Cum arată din pix Fondul de investiții al peneliștilor

Unul dintre punctele în Planul liberalilor de relansare economică este înființarea unui Fond Național de Investiții, instrument pregătit de Guvern pentru finanțarea proiectelor majore de investiții ce va fi construit din acțiunile minoritare ale statului la diversele companii, dar și dintr-un aport în numerar al CEC Bank, bancă deținută de Ministerul Finanțelor, precum și din banii obținuți anterior din privatizări plasați de trezorerie în conturile BNR. Fondul va putea investi în companii private, în domenii de activitate cu potențial de dezvoltare și avantaj competitiv pentru a susține companiile din aceste domenii precum IT, energie, agricultură etc.

Conform planului Guvernului liberal, un fond de investiții creat de stat poate să aibă o structură complexă de coagulare sub o singură umbrelă a uneia sau mai multor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale care vor să crească), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), bancă de dezvoltare, bancă de import-export, societate de asigurare, fond de pensii, agenție de dezvoltare, agenție de locuințe, agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc.

Varianta de constituire a unui astfel de fond este cu o capitalizare inițială a fondului de 300 milioane euro, 200 milioane euro contribuție de la bugetul de stat și 100 milioane euro identificate din Fondul European de Investiți. FRI are ca obiectiv dezvoltarea accelerată a unui ecosistem investițional autohton, sustenabil și independent, prin realizarea și atragerea de finanțări de orice tip în întreprinderile românești cu capital majoritar privat ce produc bunuri și prestează servicii în România, din diverse sectoare economice, prin capitalizarea în scopul dezvoltării lor și pentru crearea, în timp, a unor avantaje competitive la nivel regional și global, precum și pentru creșterea rezilienței lor la variațiile financiare impuse de ciclurile economice sau de apariția unor situații economice imprevizibile. Planul mai prevede o contribuție cu circa 250 milioane de euro a Fondurilor de pensii astfel încât valoarea fondului să fie până la 500 milioane de euro, cu opțiune ulterioară până la 1 miliard de euro. Sunt vizate în jur de 100-130 de companii. Durata de viață este prevăzută pentru maxim 10 ani, iar randamentul anual este de 10-15%, după achitarea costurilor. Costurile de întreținere sunt de 2% pe an. Crearea fondului se va face în maxim 6 luni, în funcție de Fondul European de Investiții. Managementul FRI este asigurat de FEI pe bază de mandat. Tipul de investiții este acțuni. Domeniile de interes sunt: agricultura, producție, IT, energie, turism, alte domenii strategice. Planul liberalilor ia în calcul o eventuală listare a Fondului la bursă, iar atractivitatea obligațiunilor ar fi ridicată, după primele investiții pozitive.

Realizarea scopului FRI se face prin finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase ale unor proiecte de investiții cu potențial de rentabilitate și sustenabilitate, în diverse sectoare economice.

Activitatea FRI se realizează, în principal, prin participarea sa directă la capitalul social al unor întreprinderi, sau, ca finanțator de fond de fonduri, prin intermediul unor fonduri de investiții de tip private equity, singur ori împreună cu alți investitori; administrarea directă a investițiilor sau acordarea unor mandate de gerare către entități care administrează fonduri de investiții de tip private equity cu o experiență demonstrabilă și cu o bună reputație în executarea unor astfel de mandate; educația financiară, promovarea și comunicarea activității de investiții tip private equity, singur sau în colaborare cu alte persoane juridice de drept public ori de drept privat, din România sau din străinătate, inclusiv organizații europene ori internaționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Cine va conduce Fondul? Ala de-a luat 3.6 la examenul de BAC, sau cei 15.000 de specialisti ramasi in conservare de la defuncta CDR? Ori poate Barna de Sibiu care se pricepe la smenuri cu banii altora?

  2. PNL a adunat BALOANELE DE SAPUN din campaniile electorale de pana acum ale tuturor GASTILOR si le-a insirat ca pe o noutate.PNL se bazeaza pe faptul ca romanii nu citesc ,ca mintea romanului e scurta, ca orce MARIE poate purta alta palarie si ca orce istorie se repeta cand nu ivatam nimic din greselile facute.
    N-au curaj sa spuna ca aderarea la NATO si intrarea in UE sunt cele mai mari greseli care s-au facut in cei 30 de ani .Romania a dat orce ,a facut cadouri pentru a intra in niste sisteme subrede si cu viitor incert.Azi tara-i datoare peste 100 miliarde euro !!,cine iti da imprumuturi ieftine sa iti refaci economia sa-i concurezi ?,unde-s resursele minerale ?-facute cadou la pachet de Nastase si Tariceanu.Cata energie mai produci ??,cu ce vrei sa misti industria care o visezi?,cand ai vandut si ai tocat industria siderurgica si ai vandut fabricile de ciment cu ce vei construi ?,unde iti sunt specialistii ?,unde iti este mana de lucru supercalificata ?,unde iti sunt institutele de proiectari ?,unde-ti este industria constructoare de masini si utilaje ?.Cand nu vezi HAZNAUA IN CARE ESTI SI TRANCANESTI FARA VRO BAZA REALA TREBUIE SA FII ORI NEBUN ORI IRESPONSABIL,NORMAL NU ESTI .
    CAND CREZI CA CEC SAU EXIMBANC VA AVEA POTENTIALUL FINANTARII MACAR A UNEI AUTOSTRAZI ASTA INSEAMNA CA HABAR N-AI DE FINANTE.CAND MINISTERELE SI TOATE STRUCTURILE ADMINISTRATIVE SUNT PLINE DE CORUPTI SI IRESPONSABILI ,CLIENTELA DE PARTID CREZI CA SE VA FACE VRODATA ORDINE SI SE VA APLICA LEGEA IN ECONOMIA ROMANEASCA ??,eu nu cred .
    GOGOSI ELECTORALE ,IA ROMANULE GOGOASA !!,TOATA HOTIA SI PROSTIILE LOR TOT TU LE PLATESTI .

  3. Inca nu am uitat ce s-a intimplat cu Caritas, Banca religiilor, Banca Columna, FNI, … .
    De ce o fi de data astfel? Toul miroase a teapa, marca autohtona, ce cauta „investitori strategici”.
    Sau sa fie, de data asta, inca un monstru financiar creat pe sprinceana pentru beizadele si baieti destepti, ca cele 5 SIF-uri? Adica al saselea la rindul listei?

  4. Holograma puterii.Nimicul gogonat.Înghițim rahat prelucrat online si chiar ”în direct” zicând(ei) ca e miere.

  5. Pesedeilor speciali,cand ati mancat kkt.vandut de Dragnea a fost gustos. Cand astia vand acelasi kkt. va pute ,nu-i asa?

  6. modelul francez de „etatizare” prin care statul preia afacerile proaste la suprapret( se ajusteaza bilantul frumos) , investeste masiv le modernizeaza, apoi le vinde la pret mic ( ghinion ca la el nu dau randament).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.