Cum răspunde un șef BNR la întrebarea dacă mai avem industrie

Ne-am obișnuit atât de mult cu sloganul „Nu mai avem industrie”, încât am ajuns să credem că este adevărat. Nu este, susține Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR.

”Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene. Da, vorbim despre România zilelor noastre, nu de „epoca de aur”.

Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulți din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, mult peste media Uniunii Europene. Această cifră contrazice narațiunea populară și demonstrează un echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică”, ,a spus Popa.

Într-adevăr, acum 30 de ani, industria avea o pondere mai mare cu aproape 10 procente în PIB, dar dintr-un PIB de 10 ori mai mic în termeni nominali.

”De altfel, în 2022 aproximativ 40% din exporturile României au fost reprezentate de categoria „Mașini și echipamente pentru transport”, conform INS.

Dacă acum 30 de ani eram izolați, astăzi România și industria sa au devenit parte din lanțurile de producție europeană.

În timp ce melancolicii privesc în urmă la “zilele de glorie” ale industriei ca fiind o “epocă de aur”, consider că datele actuale sugerează mai degrabă o maturizare economică.

Vorbim despre o structură economică mult mai capabilă să navigheze prin complexitățile secolului XXI”, a mai declarat Popa.

România de azi nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente. A evoluat spre un peisaj industrial modern, unde calitatea primează asupra cantității și unde piața globală decide cine este câștigător și cine este pierzător.

”Celor ce suspină după acele vremuri „bune”, le spunem că este timpul să trecem peste nostalgia pentru fabrici colosale și poluante, în mijlocul orașelor, pentru a îmbrățișa realitatea că o economie sănătoasă și rezilientă înseamnă diversitate, adaptabilitate, productivitate și un sector dezvoltat al serviciilor.

Avem în continuare uzine, dar astăzi sunt relocate în afara orașelor, dacă nu le vedem zilnic nu înseamnă că ele nu există, și da, utilizează tehnologii mult mai avansate”, a conchis Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

39 de Comentarii

  1. Toata „industria” pe care o vede bnr-istul este de fapt lohn. Azi o vezi si maine nu mai e.

  2. intrebare: asta de la bnr chiar crede ce spune? glumeste sau ne ia de prosti?

  3. Care industriei?…poate boul nu stie cei aia industrie…ce se face acum la noi e fix în pix!…
    Industrie e aia când faci miliarde de transport, locomotive,camioane,autobuze,troliebuze,tractoare, îngrășăminte chimice, materiale de construcții, bunuri de larg consum…
    Ce industrie se face acum la noi e mai mult lon,sau piese pentru alți…
    Poate a văzut boul cu ce tractoare au venit aia la protest,erau făcute în colonie!…

  4. Toata industria rumena lucreaza sub licenta straina si cu partener strain (care are sediul administrativ al firmei in alta tara). Cum bine zicea cineva am ajuns slugile altora! Da! Ne dau bani pentru asta (care e problema?)… Cand au plecat din Rusia, rusii nu mai aveau licenta nici la bere! Au fost fortati sa le confiste fabricile si sa le schimbe si numele ca sa le poata folosi in continuare… Vivat prostia!

  5. Ar trebui cateva exemple de produse romanest destinate exportului sau de folos intern.Probabil ati inclus in estimarile dv. si productia multi nationalelor cu realizari de miliarde dar cu profit zero pentru Romania.

  6. NU avem. Nu e a noastra. noi suntem doar sclavi pe plantatie. Stapanii plantatiilor aduc acum sclavi din srilanka, africa pakistan nepal… pe romani i-au gonit din tara

  7. Mi-am reprimat pornirea: nu-i frumos sa injuri un om care nu stie pe ce lume se afla.

  8. Tovarasul asta de la BNR nu ne spune ce intelege el prin industrie, ale cui sunt firmele care fac industrie si cat din ceea ce castiga acele firme aici, in Romania, revine Romaniei. Dar stie sa recite lozinci.Se vede al cui angajat este.

