Creşterea rapidă a salariilor vs competitivitatea României

Politicile guvernului de la Bucureşti destinate majorării salariilor în sectorul de stat precum şi a salariului minim pe economie împing în sus şi salariile din mediul privat, însă în condiţiile în care productivitatea nu reuşeşte să ţină pasul cu creşterea salariilor, consecinţa este diminuarea competitivităţii, ceea ce este o veste proastă pentru inflaţie şi creşterea economică, susţine Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, transmite Bloomberg.

Lucian Croitoru a declarat: „Este o iluzie să crezi că poţi să ieşi în mod forţat din categoria ţărilor cu o mână de lucru ieftină. Competitivitatea economică a ţării este erodată”.

Guvernul României a fost criticat pentru că are o abordare economică pe termen scurt. Deşi creşterea economică a trecut de 5% graţie majorărilor salariale şi mai multor reduceri de taxe, Banca Naţională şi analiştii avertizează că aceste măsuri vor avea un efect asupra cheltuielilor de investiţii, ceea ce va limita creşterea viitoare.
Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii susţine că aproape un sfert din firmele pe care le reprezintă şi-au redus sau chiar încetat activităţile începând din luna octombrie 2015, unul din principalele motive fiind creşterea costurilor cu mâna de lucru, alături de lipsa de muncitori, birocraţie, taxele mai mari şi corupţie, conform sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.