Semnalul de alarmă tras cu o zi înainte de OUG 114

Consiliul Concurenenței, condus de Bogdan Chirițoiu, a avertizat Ministerul Finanțelor, cu o zi înainte de adoptarea Ordonanței de Urgență 114, că plafonarea prețurilor la gaze la 68 lei/MWh, așa cum se stipulează în actul normativ, este un posibil posibil tratament diferenţiat al clienţilor noncasnici de gaze naturale.

”Astfel, în timp ce unii clienţi eligibili care achiziţionează gaze naturale de la producătorii interni vor beneficia de un preţ de 68 lei/MWh, clienţii finali ai furnizorilor de gaze naturale, furnizori care achiziţionează gazele la cel mult 68 lei/MWh, vor plăti furnizorilor un preţ de piaţă, care poate fi superior nivelului de 68 lei/MWh. Reiese că, în lipsa unei obligaţii şi la nivelul furnizorilor privind preţul cu care pot vinde gazele către clienţii finali, clienţii noncasnici care vor achiziţiona gaze naturale direct de la producători vor fi avantajaţi faţă de clienţii noncasnici ai furnizorilor de gaze naturale”, se arată în scrisoarea Concurenței. De asemenea, prin OUG 114 există de asemenea riscul ca acest demers să conducă la creşterea exportului de gaze naturale până la limita maximă posibilă tehnic. Chiar dacă această posibilitate este relativ limitată în acest moment, implementarea proiectului BRUA, asumată de statul român, va conduce la creşterea semnificativă a capacităţii de export a gazelor naturale: după cum se cunoaşte, prima fază a proiectului e preconizat a fi operaţională la finele anului 2019 şi va asigura fluxul de gaze spre Ungaria (1,75 miliarde mc/an) şi spre Bulgaria (1,5 miliarde mc/an). În acest context, reamintim faptul că societatea de transport a gazelor naturale Transgaz este investigată de Comisia Europeană cu privire la o posibilă încălcare a prevederilor art. 102 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, prin restricţionarea fluxului liber de gaze naturale dinspre România spre Statele Membre învecinate, inclusiv ca urmare a unor investiţii insuficiente sau a întârzierii proiectelor de infrastructură relevante, precum şi a utilizării unor argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica/justifica întârzierile în exporturi. În cadrul acestei investigaţii Transgaz şi-a asumat ca angajamente, ce vor deveni obligatorii prin Decizia Comisiei, inclusive asigurarea capacităţii de export ferme până la finalul anului 2019 care cumulat reprezintă circa 4 miliarde mc/an (aproximativ 40% din producţia naţională de gaze naturale)”, se mai spune în scrisoare.

În aceste condiţii, susțin repreprezentanții Concurenței, este posibil ca avansul semnificativ al cantităţilor exportate, coroborat cu posibila lipsă de atractivitate a pieţei româneşti din perspectiva importuriloe, să conducă la un dezechilibru între cererea de gaze naturale (crescută) şi oferta de gaze naturale (limitată), fiind posibilă apariţia unei penurii pe această piaţă.

De asemenea, Concurenței consideră că plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la un nivel relativ redus, coroborată cu instituirea recentă a obligaţiei de tranzacţionare a gazelor naturale pe platforme centralizate pentru producători şi furnizori, va distorsiona funcţionarea pieţelor centralizate de gaze naturale. ”Prin proiectul de OUG se revine la furnizarea în regim reglementat ca unică modalitate de furnizare a gazelor naturale clienţilor casnici, ceea ce stopează procesul de liberalizare şi dereglementare a sectorului gazelor naturale, proces asumat de România în faţa instituţiilor internaţionale. Totodată, apreciem că ar trebui analizat dacă scopul urmărit prin proiectul de OUG poate fi atins prin măsuri mai puţin intruzive din punct de vedere concurenţial, de exemplu prin acordarea de subvenţii clienţilor casnici cu venituri reduse. Ca urmare a măsurilor de reglementare propuse prin proiectul de OUG, Comisia Europeană ar putea considera că este încălcat principiul proporţionalităţii, ceea ce ar putea conduce la declanşarea unor proceduri de infringement împotriva României”, se mai spune în scrisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

3 Comentarii

  1. da’ când consumatorii casnici erau discriminaţi de preţurile preferenţiale care avantajau clienţii noncasnici, n-a mai sărit în sus nenorocitul ăla vândut de chiriţoi…

  2. ce e aceasta mizerie numita consiliul concurentei?
    Iata de ce e mizerie si citez: „”Prin proiectul de OUG se revine la furnizarea în regim reglementat ca unică modalitate de furnizare a gazelor naturale clienţilor casnici, ceea ce stopează procesul de liberalizare şi dereglementare a sectorului gazelor naturale, proces asumat de România în faţa instituţiilor internaţionale.”

    Ma panaramelor, resursele naturale ale unie tari TREBUIE folosite in primul rind pentru cetatenii sai si protectia lor. E vorba de energie electrica, apa, gaze! Aveti o grija legata de profiturile acelor companii care isi bat joc de romani? De ce sa finanteze romanii, cu gazul din solul tarii lor, profiturile unor companii straine care scot banii din tara si nu ii reinvestesc in dezvoltarea Romaniei? Ca am semnat ca prostii un tratat negociat de niste derbedei fara capatii? Si apoi veniti voi, alti derbedei, si ne dati strigaturi de toata jena? Sintei mai derbedei decit cei care au negociat.

  3. Alt slugoi tradator al corporatiilor pe astia ca asta bolcevicii i-au trimis la canal si puscarii au stiut ei ce au stiut istoria vad ca dupa 89 se repeta.Tara guvernata de tradatori si hoti.Vor creste exportul foarte bine le mai bag niste taxe si tot asa pana isi i-au catrafusele si pleaca resursele is ale POPORULUI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.