„Oaia neagră” pentru germani

Germanii consideră că președintele american Donald Trump reprezintă o problemă mai serioasă pentru politica externă a Berlinului decât liderii din Coreea de Nord, Rusia ori Turcia, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Fundația Koerber, informează agenția Reuters.

În fruntea listei privind provocările la adresa politicii externe a Berlinului s-au clasat refugiații, cu 26% din repondenți declarându-se îngrijorați în legătură cu capacitatea Germaniei de a face față fluxului de azilanți.

Relațiile dintre Administrația Trump și Germania au ocupat locul al doilea în topul preocupărilor, cu 19% dintre respondenți fiind de părere că acestea reprezintă o provocare majoră, în timp ce relațiile cu Turcia au fost indicate de 17% din participanții la sondaj, criza nord-coreeană de 10%, iar relațiile cu Rusia de 8%.

De la preluarea puterii, Trump a îngrijorat opinia publică din Germania prin retragerea SUA din Pactul climatic de la Paris, refuzul de a certifica acordul nuclear cu Iranul, criticarea surplusului comercial german și cererile de sporire a contribuțiilor financiare către NATO.

Sondajul a fost realizat în cursul lunii octombrie pe un eșantion de 1.005 cetățeni germani cu drept de vot. 56% din germani sunt de părere că relațiile Berlinului cu Washingtonul sunt proaste sau foarte proaste.

În contextul crizei în relațiile cu SUA, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Europa să-și ia soarta în propriile mâni.

Totuși, în pofida îndemnului lui Merkel, sondajul a arătat că populația germană este sceptică în ceea ce privește posibilitatea ca Berlinul să adopte un rol mai activ în plan internațional, cu 52% din respondenți fiind de părere că Germania ar trebui să-și continue politica postbelică reținută.

Acest lucru ar putea reflecta faptul că nici Merkel, dar nici principalii săi contracandidați în campania electorală din luna septembrie nu au vorbit prea mult despre modul în care Germania ar trebui să răspundă la provocările generate de acțiunile perturbatoare ale Administrației Trump și la tulburările provocate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Norbert Roettgen, membru al partidului conservator al lui Merkel și șeful comisiei pentru Afaceri externe din Bundestag, a denunțat o lipsă de „deplorabilă” de conducere în educarea germanilor privind necesitatea de a investi mai mult în apărarea și securitatea proprie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. „ Onorabila ”mea tiză are și acum, dar va avea și în viitor ,mari probleme vis-a- vis de SUA … Cauzele nu sunt strict politice , ci mai mult economice ( informații, știu la ce mă refer ) Un lider politic puternic ,așa cum se vrea doamna, ar trebui să știe mult mai bine să-și ascundă sentimentele și pornirile ,nelăsînd să i se citească pe față ura puternică față de adversarii politici dar și de toți „aliații” ce nu-i execută fără crîcnire ordinele !Oare de ce privirea domniei sale ,mă duce cu gîndul la Hitler?…

  2. SUA lui Trump este singurul motiv pentru care 23 august 1939 nu s-a repetat.

  3. recidiviştii din 1916-1944 Germania, japonia, Italia să nu aibă acces la arme, că în fapt şi acum sunt agresori economici, nu apărători ai libertăţii economice. nu ne-au ras economia ruşii şi americanii. pământul nu l-au cumpărat şi pădurile nu le-au taiat nici ruşii nici americanii ci germanii, francezii, olandezii, italienii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.