Energie electrică Cu cât a scăzut consumul populației

Consumul final de energie electrică a fost de 12,694 miliarde kWh în primele trei luni din acest an, cu 8,8% mai mic în comparaţie cu trimestru I din anul anterior, reiese din datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 6,4%, iluminatul public cu 29,1%, iar consumul populaţiei cu 15,1%.

Producţia internă de energie electrică a însumat 4,643 milioane tep, în creştere cu 147.900 tep (+3,3%), de la an la an, iar importul a fost de 3,291 milioane tep, mai puţin cu 367.700 tep (-10%).

Producţia de energie din termocentrale a fost de 5,223 miliarde kWh, în scădere cu 409,6 milioane kWh (-7,3%), iar producţia din hidrocentrale s-a situat la 4,728 miliarde kWh, în creştere cu 1,353 miliarde kWh (+40,1%). Totodată, producţia rezultate din centralele nuclearo-electrice a fost de 2,998 miliarde kWh, în scădere cu 22,3 milioane kWh (-0,7%), raportat la perioada de referinţă.

Potrivit sursei citate, producţia din centralele electrice eoliene, în perioada ianuarie – martie 2023, a fost de 2,431 miliarde kWh, în scădere cu 71,4 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice s-a ridicat la 298,1 milioane kWh, cu 50,4 milioane kWh sub valoarea din primele trei luni ale anului 2022.

Resursele de energie primară ale României au scăzut cu 2,7%, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce resursele de energie electrică s-au majorat cu 2,1%

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023, principalele resurse de energie primară au totalizat 7,935 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 219.800 tep faţă de acelaşi interval din anul precedent.

În perioada de referinţă, resursele de energie electrică au fost de 17,367 miliarde kWh, în creştere cu 363,8 milioane kWh, comparativ cu anul anterior.

Exportul de energie electrică a ajuns la 31,14 miliarde kWh, în creştere cu 1,654 miliarde kWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 1,558 miliarde kWh, în scădere cu 58,2 milioane kWh, de la un an la altul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Deci productia scade, populatia consuma mai putin, industria tot mai putin dar creste exportul. Cum naiba functioneaza asta?

  2. Slaba micsorarea consumului daca plateste guvernul de la buget costul.

  3. E limpede pentru oricine ce s-a uitat cît de cît cum stă treaba cu moriștile, oglinzile și hidrogemul verde, numite comercial recuperabilele, verzi, că este o altă mare minciună. Cred că majoritatea celor ce și-au pus oglinzi pe coperiș, prosumatorii, n-au făcut-o să salvează planeta ci că s-au aruncat, e drept precum găinile bete, la subvențiile plătite din buzunarul tuturor românilor. Profitori!
    Sistem energetic fără termocentrale pe gaz sau/și cărbune și/sau păcură nu se poate! O știe și fenicianul(?) Popescu. Se vede cît de urît îmbătrînește că știe ce face.
    Și atunci?
    Dărîmat și reconstruit! Acestea duc la umplerea buzuarelor cîtorva și sărăcirea noastră, băgatul în datorii plătite din birurile tot mai mari ce ni le vor lua.

  4. Toata energia „recuperabila” nu o ai atunci cand ai nevoie, doar, cand e soare, e vant, etc. Orice om cu numar pe casa intelege ca energia „regenerabila” completeaza niste goluri pe ansablul producatorului, nu pe o persoana fizica si aceata energie este cu minim 2x mai scumpa. De ce sa investesti intr-o energie discontinua, care apare cand nu ai nevoie de ea si este de minim 2x mai scumpa, ma depaseste si nici nu doresc sa gasesc o explicatie, e de boala lu Charlache.

  5. Am auzit ca statul are un program prin care se da o subventie de 20.000 lei pentru o sursa de curent. Adica imi da sa dau IN AVANS, valoarea a 20.000 kwh, deci, a consumului pe 100 de luni = 8,333 ani !!! Iar instalatia aia trebuie schimbata la maxim 15 ani. Inteleg, guvernul bifeaza o prostie facuta cu banii contribuabilui, dar n-am auzit ce zice contribuabilul neconsumator. In prostia mea proverbiala, o investitie financiara de 20.000 lei, doar, care genereaza 10% dobanda imi acopera consumul pe fiecare an !!! Din seria: nu dati banii pe prostii, luati arme la copii !

  6. Propun sa dam toata energia la export pe fu…tu-i pomana.Nu mai exista consum industrial,nu mai avem fabrici si uzine ca petrica roman-ul a zis ca tot ce aveam era fier vechi.In locuinte aprindem lumanari,copiii fac lectiile la acumulatoarele auto…etc.
    Energia electrica hidro…la export…ca avem destui baieti destepti (petrov avea dreptate ).Bine a zis cineva mai sus…nu dam banii pe prostii,luam arme la copii.

  7. Oamenii nu mai au bani, pensionarii au ajuns ca pe vremea lui Ceausescu mai pun un pulover o patura mai tremura de frig sau stau cu lumina chioara. Democratia si bunastarea aduse de vest in Romania doar o farsa pentru bastinasii coloniei!

  8. Romanii, in saracia lor si in apartamentele lor mici, consumau deja cu mult mai putin decat media cetateanului european…Sa scazi consumul populatiei romanesti cu inca 15% in aceste conditii, in timp ce restul Europei nu si-a redus consumul la nivelul romanului, este ingrozitor! Adica austriacul, etc. se lafaie pe electricitatea exportata din Romania, iar romanul sta ori in frig, ori fara apa calda, ori fara aer conditionat…si sperenta de viata a romanului scade.

  9. Atâta vroia să audă Virgil , scade consumul se apuca de vândut tot la austrieci ce a mai rămas din capacitățile de producție.

  10. Mai să te pierzi între atâtea cifre…! Oameni buni un lucru este limpede: avem energia cea mai ieftină din Europa și plătim cel mai mult pentru ea!!! În rest, poveștile unor anafabeți funcționali care ne conduc…ghici cum? Cu votul tău române prost! Hai, beculește „Jos Dragnia”, pune ștampila pe Plăvan…meriți orice nasoală o să pățești, dobitocule…

  11. A scăzut consumul, dar scorul pe factură a crescut.
    Nu, nu este un paradox.
    Uite cazul meu: deși am tăiat dintr-o scândură de trei ori, tot scurtă este.

  12. De fapt ne-au spus-o; 6uild 6ack 6etter. Găsiți pe saitul ministerului de externe, sînt înregistrări cu Goldenștain.
    Nu vor să facă termocentrale pe gaz în locul celor pe cărbune la CEO?
    youtu.be/LmmmgiPha_Y

  13. Un bou, ca toți boii puțin la simțire,
    În zilele noastre de soart-ajutat…
    Învață la școală cartea de cetire
    Și ajunse boul un bou învățat.
    Mare lucru-n lume e și-nvățătura!
    Ține loc de multe, chiar și de talent…
    Printr-o bună școală, rafinezi natura:
    Din vițel poți scoate un bou eminent.
    Nu încape vorbă, între animale,
    Un așa specimen greu să mai găsești…
    Să citească zilnic feluri de jurnale,
    Rumegând atâtea știri politicești.
    I.L. Caragiale Boul și vițelul

  14. Cel mai mare jaf din istoria României dat în energie de Virgil al OMV și Werner, inclusiv miliardul dat degeaba exonului , cel mai mare preț la energie din Europa, de aici avem inflația

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.