Date INS

Cu cât a crescut economia României în 2017

Produsul Intern Brut – PIB – pe anul 2017 a crescut cu 7% față de anul 2016. În trimestrul IV din 2017, PIB a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior și cu 7% față de același trimestru din 2016, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7,0% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Pentru anul 2017, niciuna dintre prognozele oficiale nu anticipase o creștere de 7%, cea mai optimistă – a Comisiei Naționale de Prognoză – estimând o creștere de 6,1%.

INS a mai anunțat că seria ajustată sezonier a PIB a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2017, publicată în 12 ianuarie 2018. Astfel, rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 2,0% la 1,7%, iar rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 2,6% la 2,4%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, precizează INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Nu, nu e adevarat, vorbiti cu alde Citu, Gotiu, Chichirau, I. Dumitru si toate celelate editat si editat ca ei stiu cel mai bine…?!

    • Economia a crescut din PIXul lui Dragnea, ca in campania electorala, INS minte cum vrea Dragnea!(a-propos, de ce NU mai apare Dragnea cu PIXul si cu celebrul Program de guvernare la RTV sau A3, sa ne Demonstreze CATE Promisiuni s-au indeplinit?!)
      FIX asa a mintit Grecia, Raporta an de an cifre uluitoare catre Eurostat, apoi a ajuns la FALIMENT!

      Daca a crescut atat de mult, unde-s BANII?
      Romania a IMPRUMUTAT in 2017 suma uriasa de 16,5 Miliarde Euro(in LEI si EURO!) si continua sa se imprumute aproape ZILNIC la Costuri de finantare din ce in ce mai mari!!!!!
      Cu atatia BANI Imprumutati, REZULTATUL e: ZERO Kilometri de Infrastructura rutiera(RECORD European, gasiti in Presa!), ZERO Spitale moderne, ZERO Scoli moderne, ZERO Poduri sau Podete, ZERO Sisteme de Irigatii PROMISE, ZERO Depozite pentru Legume-Fructe(cum Dragnea le-a promis votantilor in campania din 2016), ZERO Diguri(din cele PROMISE!) CONTRA Inundatiilor(Ce faci, fa Doino”?!), ZERO CRESE(din cele 2500 PROMISE in 2017!), ZERO …
      Unde-s BANII din „duduiala” asta, ca la China se VEDE cu ochiul LIBER, zi de zi China Inaugureaza Poduri ce intra in TOPurile mondiale, Autostrazi peste Autostrazi, Autostrada pana in TIBET, Trenuri de Mare Viteza(in Romania se circula mai rau ca in vremea lui Ceausescu!), Sateliti spre Luna…
      Romania „duduie” doar in minciunile PSDiste!

      Cotidianul, va rog sa dati postarea!

  2. Cresterea economică“ este incontestabil o dogma religioasa elaborata statistic.De regulă, “pietele financiare“ si “mediile de afaceri“ sînt nemultumite de ritmul de crestere al economiei românesti.Nimeni din creatorii de statistici nu ne explică însă de ce suntem mereu pe crestere, tot crestem PIB-ul, dar multi dintre noi sunt inglodati in saracie. Acest “ progres” nu este pt toti ? Progresul pentru economistii de la INS se reduce doar la cresterea cumulativă a bunurilor si serviciilor tranzactionabile (supuse schimbului, vînzării si cumpărării). Cu alte cuvinte, doar cresterea PIB-ului, trecerea banului dintr-un buzunar în altul înseamnă progres…Totul trebuie convertit în bani. Dar „moneda” nu este un mijloc de schimb neutru, ci o putere care ne aserveste si ne impune propriile legi. Primatul pe care îl acordăm astăzi economiei, PIBului este, de fapt, primatul banilor. Banii sunt puterea unei promisiuni. În economia de piata ei ne promit că, în schimbul lor, putem dobîndi bunuri si servicii (mărfuri). Dar monopolul banilor il au bancile … Daca o bancă oferă un credit creează pe computer un credit ce va trebui plătit înapoi, plus dobînda aferentă. Acesti bani, creati din nimic, vor fi apoi cheltuiti pe bunuri si servicii din viata reală. Banii cămătăresti ( astăzi mai toti banii sînt bani-datorie ) au nevoie de un sistem economic în perpetuă crestere. Economia trebuie să crească peste „rata dobînzii“, să creeze din ce în ce mai multe „bunuri si servicii“, chiar dacă aceste servicii sînt iluzorii, bazate pe stimularea unor dorinte artificiale sau pe distrugerea capitalului natural…”

  3. Adaug si eu ceva :PIB-ul Romaniei (daca ramane actualul program guvernamental) va depasi pe cel al Cehiei si Portugaliei in 2 ani. Este cert ! Pe cel al Greciei anul acesta. Iar in 4 ani si pe cel al Finlandei. Astfel Romania va deveni cel de-al 12 stat ca forta economica in U.E…ha ? Aici ne vom bloca insa, pentru ca ar trebui sa depasim PIB-ul Danemarcei situata pe locul 11. Mai greu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.