Acord cu talibanii pentru operaţiunile de evacuare din Afganistan

UPDATE Administraţia Joseph Biden a ajuns luni, în cadrul unei întâlniri în Qatar, la un acord cu liderii Mişcării talibanilor pentru facilitarea operaţiunilor de evacuare desfăşurate prin Aeroportul din Kabul, afirmă surse citate de agenţia Associated Press şi de publicaţia The Hill.

Generalul Frank McKenzie, şeful Comandamentului Central american (CENTCOM), responsabil de Orientul Mijlociu, s-a întâlnit luni la Doha, în Qatar, cu reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani.

Conform unor surse de la Washington, Administraţia SUA a ajuns la un acord care va permite continuarea evacuărilor prin Aeroportul din Kabul fără riscul unor atacuri ale talibanilor.

Generalul Frank McKenzie i-a avertizat pe liderii talibani că orice atac asupra Aeroportului din Kabul va genera o ripostă a armatei SUA.

Cel puţin şapte persoane au murit luni în violenţe produse pe Aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul. Aproximativ 6.000 de militari americani sunt în zone din Kabul, cei mai mulţi în incinta aeroportului. Armata americană a anunţat că doi militanţi înarmaţi au fost împuşcaţi mortal la aeroport.
Statele Unite vor evacua aproximativ 3.500 de funcţionari diplomatici din Afganistan, în contextul în care insurgenţii talibani au ocupat numeroase oraşe şi s-au instalat inclusiv în zone din Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.
În plus, Statele Unite şi alte ţări occidentale intenţionează să evacueze sute de interpreţi afgani care au ajutat forţele internaţionale în cei 20 de ani de conflict.

Echipa preşedintelui Joseph Biden este surprinsă de succesul insurgenţilor talibani, iar generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, avertizează că Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional, în timp ce Marea Britanie este dezamăgită de abordarea Statelor Unite.

Preşedintele Joseph Biden „nu credea că era inevitabil” ca insurgenţii talibani să preia controlul asupra Afganistanului, a admis, luni, Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională, conform site-ului Axios.com şi agenţiei Associated Press.

„În mod clar, ritmul ocupării oraşelor a fost mult mai rapid decât ar fi anticipat oricine”, a subliniat oficialul american.
Însă Jake Sullivan a atribuit Administraţiei de la Kabul eşecul în contracararea talibanilor. „Au decis să nu se mobilizeze în lupta pentru apărarea ţării”, a acuzat oficialul american.

Conform unor surse politice de la Washington, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a afirmat, într-o sesiune specială a Senatului SUA, că există riscul ca organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic să se reinstaleze rapid în Afganistan şi să genereze ameninţări internaţionale.

Pe 8 iulie, preşedintele SUA, Joseph Biden, afirma că era „foarte improbabil” ca insurgenţii talibani să ocupe din nou în întregime Afganistanul.

Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, este vizat de critici intense la Washington şi pe plan internaţional din cauza deciziei de a retrage brusc trupele americane din Afganistan.

Liderul grupului republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, i-a cerut preşedintelui Joseph Biden să retrimită trupe în Afganistan. „Iată ceea ce trebuie să se întâmple acum. Preşedintele Biden trebuie să ofere mai multă susţinere forţelor afgane, începând cu sprijinul aerian intens, inclusiv după 31 august. Altfel, reţeaua teroristă Al-Qaida şi talibanii ar putea celebra 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie prin incendierea Ambasadei SUA din Kabul”, a declarat senatorul Mitch McConnell. Chiar şi fostul preşedinte Donald Trump, cel care a ajuns la un acord cu liderii talibanilor în 2020 pentru retragerea trupelor din Afganistan, a criticat abordarea lui Joseph Biden. „Talibanii nu se mai tem şi nu mai respectă America sau puterea Americii”, a afirmat Trump.

Marea Britanie critică deciziile SUA

Ocuparea Afganistanului de către insurgenţii talibani este un „eşec al comunităţii internaţionale”, a afirmat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în contextul în care insurgenţii talibani au ajuns în Kabul, în paralel cu retragerea trupelor occidentale. „Este vorba despre un eşec al comunităţii internaţionale, care trebuie să înţeleagă că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Mă tem că, în cazul unei ţări precum Afganistanul, este vorba despre o istorie de 1.000 de ani şi de război civil, problemele trebuie gestionate şi ar putea fi nevoie să fie gestionate 1.000 de ani. Ştim cu toţii că misiunea din Afganistan nu este terminată. Este o problemă neterminată a întregii lumi; întreaga lume trebuie să îşi aducă aportul”, a declarat Ben Wallace, potrivit BBC.

„Oare Statele Unite au revenit pe plan internaţional sau au întors spatele? Se pare că americanii au revenit acasă mai degrabă într-un mod specific lui Donald Trump, în pripă, haotic şi umilitor”, a afirmat un alt oficial guvernamental de la Londra, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

Guvernul de la Londra este nemulţumit de sacrificiile făcute în operaţiunile din Afganistan în ultimii 20 de ani. Marea Britanie a pierdut 457 de militari în Afganistan. În total, forţele internaţionale au pierdut 3.500 de militari începând din 2001.
Conform datelor Universităţii Brown, 241.000 de oameni au murit în conflictul militar din Afganistan, iar Statele Unite au cheltuit 2.260 de miliarde de dolari.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a denunţat decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan.

„Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor. Însă în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală. Noi toţi, întreaga comunitate internaţională, probabil suportăm consecinţele deciziei”, a afirmat Ben Wallace. Ministrul britanic al Apărării a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional. „Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni”, a subliniat Ben Wallace. În contextul amplificării conflictului din Afganistan, Marea Britanie a retrimis 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici. Fosta Administraţie Donald Trump stabilise retragerea trupelor SUA până în mai 2021, dar preşedintele Joseph Biden a amânat retragerea până pe 31 august 2021.
Germania contestă decizia retragerii trupelor din Afganistan.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat regret, luni, pentru situaţia din Afganistan, notând că decizia retragerii trupelor americane a fost luată „din raţiuni de politică internă” din Statele Unite. „Trăim momente amare, acum trebuie să ne concentrăm pe operaţiunile de salvare. Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor”, a declarat Angela Merkel, citată de publicaţia Bild.

Germania a transmis că nu poate menţine trupele în Afganistan fără prezenţa militară a SUA şi a avertizat că nu va mai acorda fonduri de asistenţă Administraţiei de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a părut să nu fie de acord cu decizia Washingtonului de a retrage brusc trupele americane. „Actuala situaţie arată că toate celelalte state NATO trebuie să părăsească ţara, deoarece în lipsa capabilităţilor americane, nu poate trimite nimeni acolo militari. Germania se aştepta la o misiune mai lungă, dar nu poate acţiona în afara Alianţei Nord-Atlantice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. Biden a crezut ca gata afganii se vor bate intre ei si amerucanii sa vanda arme si la unii si la altii.
    Problema…unde dai si unde crapa.

  2. Daca americanii pleaca din Romania …oare ce „haos” ar urma aici ?? Aceasta-i intrebarea….

  3. Pare ca a negociat plecarea civililor din tara si nu a calailor care au distrus si distrug tara. Oare unde vor merge afganii civili dupa plecare, unde vor fi plasati? Tot un fel de alungare a cetatenilor=migranti obligati sa paraseasca tara pentru actiunile la comanda care vor continua.

  4. Asta-i tare de tot!!! „Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat luni la o emisiune radio că unii britanici nu vor putea fi aduși acasă din Afganistan, în ciuda eforurilor autorităților de a-i evacua rapid din calea talibanilor.

    În momentul în care a recunoscut acest lucru, oficialul britanic s-a întrerupt din cauza lacrimilor și a făcut o scurtă pauză.”

  5. Statele Unite vor evacua aproximativ 3.500 de „funcţionari diplomatici” din Afganistan. Va dati seama cati agenti CIA au trimis acolo? Javrele astea ar merita exterminate. Si daca talibanii nu se satura, le oferim si agentii care misuna in Romania, cu influenceri cu tot.

  6. ,,Echipa preşedintelui Joseph Biden este surprinsă de succesul insurgenţilor talibani….” !? Vietnam…Afganistan si ei sunt surprinsi ?! Droguri si armament, adica foarte multi bani…..restul sunt povesti pentru naivi. Pana la urma, fiecare cu naivii lui…., americani, rusi, englezi, francezi… Mor aiurea pentru interesele diabolice ale unor politicieni ticalosi.

  7. Nici prin cap (SUA,UK,Germania,Franta)nu le da sa renunte la politica coloniala, sa recunoasca ca fiecare popor are dreptul la libertate si la organizarea tarii conform traditiilor si credintei, si sa respecte o tara !Picior de englez si american nu mai au ce cauta in Afganistan o suta de ani de aici incolo!Se se ocupe Hollywoodul sa refaca imaginea SUA cu diversi Rambo in misiune la Kabul, ca la asta se pricep

  8. Ce poti să spui? Lașitate, egoism si prostie. O dramă umanitară produsă de incompetenți, iresponsabili.

  9. Radu Tudor,Adelin Petrisor, Iulian Chifu, Fota, CTP,Si toti pupatorii
    aveti bilete de avion si viza de intrare in USA?

  10. Adevarul este ca cetatenii americani obisnuiti, democrati sau republicani sau fara afiliatie, sunt satui peste cap de razboaie de interventie si politie a lumii. Si se mai stie ca o farama din bugetul monstru, si crescator an de an, al aparararii, ar utea contribui la o completa redresare a tarii. Din nefericire, interesele corporatiste, elitele politice, militare si din servicii, cu interese complicate pe tot mapamondul, nu au niciun interes sa scape din ghiare hegemonia. Asa ca vor duce lucrurile pana la ultimele consecinte. Si daca „resetarea” ca dominatie tehno-medicala reuseste, atunci stim cam ce fel de dictatura urmeaza pt intreaga lume…

  11. @Fekete Tulipan – e cît se poate de corectă observația ta. Pacat ca ei vorbesc numai de democrație dar nu vor să o și aplice. Demagogi occidentali cu interese economice, totusi Germania a fost mai rezervată, pe cînd englezii m-au dezamăgit. Suma de $2,260 mld. e colosala, va dați seama cîte alte lucruri bune se puteau face în lume cu banii aia !? Acum rămîne o întrebare : unde se pregatesc de alt război ? Marea Chinei, Ukraina, Siria … sau la ei acasă ? La ce au să ducă atîta amar de trupe scose din acel „teatru de opearațiuni” ? Nu cred că îi duc la cules de cartofi ori porumb cum facea răposatu’ cu noi cîndva.

