Cu moțiunea de cenzură degeaba la CCR: Orban a pierdut

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, cererea primul-ministru Ludovic Orban şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care s-a înregistrat moțiunea de cenzură.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.
Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă”, arată comunicatul CCR.

Reacția lui Ludovic Orban

„N-a respins sesizarea (Guvernului – n.r.), a considerat că nu este conflict, ca să nu se pronunţe pe fond – hai să nu ne facem că nu înţelegem”, a arătat Orban, la sediul PNL.

El a adăugat că doreşte să vadă mai întâi o comunicare oficială.

„Întâi vreau să văd o comunicare oficială. Din informaţiile care au răzbătut de la CCR, ei consideră că nu există conflict juridic, adică nu s-au pronunţat pe fond. Asta este de fapt decizia Curţii. Nu este o decizie nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului, este o decizie în care ei au considerat că nu e conflict, ca să nu se pronunţe pe fond”, a precizat premierul.

„Punctul nostru de vedere l-am exprimat de atunci: este neconstituţional să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Ca să nu mai spun, într-o sesiune extraordinară depui moţiune, în altă sesiune extraordinară vrei să dezbaţi moţiunea, iar acum ar fi culmea să se mai… Nouă nu ne e frică, dacă PSD-ul vrea să continue procedura, să o continue, îi aşteptăm. Până una alta, le readuc aminte că nici măcar n-au fost în stare să asigure cvorumul”, a mai spus Orban marți.

Guvernul a reclamat la CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională comis de Parlament prin depunerea de către social-democraţi a unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Sesizarea Guvernului referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură a fost depus de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă. El a criticat PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”.

Guvernul a cerut judecătorilor CCR să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Deși PNL a cerut PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale, Parlamentul a fost convocat în 31 august, însă nu a existat cvorum, astfel că nu s-a mai ajuns la vot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. Pentru eliminarea deficienţelor existente in aplicarea JUSTITIEI in Ro este necesară, DEPOLITIZAREA (decuplarea ei de sistemul politic ticalosit) sau respingerea amestecului deciziei politice in functionarea sistemului judiciar. Drept urmare normele ce reglementează “compoziţia” Curţii Constituţionale a României(CCR) trebuie revizuite astfel:
    Pentru normalizarea activităţii C.C.R. se impun următoarele modificări;
    – nr. membrilor să fie mărit de la 9 la 11, vârsta acestora să nu depăşească 65 de ani;
    – membrii să fie alesi pentru o perioadă de cel mult 5 ani, un singur mandat;
    – 8 din nr. total de 11 membrii, să fie desemnaţi de către cele 16 Curţi de Apel din România (prin unul din algoritmii existenti, fie primele 8 C.A. în primul mandat şi urmatoarele 8 în al doilea mandat, fie grupate câte două Curţi de Apel să-şi desemneze în comun cate un candidat de fiecare data), 1 candidat să fie desemnat de I.C.C.J. şi 2 din partea senatelor Universităţilor de Drept din Romania care se clasează în primele 2 locuri oferite de numărul mai mare de absolvenţi admişi la I.N.M. în ultimii 5 ani.
    ACTUALII MEMBRII AI CCR SUNT UNII DIN CEI MAI MARI TIRANI SI GROPARI AI ROMANIEI, FAC PARTE DIN BURCHEZIA COMUNISTA STALINISTA.

  2. Au luat una-n freza, nemernicii! Sa se duca ciuma asta portocalie combinata cu cea galbena!

  3. @Strategic- daca nu scriai, filosof rammaneai. De ce n-ai propus desfintarea ei? Eram mai simplu si mult mai comod pentru penele programului Cotrocenist.

  4. Care este problema ta ca sa nu-ti convina decizia CCR si sa vrei schimbare, ca si cum ar mai putin subiectiv daca alegerea ar fi in teritoriu sau nu? Omul este om altfel ar fi inger nu pamantean.
    Conflict sau nu o motiune nu trece daca nu sunt 233, iar minoritatile sunt cheia care invarte totul in Romania, singura tara din Europa unde poti ajunge parlamentar pe criterii etnice si nu prin votarea unui partid si asa avem fortarea firii, pt ca unele minoritati au multipla reprezentare, ca minoritate si ca membru de partid.
    Deci nu-ti fie teama ca motiunea va trece. Nu-i ceva de lepadat sa simti zecile de miliarde, sa stii ca interesul bancilor este de a da cu dobanda cat mai mare si ca din acest procent iti va sponsoriza cel putin molral mentinerea pe pozitie. Nimic in aceaasta lume nu-i pe calea Luminii, altfel nu ar mai fi necesar invataturile lui Iisus si altii dupa religie. De fapt lumea se afunda in intunericul banului(ochiul D). Covid face parte din intunericul exterior care agreseaza/sufoca omenirea cu setea de putere/dominare si lacomie.
    Priveste-ti bratele: Bratul drept tine sabia care poate ucide, bratul stang scutul care apara inima/sufletul…

  5. daca se aproba ineptia lui sica unde erau: tiranii,burghezia? cand psd a votat toate ineptiile pnl din ultimele 10 luni cum a fost ,,strategul lui peste,,? halal strateg.

