Critici dure împotriva reţelelor de socializare la ceremonia premiilor Nobel

Unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Pace din acest an a atacat companiile americane de internet pentru ceea ce a numit o „avalanșă de noroi toxic” pe rețelele de socializare, scrie BBC.

În timpul discursului de acceptare a premiului, în Norvegia, jurnalista filipineză Maria Ressa a declarat că giganții din domeniul tehnologiei au „permis ca un virus al minciunii să ne infecteze pe fiecare dintre noi”.

Maria Ressa, cofondatoare a site-ului de știri Rappler, a acuzat site-uri precum Facebook că profită de pe urma răspândirii urii.

Femeia în vârstă de 58 de ani s-a adresat invitaților la o ceremonie în capitala Oslo.

Ea i-a acuzat apoi pe giganții americani ai internetului că sunt „părtinitori împotriva faptelor și a jurnaliștilor” și că se folosesc de „puterea lor dumnezeiască” pentru a semăna dezbinare.

„Cea mai mare nevoie a noastră astăzi este să transformăm această ură și violență, noroiul toxic care se scurge prin ecosistemul nostru informațional”, a spus ea.

Compania mamă a Facebook, Meta, a anunțat recent că a introdus noi caracteristici pentru a oferi oamenilor un control mai mare asupra a ceea ce apare în fluxul lor de știri. Rețeaua de socializare a fost supusă unei supravegheri intense în ultimii ani pentru modul în care algoritmii săi promovează conținutul.

Ressa a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace la Primăria din Oslo, alături de colegul ei de breaslă, Dmitri Muratov, editor al ziarului rus Novaya Gazeta.

Amândoi au primit premiul ca recunoaștere a luptei lor pentru apărarea libertății de exprimare.

Muratov, în vârstă de 60 de ani, a îndemnat invitații la ceremonie să respecte un minut de reculegere pentru jurnaliștii uciși în timpul activității lor și a declarat că profesia trece printr-o „perioadă întunecată” în Rusia.

El a declarat că peste 100 de jurnaliști, instituții media, apărători ai drepturilor omului și ONG-uri au fost recent catalogați drept „agenți străini” de către Ministerul rus al Justiției. „În Rusia, acest lucru înseamnă un singur lucru – „dușmani ai poporului”.”

Muratov a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia. El a spus că jurnaliștii și-au pierdut locurile de muncă, au fost forțați să părăsească țara și au fost „privați de posibilitatea de a trăi o viață normală”.
Când a fost anunțat câștigător al premiului Nobel în august, Kremlinul l-a felicitat pe Muratov, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov descriindu-l ca fiind „talentat” și „curajos”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Ceva n-a mers ..
    Daca ziaristul( ONG-ist cu siguranta ) rus a fost ales pe sprinceana din corul de lingai care-l injura pe Putin , in schimb cu ziarista filipineza sponsorii au cam luat-o peste bot ….
    probabil isi vor Premiul NOBEL inapoi , sa-l dea la alta sluga care este mai vrednica ….de prin Polonia , Croatia , din tarile baltice , chiar de prin Romania …ca avem destui ….)) :

  2. La premiile Nobel … precum la premiile Oscar …
    Nu castiga … NICIODATA … preferatii FANILOR !!!

  3. Premiile Nobel nu mai sunt ce au fost. Au premiat o organizatie din Natiunile Unite ai carei angajati au abuzat sexual si faceau trafic de persoane in Africa. Obomber a primit Nobel pentru pace la gen o luna dupa ce a castigat alegerile prima data doar pentru ca era negru… si dupa aia a bombardat cu drone in stanga si dreapta fara greata. Jurnalistii astia care au fost premiati azi, au spus ceva de Assange? cele mai importante dezvaluiri jurnalistice au fost publicate de el… inclusiv despre cum jurnalisti in zone de conflict ai Reuters au fost ucisi de armata americana. NIMIC. Dar critica retelele de socializare ca nu se implica in lupta cu „dezinformarea” si „ura”… adica sa cenzureze libertatea de expresie.

  4. „premiul Nobel” este in sine o „avalansha de noroi toxic”
    (unde mai este gaura din stratul de ozon?!)

  5. Iata o informatie pe care o omiteti si care o preiau din Wikipedia: ” In September 2017, RT America was ordered to register as a „foreign agent” with the United States Department of Justice under the Foreign Agents Registration Act.[57] RT has been banned in Ukraine since 2014,[58] and in Latvia[59] and Lithuania[60] since 2020.” Asta nu inseamna desigur in lumea larga ca sunt „dusmani ai poporului”.

  6. La Olimpiade, etc…unde unii cu Nobeli pentru pace mai ales, nu prea se pricep sau nu pot sa arate reala aptitudine mai ales fizica, sunt reguli mai dure, unde chiar sunt descalificati chiar si dupa citzva 2-3 ani, medaliile lor chiar de aur sunt retrase samd. Oare de ce acesti NObili nu pot face acelasi lucru, mai ales cu inpostori dovediti pe Planeta, cum este si acest misterios Weissel, carea trait sub ocupatie Hortista, si chipurile el a fost si pe la Aushvitz. La noi bolshevicii vechi ca tov Iliescu a legat o piatra de moara degitul mamaligarilor de romani, care zica-se ei au gazat (unde???) oamneni (acesta este cuvintul onest ce trebuia folosit de acesti propagandishti). Ei se dau victime ale poporului roman, ce lea oferit SOLUTIA UNICA de salvare, recunoscut si de un Preshedinte din tara sfinta, ca de altfel marea majoritate a romanilor evrei din tara sfinta, si mai ales recunosc impostura lui Weissel. Deci se repeta istoria din WW2, cind populatia evreiasca de sorginte alogeni veniti de la rusi, ataca ostashul roman chair si cu arma in mina.S-a ajuns la situatia cind la Rebeliunea Legionara, citzva evrei sau bagat si ei la lupta cu arma in mina, devenind victime colaterale datorita dorintei lor de a fi ca musca la rahat. Astazi se incearca idea ca a fost Pogrom, sau Ho…
    Deci peshtele de la cap se inpute ex.vorbind de Nobel…Ar trebui sa se repare aceste gresheli facute de acest Institut, altfel p0t fi actionati in judecata.
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.