Cum își apără BNR „aurul”

BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă, transmite purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu,  într-un răspuns adresat europarlamentarului Norica Nicolai.

Potrivit BNR, punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false.

Poziția BNR integral:

Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.

Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat – Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 – 167). Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziția valutară, tipurile de operațiuni, limitele de expunere etc.) și modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există și un capitol special despre Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluția rezervei internaționale de aur în această perioadă.

BNR reamintește că transferul părții din rezerva de aur în contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).

În consecință, a acuza lipsa de transparență a Băncii Naționale a României în privința acestui subiect înseamnă pur și simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găsește pe site-ul băncii http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx, ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani. Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur.

BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute. Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României.

În ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditări se găsesc menționate explicit în Capitolul 16 – Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabilă a operațiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din țară și străinătate. Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

14 Comentarii

    • Nu mai vine nimic. Rămâne pe veci la Londra cum a rămas și celălalt la Moscova. Dragnea știe și tocmai d-asta râmă în hazna, să pută rău de tot, să-i mute nasul guvernatorului etern.

  1. prea zbiară jigodiile din bnr, ca să fie în regulă…auzi la kkţi: consultaţi documentele, că aurul s-a dus de mult, boilor…

  2. Cand Basescu ne-a bagat pe gat un imprumut de douazeci de miliarde de euro plus dobanda, adica de aproape sase ori rezerva de aur a tarii, bani dati pe degeaba bancilor straine au tacut toti. Aia era ok. Acum, scandal pentru niste amarati de trei virgula opt miliarde.

    • Atunci se presupune că isărescu l-a tras pe sfoară pe bășilă. În freză a luat-o bășilă dar autorul moral al matrapazlâcului este isărescu.

  3. Din ciclul ” … si marmota ….” firmele de audit sunt agreate de BCE, nu am auzit ca eceste firme sa blameze Germania, Ungaria si alte state pentru ca si-au repatriat aurul; pendenta BNR da BCE face ca aceasta din urma sa fie obligata sa ne certifice bonitatea pe plan extern ! Intrebare ‘intrebatoare’ : de ce titlurile de valoare ale statului roman nu sunt pastrate in tara, sau, te ptomenesti ca nu exista spatiu suficient de mare pentru a fi depozitate ?!

  4. PIXELU atat basescu cat si itzak-rescu fac parte din aceleasi neam care a pus mana pe tara dupa 89.

    • Ar fi fost bine să fie așa! Aveam de la cine să ne recuperăm țara. Tragedia este că cei doi sunt doar niștre trădători editați care au înstrăinat țara străinilor. De la străini mai luăm doar plăcuțe suedeze!

  5. Nu ma pricep la chestiuni de genul asta, dar as dori si eu sa mi se explice care este diferenta intre „rezervele de aur ale Romaniei” si „rezervele INTERNATIONALE de aur ale Romaniei”, expresie folosita exclusiv atunci cand se vorbeste despre acest subiect!! Chistiunea suna prea ambiguu, ca sa nu-ti pui niste intrebari. Poate, tocmai aici este „gaselnita” problemei!! As agreea un raspuns calificat, nu pareri personale.

    • Daca se analizeaza sintagma „rezervele INTERNATIONALE de aur ale Romaniei” poate exista tentatia de a crede ca fiind „rezerve INTERNATIONALE” s-ar putea sa iasa (mai) usor din „proprietatea” Romaniei. BNR ar face bine daca ne-ar linisti: este rezerva noastra sau NU?

  6. Doar faptul ca transferul s-a facut in perioada 1999-2002 este clar ca a fost un gest de obedienta al Romaniei catre UE, in perioada de preaderare a tarii noastre. O fi ieftin, o fi scump? 🙂 Daca s-a putut duce se poate si aduce, daca nu atunci e o a doua teapa a aurului romanesc. Oare daca am fi cumparat din cei 20 de mld de dolari de la FMI aur pentru rezerva Romaniei, aia chiar ar fi fost o investitie buna. Aveam si noi o rezerva de aur pe masura unei tari destepte. Dar noi i-am dat pe nici nu stii ce, printre care o suma pentru lichiditati bancilor. Apoi le-am facut si un program de Prima casa ca sa putem injecta banii in sistemul bancar care este mai mult strain si care se afla intr-un blocaj total in ceea ce priveste creditarea. Acum dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, hai la deal cu ROBORUL, fraieri care sa achite pe 20-30 de ani avem cu sutele de mii si nu care cumva sa interfereze politicul in politica de profit a bancilor ca e jale. OUG 114 chiar ca isi avea rostul. Daca bancile baga mana in bugetul romanilor cu cateva procente bune din venitul lor, cum de bancile transpira doar pentru 1 procent, virtual, care nici nu ar exista daca s-ar multumii cu o cota de profit decenta. Daca tara prin parlament si guvern nu le arata calea cea dreapta si corecta, atunci cine sa o mai faca? Alte banci, UE, Bank of England, FED-ul …

  7. Vrem sa auzim/vedem raportul Bancii Angliei cu privire la aurul Romaniei. Nu avem incredere in isarescu si declaratiile lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.