CSM și Inspecția Judiciară, sesizate pe plagiatul premierului 

Mai multe ONG-uri au transmis vineri o sesizare către CSM și Inspecția Judiciară, în legătură cu două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București, ambele fiind în strânsă legătură cu suspiciunile de plagiat ale premierului Nicolae Ciucă.

Primul dosar vizat de sesizare este cel în care o judecătoare a Curții de Apel București a suspendat analizarea sesizărilor de plagiat, invocând nevoia de stabilitate politică, dar și potențiale daune de imagine pentru premierul Ciucă. Al doilea dosar vizat este respingerea cererilor de analizare a suspiciunilor de plagiat de către un judecător numit de PNL în mai multe funcții publice, relatează G4Media.ro.

Comunicatul ONG-urilor integral:

Organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” și partenerii acestora au transmis astăzi o sesizare în atenția Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare, în legătură cu două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București, ambele fiind în strânsă legătură cu suspiciunile de plagiat ale premierului în funcție, Nicolae Ciucă. Organizațiile sesizează existența unor potențiale abateri disciplinare în îndeplinirea actului de justiție.

Într-unul dintre dosare, sentința citată în mass-media (publicația G4Media), include evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, ceea ce are putea fi o încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar sesizat, conform informațiilor apărute în presă, este indicată existența unor posibile nereguli în sistemul de repartizare aleatorie a dosarului în cauză, lucru extrem de grav în sine, din perspectiva dreptului la un proces echitabil, respectiv a noțiunii de instanță independentă și, cu atat mai grav cu cât reclamantul era chiar prim-ministrul României. Conform informațiilor publicate de presă, în acest dosar ar fi fost folosită metoda „coperta”, despre existența căreia societatea civilă a scris încă din 2009. În plus, în acest dosar există și suspiciunea că judecătorul implicat s-ar fi putut afla într-un potențial conflict de interese, ceea ce reprezintă, de asemenea, o potențială încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Organizațiile solicită, de asemenea, o analiză exhaustivă a întregului sistem de repartizare aleatorie a dosarelor, care să cuprindă date și informații cu privire la numărul de plângeri primite de CSM și Inspecție în ultimii ani cu privire la posibile fraude ale acestui sistem și un audit de securitate a sistemului, făcut de auditori de securitate independenți din zona privată. Auditul ar trebui să testeze posibilitatea fraudării sistemului, conform informațiilor apărute în presă sau din plângerile deja primite, ca și mecanismele de control și verificare a funcționării sale corecte.

Redăm mai jos conținutul sesizării:

În temeiul art. 45 alin.1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, vă sesizăm cu privire la potențiale abateri disciplinare în legătură cu următoarele dosare aflate pe rolul Curții de Apel București, secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal: Dosar nr. 1057/2/2022 și Dosar nr. 2826/2/2022, ambele fiind în strânsă legătură cu suspiciunile de plagiat ale premierului în funcție, Nicolae Ciucă. Aceste potențiale abateri disciplinare reies din ceea ce mass-media a relatat deja, așa cum vom arăta mai jos.

Precizăm, de la bun început, faptul că prezenta sesizare nu antamează în niciun fel fondul sau soluțiile dispuse în aceste dosare.

1.) În ceea ce privește Dosarul cu nr. 1057/2/2022 aflat în faza de recurs, dosar ce vizează suspendarea unor acte incidente în cauză – aspect care nu face obiectul prezentului demers – apreciem că pasaje din motivarea judecătorului cauzei au potențialul de a se circumscrie abaterii disciplinare prevăzute la art.99, lit.d) teza a 2-a, respectiv “manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, coroborat cu art.99, lit.s) teza I, și anume: “utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.

Astfel, judecătorul cauzei, în cuprinsul motivării, inserează următoarele argumente pentru care acesta consideră necesară suspendarea unor acte:

”Astfel, luând în considerare, contextul social şi politic în care s-a desfăşurat procesul de verificare al tezei de doctorat, chiar până ca CNADTCU, respectiv instanţa de judecată să se pronunţe asupra veridicităţii susţinerilor invocate prin sesizări, Curtea apreciază că reclamantul a suferit un prejudiciu prin aceea că, pe lângă faptul că sesizările nu au respectat condiţiile prevăzute de art. 3 din Anexa nr.3 a OMEC nr. 5229/2020, pct. c) şi d), acestea nu conţin o analiză personală, motivată şi sprijinită pe probe a celor care au formulat sesizările. Totodată, luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României” (sentința citată de publicația G4Media).

Astfel, sentința citată de publicația G4Media, include evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, aspect pe care îl considerăm neconform cu activitatea de judecată.

