) şi cum se trăia? Probabil că unele jigodii vor să se repete povestea…nu vorbim aici despre ciufulicii care pe vremea aia ori îşi înghiţeau secreţiile nazale, ori erau în stadiul de intenţie…

  6. Ce-a spus IERI Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, NUMIT de PSD in acest inalt post:

    „L. Voinea vorbeste despre Pericolele ascunse ale cresterii economice peste potential: Aceeasi situatie a adus Romania in Recesiune in 2009.

    Cresterea economica peste potential ascunde un Deficit structural mai mare decat Deficitul cash, insa deficitul structural de astazi este deficitul cash de maine care va trebui finantat in conditii ce pot deveni adverse pentru economiile emergente, a declarat, luni, viceguvernatorul BNR L. Voinea, in Conferinta de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii financiare.

    „Cand se inregistreaza crestere economica peste potential, asa cum se inregistreaza astazi in Romania, este recomandat sa se realizeze economii, in sensul consolidarii fiscale.
    Veniturile suplimentare obtinute din cresterea economica peste potential permit doar pe termen scurt finantarea unor cheltuieli suplimentare, dar aceste Cheltuieli sunt Permanente in timp ce Veniturile sunt temporare intrucat ele vor scadea ceteris paribus, cand Economia va reveni la ritmul de crestere normal sau potential.

    El a precizat ca este Ingrijoratoare Evolutia Deficitelor gemene, Deficitul fiscal si cel de cont curent, care semnalizeaza tocmai caracter peste potential al cresterii economice actuale, ceea ce poate pereclita stabilitatea financiara pe termen mediu.
    El a mentionat faptul ca in anul 2009, cand economia Romaniei a intrat in recesiune, Deficitul structural din anii precedenti s-a transformat in deficit cash si a fost apoi nevoie de 6 ani de consolidare fiscala.

    „Aceasta combinatie intre o politica fiscal-bugetara expansionista in conditii de crestere economica peste potential si deteriorarea sentimentului pietelor externe pentru economiile emergente, in general, poate amplifica volatilitatea si poate afecta stabilitatea financiara pe mai multe canale: Rata dobanzii, Cursul de schimb, Rata inflatiei”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.