Cum este afectată România de aprecierea dolarului

Aprecierea dolarului afectează România pe canalul schimburilor comerciale, scumpind importurile mărfurilor cotate pe burse în dolari, dar şi la nivelul datoriei publice, guvernul plătind mai mult pentru împrumuturile în dolari, susţin analiştii.

Aprecierea dolarului pe pieţele internaţionale în raport cu euro începe să dea bătăi de cap în regiune şi are efecte nefavorabile şi pe piaţa românească, în special pe canalul schimburilor comerciale – în condiţiile în care importurile mărfurilor cotate pe burse în dolari devin mai scumpe, la nivelul inflaţiei, care va continua să crească, precum şi la nivelul datoriei publice – guvernul urmând să plătească mai mult pentru rambursarea obligaţiunilor în dolari.

Iar România este vulnerabilă din cauza deficitelor gemene mari – deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. Iar datoria publică tot creşte, depăşind 600 mld. lei în luna aprilie.

În ultimul an cursul de schimb leu/dolar a înregistrat o creştere cu peste 15%, cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR fiind de 4,8195 lei/dolar. Faţă de nivelul de la final de 2021, creşterea cursului leu/dolar este de circa 10%.

Datoria guvernamentală a României denominată în dolari era la final de aprilie 2022 de 47,4 mld. lei (9,8 mld. dolari), de 5 ori mai mică decât datoria statului în euro. Ponderea datoriei publice externe în dolari în datoria publică totală era de 6,7%.

În sectorul bancar nu sunt aşteptate efecte nefavorabile importante ale creşterii cursului leu/dolar, creditarea în dolari fiind foarte redusă şi doar pe segmentul companiilor.

„Aprecierea dolarului are efecte negative asupra economiei României. Dar, comparativ, aprecierea euro ar avea un impact mult mai puternic. Cu SUA România nu are schimburi comerciale foarte mari, impactul direct fiind foarte mic. Însă, România importă mărfuri cotate în dolari pe bursele externe, cum sunt petrolul sau diverse metale. Şi există impact pe deficitul comercial şi deficitul de cont curent. Vedem o creştere a preţurilor petrolului, produselor energetice, cu impact şi asupra inflaţiei. La nivelul datoriei publice, România a lansat emisiuni de obligaţiuni în dolari, astfel că va costa mai mult Guvernul să ramburseze aceste împrumuturi“, a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei CFA România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Romania este foarte afectată, a ramas cu gura strambă!De secetă, nimic?

  2. România nu are cum sa fie afectată. Nu are dolari. Visteria e goală. A avut grijă Guwiernul Miew…

  3. Sa credem ca Johanis cumpara avioanele militare americane pe euro? Acum chiar ca i-a bagat in rahat pe romanasii care l-au. Avioanele costa mult mai scump.

  4. SUA lui Joe Biden a REUSIT sa „ingroape” UE cu tot cu EU-ro.

  5. romanul va trebuii sa alerge mai mult timp si mai repede sa livreze marfa la client pentru ca statul sa obtina banii pe care guvernantii ii voor cheltuii cumparind tinichelele de mina a-7a.
    deh…guvernantii au hotarit ca amaritii europei t sa dea 2 % din PIB pe tinichele…
    deci, repede repede miscati din picioruse sa alergati dupa banii de tinichele deh…valoarea USD a crescut…alergati si mai tare si va vindeti vietile pentru lucruri fara rost

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.