2.) În ceea ce privește cel de-al doilea dosar menționat (nr. 2826/2/2022, fond, aflat în faza de recurs), aceeași sursa indică, folosind capturi de ecran ale portalului instanțelor de judecată, posibile nereguli în sistemul de repartizare aleatorie a dosarului cu numărul de mai sus, lucru extrem de grav în sine, din perspectiva dreptului la un proces echitabil, respectiv a noțiunii de instanță independentă și, cu atat mai grav cu cât reclamantul era chiar prim ministrul României.

Prin urmare, dacă lucrurile stau așa, opinia publică a luat notă că în instanțele din România repartizarea aleatorie este doar pentru justițiabilul platitor de taxe și impozite și nu pentru înalții demnitari ai statului care, aparent, au beneficiul unei justiții “alternative”. Simpla bănuială că lucrurile ar sta astfel necesită investigarea cu celeritate a faptelor prezentate.

Astfel, așa cum arată G4Media.ro, datele publice din portalul instanțelor de judecată indică o potențială direcționare a dosarului premierului Nicolae Ciucă către un anume complet de judecată, prin evitarea mecanismului de alocare aleatorie a dosarelor. Ar fi fost folosită metoda „coperta”, despre existența căreia societatea civilă a scris încă din 2009. Suspiciunea este întărită și de faptul că judecătorul desemnat să judece cauza pare a avea/a avut legături politice cu Partidul Național Liberal și cu purtătorul de cuvânt al premierului Nicolae Ciucă, și nu a considerat necesar să semnaleze potențialul conflict de interese. Mai mult, judecătorul a solicitat pensionarea la scurt timp după pronunțarea sentinței favorabile părții Nicolae Ciucă.

Prin urmare, în legătură cu acest al doilea dosar, pornind de la datele apărute în presă, apreciem că pot fi întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art.99 lit.o) “nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor” precum și a abaterii disciplinare prevăzute de art.99, lit.i) teza I: “nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”.

În concluzie, atât suspiciunile cu privire la repartizarea dosarului cu nr. 2826/2/2022 cât și conținutul politic al sentinței din dosarul cu nr. 1057/2/2022 sunt de natură să aducă prejudicii grave de imagine puterii judecătorești, și să slăbească încrederea cetățenilor în justiție. De aceea, solicităm Consiliului Suprem al Magistraturii și Inspecției Judiciare să investigheze transparent și cu celeritate toate potențialele posibilele derapaje în actul de justiție semnalate mai sus, în interesul integrității și reputației sistemului judiciar, componentă esențială a statului de drept din România.

De asemenea solicităm o analiză exhaustivă a întregului sistem de repartizare aleatorie a dosarelor, care să cuprindă:

Date și informații cu privire la numărul de plângeri primite de CSM și Inspecție în ultimii ani cu privire la posibile fraude ale acestui sistem;
Rezultatele unui audit de securitate a sistemului (atât a măsurilor tehnice, cât și a celor organizaționale), făcut de auditori de securitate independenți din zona privată – recomandăm cel puțin o certificare cu recunoaștere internațională (de ex. CISA) a acestor auditori. Auditul ar trebui să testeze posibilitatea fraudării sistemului, conform informațiilor apărute în presă sau din plângerile deja primite, ca și de mecanismele de control și verificare a funcționării sale corecte.
Va rugăm, de asemenea, să ne aduceți la cunoștință dacă Inspecția Judiciară s-a autosesizat sau a fost sesizată de către Consiliul Superior al Magistraturii ori de către orice altă persoană fizică ori juridică, în privința aspectelor și a dosarelor menționate mai sus.

Semnatari:

Centrul de Resurse Juridice

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Rise OUT

Asociația Dexonline

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Centrul pentru Legislație Nonprofit

Centrul FILIA

Asociația CIVICA

Consiliul Tineretului din România

Asociația pentru Tehnologie și Internet

ActiveWatch

Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

25 de Comentarii

  1. „o judecătoare a Curții de Apel București a suspendat analizarea sesizărilor de plagiat, invocând nevoia de stabilitate politică, dar și potențiale daune de imagine pentru premierul Ciucă.”
    Adica judecatoarea FACE POLITICA. De cand justitia judeca oportunitati politice stabilite subiectiv ?! Maine ne trezim ca o judecatoare decide ca iohannis si ciuca sa ramana in functii pe viata din nevoia de stabilitate politica. Ca inainte de ’90.
    De cand justitia discrimineaza pe fata cu daunele de imagine?! Pai toti cei cercetati ptr plagiat sufera daune de imagine, deci n-ar trebui de loc cercetate sesizarile de plagiat.
    Ca sa nu spun ca suspendarea analizarii este chiar impiedicarea actului de justitie !!! Ca inainte de ’90 cand conducatorii PCR nu puteau fi cercetati, anchetati… din „nevoia de stabilitate politică”
    Din pacate asta este romania, condusa de structurile securitatii si de slugile acestuia.
    Iata un caz bun de prezentat la CE in vederea mentinerii MCV. Asta-i clar amestec politic in actul de justitie. Si mai ridica si suspiciunea mai mult decat rezonabila ca justitia inainte de-a face justitie, iata face politica.

