Cu cât s-au licitat și s-au vândut funcțiile publice

Majoritatea funcțiilor publice bine remunerate au ajuns pe mâinile clientelei politice a noii guvernări atât la centru, cât și prin deconcentratele din teritoriu. Meteahna nu e deloc nouă, ci face parte, deja, din tradiția postdecembristă, fiind perpetuată fără niciun fel de remușcare de la un guvern la altul. Dacă niciun executiv politic n-a avut puterea să se opună acestei practici dâmbovițene, nici tehnocrații nu au catadicsit să-i pună capăt în vreun fel. Cert este că sumele achitate nu au fost de neglijat, iar beneficiarii lor și-au făcut plinul cel puțin până când se vor întocmi, din nou, listele pentru alegerile locale și parlamentare, adică peste aproximativ patru ani.

S-a vorbit întotdeauna în cercurile decizionale de banii care trebuie dați pentru a accede la funcțiile publice. S-a discutat mereu despre sumele care trebuie oferite pentru a prinde un loc de senator sau de deputat. Dar, cel puțin până acum patru ani, totul a fost ascuns prin invocarea contribuțiilor la partid sau a împrumuturilor acordate formațiunilor politice. Mai nou, din cauză că justiția și-a mai perfecționat vigilența, funcțiile din aparatul guvernamental și cele din deconcentrate s-au împărțit pe sub mână, la adăpost de orice interceptare și imixtiune a vreunui factor deranjant. O parte din consilierii mai mici sau mai mari în rang sunt cei care ar fi mijlocit distribuirea sinecurilor între aspiranți și șefii cei mari, în al căror pix au stat deciziile de numire. Aceste manevre și subterfugii sunt destul de cunoscute atât în rândurile puterii, cât și în cele ale actualei opoziții. Toată lumea vorbește despre acest subiect, însă nimeni nu-și asumă un punct tranșant de vedere, susținut public. „Nu se știe niciodată când și cum ajungi din vârful ierarhiei la baza ei și la fel de bine nu se știe niciodată cu cine vei fi alături pe viitor, pe un nou drum politic“, explică, sub protecția anonimatului, unul dintre politicienii căruia nu i-au ieșit jocurile de culise privind promovarea soției sale ca șef al unei deconcentrate.

Director de deconcentrată contra a 50.000 de euro

Funcția de șef la deconcentrate a fost listată la bursa neagră a posturilor remunerate din plin cu bani publici la un preț de pornire de 50.000 de euro. Pragul de sus pentru o astfel de sinecură a atins chiar și 80.000 de euro. Însă cele mai scumpe posturi au rămas pozițiile înalte de prin guvern sau de prin diferite agenții guvernamentale, care învârt banii românilor cu lopata. Pentru o astfel de carieră se vorbește că s-au negociat sume de ordinul sutelor de mii de euro. Despre toate aceste manevre se spune clar și răspicat un singur lucru, și anume că s-a putut negocia la sânge în funcție și de poziția, și de influența politică a vreunui membru din familia solicitantului. Deloc surprinzător este faptul că s-au făcut compromisuri și în ceea ce privește acceptarea unor liberali pentru poziții de conducere în teritoriu, ori păstrarea acestora pe funcții, spre disperarea unor pesediști și a reprezentanților ALDE, care își doreau pentru ei respectivele joburi. Fără să primească vreo explicație pentru astfel de decizii politice luate aparent pe sprânceană fie de la centru, fie din teritoriu și impuse direct, mai multe organizații ale celor două partide de la putere s-au răsculat și au provocat numeroase scandaluri, păstrând însă adevăratele mize la secret. Și asta pentru că multora dintre cei care au avut pâinea și cuțitul decizional în mâini le-a fost greu să se despartă de ele odată cu instalarea noii puteri. De cealaltă parte, alții au fost suficient de dornici și de darnici să ajungă în anumite funcții pentru a tranzacționa de acolo afaceri în beneficiul propriu, încât au uitat și de certuri, și de ideologii, și de povara efortului financiar, astfel că și-au deschis larg baierele pungilor pentru factorii decizionali.

Funcțiile de la ASF și BNR, scoase și ele pe piață

Postul de conducere din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) și cel de viceguvernator al Băncii Naţionale Române (BNR) se pare că au intrat și ele în același tipar al negocierilor pe bani mulți, conform cârcotașilor din arcul decizional de la vârf. Chiar și unii parlamentari de la PMP admit că ceva nu este în regulă cu susținerea intempestivă pe care PSD i-o acordă liberalului Eugen Nicolăescu pentru postul de viceguvernator al BNR. În ceea ce privește postul de la ASF, se pare că tratativele nu s-au definitivat, dar și că șeful PSD, Liviu Dragnea, preferă să mențină cât mai mult timp misterul, astfel încât omul pregătit să preia sinecura să nu fie apriori trecut prin „malaxorul“ presei, redus la adevărata lui valoare, chiar respins din start.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.