CSM: Comunicatul CJ Constanța referitor la DNA a afectat independența justiției

Plenul CSM a decis joi că a fost afectată independența justiției prin comunicatul transmis de Consiliul Județean Constanța în 15 ianuarie referitor la Direcția Națională Anticorupție.

Referitor la afirmațiile președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, formulate la adresa DNA în aceeași zi, CSM a constatat însă că acestea nu au fost de natură să afecteze independența sistemului judiciar, au mai spus sursele citate. 
Plenul CSM a avut joi pe ordinea de zi raportul Inspecției Judiciare privind apărarea independenței și integrității procurorilor DNA. 
Raportul IJ concluziona că declarațiile președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat au afectat prestigiul justiției.  
În 16 ianuarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat. 
Oana Schmidt-Hăineală a cerut atunci plenului CSM să fie suplimentată ordinea de zi a ședinței cu sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. 
În 15 ianuarie, CJ Constanța, printr-un comunicat, condamna cu „tărie acțiunea vădit abuzivă și inumană” efectuată de mai multe persoane neidentificate asupra președintelui Nicușor Constantinescu. 
„Ca urmare a succesiunii faptelor întâmplate, considerăm că acțiunea de azi este abuzivă, nelegală și face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Băsescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Presedintele CJ, Nicușor Constantinescu, cere Parlamentului României desființarea prin lege a Direcției Naționale Anticorupție, un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu și care s-a plasat prin acțiunile sale deasupra justiției române și a statului de drept”, se aprecia în comunicatul CJ Constanța. 
Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat în 15 ianuarie, la ieșirea din sediul Serviciului Județean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este „un abuz”, susținând că a fost luat cu „japca” pentru a i se aduce la cunoștință că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte județene.
„Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acțiune politică a DNA București. (…) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal”, a afirmat Constantinescu, adăugând că nu a fost citat să se prezinte la DNA.
El a mai declarat că DNA este o instituție care ar trebui desființată. 
„Acești angajați, procurori și polițiști DNA și cu poliția politică de la București fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toți ar trebui dați afară, ar trebui desființată această instituție politică DNA”, a spus Constantinescu. 
Procurorii DNA din Constanța au început urmărirea penală față de președintele CJ Constanța pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.