  12. Suma investita de SUA si NATO in armata Afganistanului,aproape 100 de miliarde de dolari este unica in istorie de la al doilea razboi mondial.Au murit romani in Afganistan pe unde au trecut 20.000 de soldati.Totul DEGEABA!..cea mai rusinoasa infrangere a S.U.A

  13. UK critica retragerea si da vina pe Trump… ce omit sa recunoasca e faptul ca „Orange man bad” avea un plan de retragere organizata. Faza 1 personalul tehnic/analisti Faza 2 personal diplomatic Faza 3 echipament Faza 4 militari… pana la 1 Mai. A venit Uncle Joe, a extins data… si hop, au evacuat militarii „noaptea ca hotii”. Restul au ramas de prosti, si n-au fost in stare sa evacueze personalul din Kabul in 2 saptamani cand era deja evident ca ofensiva capata viteza. Secretarul de Stat Blinken a declarat ca situatia din Afganistan nu o sa se schimbe de Vineri pana Luni. Asa e… Duminica Talibanii erau deja in oras si le-au stins lumina.

  14. Ministrul britanic al apararii, Ben Wallace , a declarat ca ocuparea Afganistanului de catre insurgentii talibani este „un esec al comunitatii internationale ” ! Ce usor si ce convenabil ,pentru unii, sa „paseze” , cumplita infrangere din Afganistan , in spatele „comunitatii internationale”! Americanii , englezii , romanii si restul, s-au spalat pe maini precum Pillat din Pont! N-au stiut , n-au cunoscut ! O parte din militarii romani, au murit in Afganistan ( si pentru ce ?), restul s-au intors acasa drept „eroi ai neamului” , gloriosi si plini de onoruri !!?? Cat de cinic si cat de trist ! Vai de mama noastra ! Traiasca obedienta , umilinta si slugarnicia !

  15. De curiozitate am intrat pe blogu’ marelui analist militar al afiliatilor CNN, nimic de Afganistan… nu ma mira, el analizeaza cam la o saptamana dupa evenimente, iar Kabulul a cazut in 3 zile. Ma intreb cum o sa apere marele succes NATO, cand colaboratorii SUA/NATO, sefii administrativi si militarii afgani, undeva la vreo 80k de persoane, care sunt deja cautati si gasiti prin Kabul si restul provinciilor, o sa fie decapitati dupa ce si ultimul militar american pleaca de pe aeroport. SUA mai are 13 zile la dispozitie… daca n-au plecat pe 1 septembrie, o sa le dea la mortiere de nu mai decoleaza nici elicoptere de pe aeroportul ala, dupa Saigon 2.0 o sa fie „Custer’s last stand” 2.0

  16. ,,Acordul„ generalului ,,fix ”a determinat o durere …,,in pix” pentru talibani! Sunt prea inteligenti talibanii pentru a deranja carabaneala americanilor cu coada-ntre picioare. Imi amintesteabandonul asta american de un proverb oltenesc:,, nu mi-e necaz ca ma batusi,dar de ce imi facusi vant?”. In rest , ramane cum am stabilit. Unde SUA a vrut sa impuna ,,civilizatia,, lor au ajuns de rasul lumii. In schimb cand au plecat , invinsi ca intotdeuna, au lasat haos in urma lor. Si romanii mei dragi, inclusiv tata, Dumnezeu sa-l ierte, astepta ca americanii sa vina! Rusii au venit cu o stea rosie uriasa! Americanii au venit cu vreo 50 de stele! minuscule. Si unii si altii ne-au si ne demonstreaza ca e vai de mama noastra cand visam la stele verzi pe pereti albastri! Vad pe guvernatii canadieni, parteneri de-o viata( nu zic sclavi) ai americanilor, cum se precipita sa-si retraga ambasada,personalul auxiliar si alte catrafuse. Cum generali care au condus operatiuni vaste de,,democratizare ,,spun acum la televizor si radio ceea ce rusii i-au prevenit pe americani acum vreo 20 si ceva de ani.,,Am mancat bataie si banii banii poporului sovietic asa cum voi ati mancat banii poporului american impotriva Vietmanului”.Si bataie ca e musai! Dar romanii lui Constantinescu(sarac cu duhul!) ai lui Basescu (saracii cu duhul!) si ai lui Iohannis (saraci de-a dreptl)dar fuduli pana dincolo de univers!) nu isi mai amintesc de versurile lui Eminescu din ,,Scrisoarea a treia”: ,, eu imi apar saracia, si nevoile si neamul”. Bravo romani! Continuati sa votati cu unii si cu altii!Americanii va democratizeaza!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.