  2. Dragi români treziti-va,cu Dragnea erați in stradă,acum după ce ați trăit o revoluție si ați vazut urmarea pentru țară,așteptați USA sa va salveze?USA face revoluții in țări cu resurse apoi urmează privatizari, iar norodul ramane statului fără resursele tarii.Chiar ați ramas fara minte?

  3. Rușine Măciucă!!..dacă ai onoare ,onoare militară dați Demisia!!..nu te mai ascunde după tertipuri judecătorești !!!…e clar ca bună ziua ,esti un impostor ordinar ai obținut un titlu fraudulos…

  4. Bai, railor ! In Romania merge ! Minciuna , jaful , coruptia sunt la ele acasa ! Sa nu ne crucim ; asta-i tara ! De cand va spune , batranul Didos, ca traim intr-o tara in care orisice magarie este posibila ? Nu m-ati crezut ! Totusi , ramane prezumptia de nevinovatie . O sa vedem . Oare ?

  5. Ce ghinion pe tarisoara asta sa fie condusa de toti idiotii !

  6. Eu credeam că dacă Dragnia care a „măcelărit” legile justiției a făcut pușcărie, Trântorul suprem Retardis a făcut referendum pe legile justiției ca să se îngrămădească bovinele #rezist să voteze ceva ce nici inițiatorul nu întelegea, s-au rezolvat problemele. Acum aflăm ceva ce doar pe la Putin mai găsesti, o judecatoare care opreste analiza unui dosar doar pentru că e vorba de un demnitar agreat de „sistem” și care trebuie protejat. Si când te gândești că niște păcălici luptau zilnic pe străzi împotriva „ciumei rosii” psdist.

  7. cuza întreabă:
    „De cand justitia judeca oportunitati politice stabilite subiectiv ?! Maine ne trezim ca o judecatoare decide ca iohannis si ciuca sa ramana in functii pe viata din nevoia de stabilitate politica. Ca inainte de ’90”.
    Da, ca înainte de 1989 și chiar mai rău. ACEASTĂ coaliție PSD+PNL+UDMR poate face orice pentru ca poate.
    Opoziție nu mai există! Statul de Drept e in comă!
    Doar mișcări masive in stradă ar putea matura această structură profund dăunătoare democrației și cetățenilor.

  8. De ce atata galagie , e clar că omul daca lasă foaia de pe care citește , uita alfabetul. Da, ne am dat seama cu toții cum a ajuns general, fizicul îl ajuta, nu e in stare sa se șteargă la cur singur, Sa i vedeți declaratia de avere. E general dar nu e in stare sa vorbească

  9. ciuca a batut-o pa bunica-sa
    pentru 1 cana cu lapte de capra:
    -sesizati asta!

  10. Fiind putin plecat de pe planeta Pamint in ultimul timp, am avut doar recent ocazia sa-l vad (mai bine zis, sa-l aud) vorbind pe Ciuca … domne, adevarul e ca pe linga acest mos Teaca care sa razboia cu talibanii pe la popota regimentului, Iohannis e chiar un mic Cicero !

  11. Useristii și-au pus telefoanele la încărcat și cum vine toamna,pac la războiu! Când Dragnea a dat ordonanța 13 care obliga multinaționalele sorosiste sa restituie ceva proștilor, sorosistii usristi
    /naziști au ieșit în crucea nopții în stradă. Acum nu mai au credit!Ce jigodii naziste!

  12. Credeam ca doar Ponta e plagiator dar a fost o razbunare crunta cu el, desi au fost destui dupa si nicio problema. Kovesi cu plagiatul ei…nimic, niciun sunet, nicio propozitie? De fapt, dupa ce l-au aranjat pe Ponta, „CSM și Inspecția Judiciară= Nufarul S.a au devenit pres in jurul politicienilor” si Nufarul s.a continua actiunile si practica.