  9. ” Pe strada un popa trecea si-uite-asa o barba avea ” !Nenea de BNR locuiesc in unul din marile orase . cu vreo 3 parcuri industriale in zona metropolitana. stiu ( am lucrat pe la ei) ce si cit produc. daca asta-i industrializare , mersi.Da Niste facilitati pentru baietii aia de produc tractoare si locomotive electrice se poate ? Comenzi din zona araba pentru tractoare sunt girla . Plus ca suedezii vor ceva locomotive din alea care ne-au vindut licenta . Acordati facilitati industriasilor romani. Odata cu ei prosperam si noi . Si nu ne mai pleaca copiii si nepotii in pribegie. Ce ai prezentat acolo erau si la gazeta de perete din fabricile socialiste cu ” maretele” realizari de plan…..

  10. Citez „Avem în continuare uzine, dar astăzi sunt relocate în afara orașelor, dacă nu le vedem zilnic nu înseamnă că ele nu există, și da, utilizează tehnologii mult mai avansate” – poate se duce acest editat la mitingul aprobat de nicusor sa numere cate utilaje ale protestatantilor sunt romanesti asa ca idee! bag seama ca asta nu a iesit din bucuresti decat cu avionul in strainatate, ca la banii lui, tara noatra sigur ii pute! altfel ar fi vazut ca industria de care vorbeste nu prea exista

  11. Nu stie sarmanul ca spre deosebire de noi Cehia are 10 milioane de locuitori si un PIB estimat de 330 milarde in 2023, deci 27%x330=89,1 miliarde/10 milioane locuitori, Romania are estimat 348,9 miliarde la 19,21 milioane, aprope dubla iar 24,8%X348,9=86,52 miliarde/19,21…iar Germania cu un PIB estimat 4308 miliarde la 83 de milioane inseamna 24%X4308=1.033,92 la 83 de milioane deci despre ce vorbim? Avem jumatate din PIB-ul Cehiei/cap de locuitor deci jumatate din industria Cehiei deci jumatate din bunastarea unui locuitor din Cehia. Cam asta este tristul adevar. Deci pt fiecare german sunt 12.456 $ din industrie, iar in Romania sunt 4504 $, iar in Cehia 8910 $ din industrie

  12. Magicienii de la BNR , zisă așa în traduction , avem industrie mai multa decât înainte doar că nu mai este în orașele noastre este în orașele altora . Daca înainte Romania făcea Rombac , Soim , diamante sintetice , Alumina și Aluminiu , Nave și Petronave , Calculatoare Felix și programe (nu in Lon) etc , astăzi coasem tivuri pentru mărci străine în Lon și strângem șuruburi la câteva repere de mașini și apoi le exportăm in Germania și Ungaria pentru asamblarea produsului finit . Mâna de lucru ieftină , de-aia nu ai nevoie mon chere de școală . Prosti sa fie , că ne descurcam noi cu ei , la paznici le dam pensii speciale și la prosti salarii mici . Asta-i economie mă !

  13. Hârtia și, în vremurile de azi, internetul suportă orice propagandă.
    – care este cota-parte de producție internă la realizarea unui produs de export ? În cazul „Dacia”, de exemplu, ce fabricăm în România ?
    – cum se face că o țară cu un asemenea nivel de industrializare a trimis în căutare de locuri muncă milioane de cetățeni ?
    – cum se face că dezvoltarea minunată în toate domeniile nu asigură venituri bugetare suficiente, astfel că țara trăiește din împrumuturi externe tot mai mari, iar balanța comercială cu deficite tot mai mari ?
    – care este ponderea capitalurilor românești în industrie ? Dar în finanțe-bănci ?

  14. Poate domnul de la BNR sa dea si cateva exemple? Ceausescu ne spunea ca a crescut consumul de carne la 45kg pe an astia acum ne spun ca a crescut industria! Nu vedeam atunci carnea ca probabil era in afara oraselor nu vedem azi nici industria din acelasi motiv! Ai naibii tarani cum ascund ei totul de oraseni!

  15. Pe lanțul valorii de la materie primă la produs final în mâna utilizatorului industria din România se situează la baza (furnizor) sau mijloc (subcontractor/ outsourcing). Adică acolo unde (1) profitul e minim, (2) compania e ușor de înlocuit in lanț și (3) e dependentă vital de un singur mare client. Pentru orice producător final ăștia sun costuri care trebuie reduse/eliminate.