  6. De ce nu isi asuma parlamentul majoritar sustinator al guvernului plnl o/niste legi clare, pentru a nu mai fi contestate la CCR? Ca nu mai pot arunca cu dejectii in psd? deh, guviernul mieu de lachei!

  7. Nu e nici o surpriza,Clanul Dornenilor aka CCR este o anexa a PSD,stie toata lumea !
    Pana nu vor fi scoase din viata asta institutiile tip frana,pensiile speciale,pensionarea ininte de 65 de ani,Romania ramane o afacere a clanurilor din politie,justitie,politica,ministere,institutii ale statului,etc
    Pentru inceput,anul viitor se impune votul unei noi Constitutii, simpla,clara si care sa arate ca putem avea un sistem politic responsabil,nu un hibrid cu atributii balmajite expre sa nu se inteleaga nimic!
    Restartarea tuturor institutiilor,
    darea afara a tuturor bugetarilor si parazitilor din companiile statului,care au si pensie speciala si salariu la stat,
    trimiterea acasa a tuturor fosilelor de +65,reducerea generalilor,
    recalibrarea gradelor avem mai multi generali ca SUA -functia e o batjocura deja..

  8. Bine ca nu citeste nimeni Mein Kampf, altfel si-ar da seama oricine de unde te inspiri.

  9. Ar fi logic ca cel care aspira la o functie publica de parlamentar sau de sef in ministere sa treaca obligatoriu un examen de cunoastere a constitutiei tarii….si examenul sa fie dat la …Colegiul national de aparare

  10. Ciuma portocalie + ciuma galbenă = ciuma cărămizie. Ciuma rezultată nu este în stare să emită un proiect de act normativ care să țină cont de prevederile constituționale și de cele referitoare la procedura adoptării acestora. Și avem pretenția să facă ceva bun pentru țară…

  11. Un guwern de toată jena, constituția nu face distingere/deosebire între sesiunile parlamentare .

  12. Pai ce spera Sica sa castige la curtea noasta care primeste ordine de la noi si „lumuna de la rasarit” si mai este si condusa de un vechi tovarash-kgb-ist a lu’ nea nelu ilici?!

  13. @un român.Nu se duce, indiferent de lege, pentru că „trebe” să rămână tot ei.Ăsta e lucru bine fâcut, nu se rupe, nu se desface, SIGUR!!Klei de klitate.

  14. @ Societate foarte activă//Citesc doar aceia care îl”aplik”.Ceilalți citesc mesaje pe Fb etc.non stop.Au creierii conectați la unde,no problemm.Trec stada pe roșu, cu kștile în urechi si ochii pe telefonul mobil.La apel, poate strigă si ei ceva,adunați în grupă, în PU sau PV, cu agitație, nu stiu nici ei ce, dar e..

  15. @Strategul

    Du-te bre si invata Drept Constitutional!

    Cine învesteste un guvern, adica Parlamentul, il poate si destitui, indiferent de context.Totul respectand art.113 din C.R., care este atat de simplu enuntat si atat de usor de interpretat.

  16. Ei, aiasta nu se poate! Cum e posibil ca, CCR, această „Curte anexă a PSD = Ciumă Roșie” să respingă: „Sesizarea Guvernului referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură”, depusă de Ionel Dancă, purtătorul de vorbe a Prim-ministrului, care a spus că; ” PSD e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”. Doar această Sesizare este „perfect legală”, „perfect constituțională”, depusă în urma deselor ședințe de meditații acordate de, permanentul „meditator” al PM, al Guvernului, onor preș. K.W.Iohannis. Acum așteaptă să vadă motivarea Deciziei, apoi o vor citi împreună, pe îndelete într-o nouă rundă de meditații, o vor reciti de mai multe ori, până o vor înțelege. În final o vor respecta când vor avea chef.

  17. Nu se poate, cu unanimitate de voturi?! Si aia a votat impotriva „guwernului meu” si practic inmpotriva Sefului Statului pe care iohannis a trimis-o la CCR?! Pai unde este loialitatea fata de partid si Lider, in loc sa linga mana care a hranit-o, o musca?! Proasta aia chiar a luat-o de buna pe aia cu independenta justitiei?!

  18. Poata sa zica ce vrea CCR, pentru ca sica mandolina, sluga prea smerita a celui de la Cotroceni spune: „este neconstituţional să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară.” Legea suntem noi! HUUUUOOOO JAVRELOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.