Cum adâncește Guvernul falia dintre stat și privat

Premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul II de pensii nu va fi desființat dar va deveni opțional. Astfel guvernul PSD-ALDE va lăsa la latitudinea celor 7 milioane de cotizanți la Pilonul II dacă vor rămâne mai departe cu încrederea în fondurile private sau să treacă la Pilonul I, administrat de stat.

Se va alimenta astfel o iluzie a opțiunii libere și bine informate. În Polonia, de exemplu, în 2013, s-a derulat primă etapă de naţionalizare, când banii cotizanților aferenţi titlurilor de stat au fost mutaţi din Pilonul privat în Pilonul public. Statul a lăsat însă o fereastră de timp în care fiecare să “opteze” pentru a rămâne cu restul de sume în Pilonul privat sau a merge către Pilonul de stat. Asta pe fondul interzicerii reclamei din partea administratorilor privați de pensii. Rezultatul? Peste 80% dintre polonezi s-au trezit mutaţi în Pilonul I. Diluarea Pilonului II, cel care investește banii, nu îi cheltuie, ca Pilonul I, va duce la scăderea drastică a interesului fondurilor private de pensii pe piața românească. Din 2008 și până astăzi, acestea au adus deponenților un plus de 1 miliard de euro prin plasamente în titluri de stat, obligațiuni etc.

În schimb, prin Pilonul I statul este nevoit să se împrumute o treime pentru a plăti pensionarii de azi. Există acum un deficit de 14 miliarde de lei și se estimează să urce la 22 miliarde de lei. Peste 20-30 de ani, când actualii cotizanți la Pilonul I și Pilonul II vor ieși la pensie vom avea disproporții între o pensie și o alta, pentru că banii cotizați în prima variantă s-au cheltuit instant iar cei din cea de-a doua variantă s-au acumulat și s-au înmulțit. În plus, deficitul la pensii va crește iar povara va cădea pe umerii generațiilor care vin. Și nimeni nu știe acum câți români vor mai susține pensiile celor care azi cotizează și sunt în câmpul muncii. Populația României scade, mulți pleacă afară, „decrețeii” sunt mulți iar 42% din elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, conform unui studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.

Guvernul PSD-ALDE are mare nevoie de bani pentru a își susține promisiunile electorale, de creștere a salariilor și pensiilor și de reducere a taxelor și impozitelor. Rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanţelor arată că după șase luni veniturile la buget sunt cu 5 miliarde mai mici decât cele programate, chiar dacă Guvernul a raportat o creștere economică record în UE, de 5,8%. De asemenea, datoria publică a crescut cu 18,7 miliarde de lei în prima parte a anului, ceea ce înseamnă o nouă presiune pe generațiile viitoare pentru că acestea vor plăti o mare parte din aceasta. preţurile de consum, după șapte luni, au crescut cu 1.5% şi sunt estimate să depăşească ţinta de inflaţie. Aspect foarte importanta pentru că din creşterea economică de 5,8% în primul semestru, 5,5 vine din consum. Adică 95%. Şi cu toatea acestea veniturile din TVA sunt mai mici cu 4,7 miliarde decât cele programate. În aceste condiții, miliardele de euro strânse în Pilonul II fac cu ochiul actualului guvern.

„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toți la pilonul I… Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24. Dacă se va ajunge aici, falia dintre stat și privat va crește și mai mult sub guvernarea PSD-ALDE. Politicile duse de aceasta au făcut să crească ecartul dintre salariul mediu de la stat și cel de la privat și să lovească puternic în cei care câștigă peste 3.000 de euro dar și în angajații part-time, puși să plătească contribuțiile sociale la salariul minim. În plus, forțarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei a îngreunat mult companiile mici pentru că li s-au mărit costurile cu salariile. În prezent, 90% din salariile minime din România vin din mediul privat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.