  16. Măi tolomacilor postaci, preferați industrie românească gen CEO, ce lucrează în pierdere, nu achită nici măcar CAS și CASS-ul reținut angajaților și înghite subvenții dar țin în cârcă 9 pesedisto-peneliști în CA sau gen Ion Nicolae, fără profit dar cu multă corupție. Voi nu vedeți cât câștigă statul de pe urma sutelor de mii de angajați români la firmele străine: 10% din salariul brut CASS, 25% CAS, 10% impozit pe salariul brut, 1-3% impozit pe cifra de afaceri, 19% TVA. Voi, prostani nostalgici, ați vrea ca firmele străine să nu câștige nimic sau dacă câștigă să nu-și externalizeze profitul, să vină acționarii și să stea o lună în România ca să consume cota lor de profit. Nu-i de mirare că tot ăștia ne conduc și ne vor conduce spre fundul prăpastiei, țara-i plină de idioți ca voi.

  17. Ăsta-i bolnav cu capul sau minte de-ngheță apele! O fi specialist de teapa guvernatorizdei exportată BNRului de la Chișinău.

  18. DA, asa este industria romaneasca exista este chiar sublima dar lipseste cu desavarsire, ilustrul de la bnr, platit ptr a ne mangaia pe crestet din bani publici isi face doar datoria. Vindem cereale, materie prima si importam produse finite , frumos ambalate, alimente modificate genetic comerializate prin supermarcheturile romanesti, lidl, megaimage etc toate, de zeci de ani, pe profit zero. Cu siguranta, acest trepadus ne ia de PROSTI.

  19. raspunde BNR de falimentul atator banci romanesti si de atatea caritasuri ce nu se mai termina?
    Lasati economia in pace si rodeti-va linistiti zecile de mii de euro platiti de popor!

  20. Sef la BNR care nu stie evolutia dolarului?… 1. Comparativ cu pretul aurului, 1 dolar 1986 = 6 dolari 2022…..2. PIB ul nominal al Romaniei in 1986 era 60 miliarde dolari….Raportat la dolarul din 2022 asta inseamna 60 x 6 = 360 miliarde dolari….3. Deci in 1986 Romania avea un PIB de 360 miliarde dolari.

  21. Ce ați fi dorit să afirme Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR care e numit politic în funcție? Daca e numit politic, va răspunde politic la orice întrebare și, cum politica e doar pe baza de minciuni și aberații, aveți răspunsul din gura unui bugetar de lux din propriul birou.

  22. O minciună coafată frumos,spusă de unul plătit cu foarte mulți bani de banca națională care nu mai ști dacă e a românilor sau nu !

  23. Asa e nea Cormine, avem ceva industrie, dar nu este integrata, face piese pentru altii, dar buba mare este cu nu este detinuta de romani, ci de straini. Se supara aia, inchid fabrica/uzina si duc masinaria afara. Ati vazut ce a facut Unilever? A inchis tot, inclusiv fabrica de detergenti de la Ploiesti(Dero). Apropos, kg de detergent de rufe a sarit 25 de lei.

  24. Seful BNR este, scuzati, crede ca dupa 34 de ani Romania nu evolua tehnologic!!! …In 1989 Romania si China erau cam la acelasi nivel tehnologic…. De ce astazi China ne – a depasit de 100 de ori? ….China e condusa de Partid Comunist….iar romanii au in case produse electrocasnice, Internet fabricate in China in proportie de 80 la suta….Seful BNR stie ca hipermarket exista si in Rusia, si in China si in Vietnam si in Africa? …In Romania Internetul este facut cu componente chinezesti suta la suta….Doar gargara e romaneasca…

  25. Ponderea industriala mica in Ro se caracterizeaza dupa raportul de ocupare al populatiei active, nu de PIBul procentual, . .. .. individul manipuleaza datele sa obtina o concluzie falsa.

    Vai ce de purcei, . . . trei ori unu fac trei.