  13. AM FOST .,OBLIGAȚI.DATORITĂ SECURITAȚI .,SĂ TRĂIM CE TRĂIM LA ORA ACTUALĂ.ACEST .,GONFLABIL GENERAL IMPUS DE WUHANIS.VARIO LA A MAIMUȚEI CU PĂR AJUTÂNDUL.DAR,DAR,ȘTIȚI DE CE? PEZEDOCI VOR JIBU CU BANI.CILAMAOA ARE NU MA PLAFOANE ÎN ORIFICII,DE CÂND .,CHIPURILE CU GOWERMERIZAREA.DRACU SĂ ÎI IA.OARE CIBE M AI ÎNGHITE POVEȘTILE ACESTOR HOȚI.HÎ,HÎ,RÂDEAU DE DĂNCILĂ.OARE ACEȘTI VIERMI SE POT COMPARA CU DĂNCILĂ????SE POT.ERA.,ANAGRAMATĂ.DAR ACEȘTI HOȚI,GOLANI,PUTREGAIURI COPIPEISTIRI DE .,(DOTORE)CUM VI SE PAR?ORI CUM DACĂ AR FI SĂ ALEG ÎNTRE.,UDMR,PSD,PNL,….O ALEG PE DĂNCILĂ.USR+PNLNE ADUSĂ BELȘUGU.CU MĂ, CARBURANTU,GAZU.CÂND VOTEZI ȘI DACĂ VOTEZI NU M SA I CONTEAZĂ.IESE CINE TREBUIE?

  14. VA RUGAM SA VA DATI DEMISIA DE ONOARE CA SA NU FITI BAGAT IN K.K.T. pana deasupra capului…………
    MANIFESTATI MACAR ASCULTARE ca militar ce sunteti…..
    DOAMNE AJUTA POPORUL ROMAN!

  15. Am făcut multe greșeli de .,scris.Multe scuze.Ori cu vreau sa se știe că.,UDMR,PNL,PSD…..,NU NE VA ÎMBUNĂTĂȚI .,TRAIU.CONCLUZIE…IEȘIT ÎN STRADĂ DAR LA.,COTROCENI,VICTORIA.DAR,DAR.BĂTUT FIERU PÂNĂ ÎI CALD.ACUMA NU M AI ORGANIZEAZĂ,SECURITATEA MĂ,,,,MITINGURI???Nu???De Ce????

  16. Militarul are onoare ca d-aia e militar.Ciuca nu are onoare și tace ca porcu’n păpușoi.Daca avea onoare își dădea demisia din primul moment când asupra lui a planat cea mai mica bănuială.Dar dacă nu e nici Dumnezeu nu cere.

  17. Este foarte clar ca niste smecheri care sunt in spatle acestor ONG-uri au ca scop destabilizarea tarii pentru ca de Ciuca nu s-au ocupat decat dupa ce acesta a devenit Premier,caz asemanator atacului asupra lui Ponta tot atunci cand ala era Premier si nu inainte.Acesti tovarasi sunt clar complotisti contra Romaniei si este foarte sigur ca lucreaza pentru rusnaci care aia au umplut lumea de spioni si cozi de topor care lucreaza si au lucrat asemanator prin multe alte tzari din lumea libera.Ar trebui ceretati acesti tovarasi si vazut de unde le vine tainul fiecaruia dintre ei si tot asa ar trebui cercetata si Kiovesi care a destabilizat tzara asta cat si cum a vrut dovedindu-se si ea o dezbinatoare si o scula puturoasa a rusnacilor pentru a sabota sistemul democratic roman cu atacuri penale mincinoase la alesii importanti ai tzarii,ca pupila a lui Merkel si aia tot o putinista care l-a adus,pas cu pas,pe Putina la tupeul si macelul de acum din Ucraina,el de fapt,mangaiat pe coarne de Merkel,a sabotat de 20 de ani toata Europa cu „lucrari” peste tot asa ca pe vremea bolsevicilor sovietici in razboiul rece.

  18. Plagiatul – aia era marea problemă a lui Ciucă. Dacă îi spui că a plagiat îi faci un compliment, înseamnă că știe să copieze. Eu am cunoscut băieți care au picat examene aranjate. Li s-a permis să scoată cartea pe bancă și n-au găsit subiectele. Și cine l-a prins pe Ciucă? Doamna Șercan, de meserie femeie terorizată care se autodepășește. (Răzvan Boanchiș, ieri)

  19. Eu cred că nici măcar să copieze nu a fost in stare să facă , cred că altcineva i a scris lucrarea, sa din serioși , nici la cur nu se șterge singur că nu ajunge

  20. Vă luați degeaba de Viorica, el are memorie fotografica că vedeți când citește de pe foi parca înghite cuvintele, iar lucrarea e scrisă pe front când se lupta cu troienele la lopata

  21. „Marian Iancu (56 de ani), fostul patron al Avtobuzului Bukale a fost eliberat din închisoare luni, 27 iunie, cu șase ani mai devreme decât momentul în care trebuia să iasă din spatele gratiilor. Decizia Judecătoriei București este definitivă”!
    După Bullădogu’ corupt al PeDeLelei, iată că „justiția” dă Bukale îl scapă dă pedeapsă șî pă magraonu’ ăsta învinuit pentru 1000 dă milioane vechi! Adică păntru 1 MILIARD vechi…[Rumburak]

  22. Trebuie neaparat ca Ministerul Turismului sa -l evalueze pe Ciuca, si sa-i de-a a cincea stea

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.