Topul scumpirilor în noiembrie

Prețurile de consum au continuat să crească în luna noiembrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% și a celor nealimentare cu 4,12%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

Față de luna noiembrie 2016, prețul serviciilor a scăzut cu 0,10%.

„Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2016 — noiembrie 2017) față de precedentele 12 luni (decembrie 2015 — noiembrie 2016), calculată pe baza IPC, este 1,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,9%”, precizează INS.

Față de luna octombrie a acestui an, prețurile au urcat cu 0,66%, în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Prețul ouălor a crescut cu aproape 30%, iar cel al untului cu 7%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 2,7%, iar tutunul și țigările cu circa 2%, în noiembrie față de luna anterioară, potrivit INS.

La capitolul mărfuri alimentare, fructele proaspete s-au scumpit cu 2,2%, laptele și produsele lactate au costat mai mult cu 1,35%, prețul untului a crescut cu 6,9%, iar cel al ouălor s-a majorat cu 29,2%, în noiembrie 2017 față de octombrie 2017.

La capitolul mărfuri nealimentare, prețul combustibililor a crescut cu 2,7%, iar tutunul și țigările s-au scumpit cu 1,9%, în noiembrie comparativ cu luna trecută.

Serviciile de transport aerian au costat, în noiembrie, cu 0,7% mai mult decât în octombrie și cu 20,8% mai mult decât în decembrie 2016.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Eugenia ,poti continua cu sange rece: Prețurile de consum vor continua să crească si in 2018 si in 2019 s.a.m.d….

  2. Pierderile determinate de coruptie, incompetenta, investitii care nu fac profit si nu se recupereaza, si cresterile mari la salarii pt politicieni si sist. bugetar supradimensionat sunt acoperite pana la urma tot de la contribuabili.

  3. Cei care publică procentul scumpirilor probabil se raportează la prețuri din Germania sau Olanda sau am tâmpit și nu mai știm matematcă de clasa șaptea. Prețuri de Sibiu: Pâinea de 1kg în Octombrie 4 lei, în Noiembrie 5 lei, în Decembrie 6 lei parcă dă 50%. Oul în Octombrie 48 de bani, în Noiembrie 100 de bani, deci nu 30% ci peste 100%, Untul de 65% grăsime în Octombrie sub 5 lei, în Noiembrie 8 lei și 49 de bani, de unde 7% când este 70 %? Smântâna de 40% grăsime în Octombrie 17 lei / kg în Octombrie 19 lei în Decembrie 21 lei / kg deci peste 20% . De unde laptele și produsele lactate cu 1,35% mai mult?. Având în vedere ponderea produselor amintite în mâncarea zilnică de unde ridicula cifră de 0,57%? Poate 57% având in vedere ca fructele și zarzavaturile și legumele nu au avut salturi atât de mari. Și nu mai amestecați la total avioanele și iahturile particulare, bijuteriile, vilele de lux etc… să iasă o rată medie de 09%!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.