  26. Problema este pusa FALS. Avem industrie in romania, dar e a strainilor. Nu romania dispune de ea. Am vazut clar cum se petrec lucrurile. Cate societati industriale romanesti au fost cumparate si apoi inchise de patronii in majoritate straini? Dar si patroni romani au facut la fel. In Timisoara Mall-urile sunt pe terenul unor foste „industrii”, fabrici.
    romania nu avem nimic. Dar asa suntem, ne place sa ne imbatam cu apa chioara.

  27. Industria romana nu mai exista. Paine nu mai facem. E frumos ce cred unii ca este…

  28. „aveam industrie” pt. ca era PROPRIETATE DE STAT COMUNIST:
    -azi nu mai exista cuvintul „avem”,
    NU LA PLURAL!

  29. BNR-istul confunda industria DIN Romania cu industria romaneasca. Atat timp cat profitul se duce tot afara, nu vad cu ce ne ajuta ca avem industrie.

  30. Axon, si internetul din USA si din Europa de vest este facut cu componente chinezesti in aceeasi proportie.
    Asa cum toate sistemele de sunet de calitate, 30-40 ani in urma erau doar japoneze, iar tehnica foto de varf era cea germana.
    Multe tari au avut superioritate tehnologica la un moment dat in istorie.
    Dar situatia s-a tot schimbat.
    Explicatia ta cum ca de-aia este China unde este, fiindca Partidul…e cam tembela.
    Comunismul nu a putut supravietui in Europa pentru ca sistemul economiic occidental oferea totusi o rasplata celor merituosi.
    In comunism, stim vorba:
    Cine e harnic si munceste
    Are tot ce vrea
    Cine-i lenes si chiuleste
    Are tot asa!
    Pai si atunci?

  31. Industria în romania e sublimă dar lipsește cu desăvârșire. Din această cauză se importă absolut tot ce este necesar, un troleibuz, autobuz, locomotivă, porc ș.a.m.d.

  32. Yoi….. am dat cu parerea ca Peiu , fara sa ma uit cine-i cu condeiul…..Mereu si eternul Pam-Pam , de zici ca-i ala din ” Aventuri in epoca de piatra” , de-i zicea ” Bam -Bam” .Amu nu ca BNR-istul nu si-a prezentat ” graficul” ,dar Pam-Pam trebe sa fie la datorie. Altfel cum am sti noi ca industria si escomonia Romaniei ” duduie” . Probabil ca astia inclusiv ” gurnalistul” danseaza deasupra ei dupa melodia lui Dinicu ” Hora stacatto”. Va dati seama ce dupaituri…. Heheheeee si la urma Pam-Pam….

  33. ATUNCI esti „SARMAN”, da’ RAU cu CAPuu’…
    in CHINA si VIETNAM „COMUNIST” in Sensul de BOLSEVIC este doar o Metafora IDEALISTICA_Romantica …

    Este CAPITALISM CONTROLat de catre STAT.
    Punct.
    La UNII Inertia MENTALA functioneaza si DUPA 49 de Ani dupa ReUnificaea Vietnamului …
    AU stiut EI, ca ATUNCI erau Doua Vietnamuri,ASHA le-a ramas in Tzestele TARI, da’ RAU de tari …
    Si evident „COMUNIST| este Cah! Cah CaH!
    NU le pute Fenomenul HOMELESS, numai de O Pilda NEGATIVA din SUA, de MILIOANE de Fosti OAMENI Prosperi …

  34. inteleg ca despre pondera industriei in economia romaneasca a vorbit POPA ..era bine daca specificati si parohia unde s a intamplat si chiar cu ce ocazie…la o slujaba de botez au de …inmormantare ….io observ (pentru mine ) ca tot ce merje…merje din inertir …

  35. @Marc Nu vorbim aici de companii 100% romanesti ci de industria din Romania. Companiile straine sunt binevenite. Dar care sunt, unde sunt? Alea care angajeaza fiecare 20 de softisti? In afara de OMV si Dacia ce altceva mai e in industrie?

  36. @Marc, taxele alea de care zici, aproape toate le platesc sclavii angajati nu companiile de care spui tu! le platesc chiar si mult hulitii bugetari!! profitul declarat in schimb e minim pentru a nu plati nimic din ce le revine lor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.