Cum s-ar putea implica Armata, în starea de urgență

Ministerul Apărării poate desfășura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciții desfășurate în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI și poate veni în sprijinul unităților spitalicești.

Asigurarea de spații suplimentare pentru carantină Primăria Capitalei deja a făcut apel la toate entitățile pentru sprijin, conform unui anunț pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea. Sâmbătă, în cele 7 centre de carantină din Capitală, cu o capacitate de 450 de locuri, se aflau deja 270 de persoane, venite în special din Italia.

Garnizoanele din țară au spații dotate cu paturi, grupuri sanitare, cantine și infirmerii ce pot fi puse la dispoziția autorităților locale, la cerere, scrie Monitorul Apărării.


Desfășurarea spitalului militar

Ministerul Apărării Naționale poate desfășura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciții desfășurate în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI și poate veni în sprijinul unităților spitalicești.

Folosirea spitalelor militare
MApN are nouă spitale medicale în marile orașe ale țării și poate elibera spații pentru tratarea cetățenilor infectați cu COVID-19. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a distribuit deja pe pagina personală de facebook că a dat ordine pentru verficarea şi pregătirea capacităţilor medicale proprii pentru a fi în măsură, la nevoie, să se izoleze un număr de paturi, pentru tratarea / monitorizarea eventualelor cazuri de COVID-19;

Transportarea bolnavilor

Forțele armate pot pune la dispoziția autorităților salvări, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul țării, în cazul în care se solicită acest lucru. Deja forțele aeriene au efectuat două zboruri pentru repatrierea unor români din Italia.

Distribuirea de produse de strictă necesitate
Militarii pot ajuta la distribuirea de medicamente, apă, hrană, obiecte de igienă și îngrijire personală persoanelor care sunt în carantină sau autoizolare, dacă autoritățile locale sunt depășite.

Suplimentarea cu personal medical
Personalul militar medical poate suplimenta și ajuta spitalele civile, la nevoie.
Deja cadre medicale militare au ajutat la punctele de graniță în vestul țării pentru controlul celor care intrau în țară din zone de risc.

Paza obiectivelor importante
În cazul în care reprezentanții MAI vor avea multe misiuni ce au legătură cu COVID-19, militarii ar putea prelua de la aceștia paza unor obiective importante Dar ce este cel mai important, în caz de urgență trebuie să ne păstrăm calmul, să acționăm pozitiv în folosul semenilor și să sprijinim autoritățile statului.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a comentat pe pagina de faceboom că “declararea stării de urgență este menită să ajute, să sprijine și în niciun caz să creeze probleme. Este nevoie să fim solidari și să avem încredere unii în ceilalți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. La cutremur, interventia armatei a distrus coruptia si talharia romaneasca. A fost de mare ajutor in actiunile de salvare si restabilire a ordinii si disciplinii.

  2. Pai si tancuri pe strazi cine scoate?Civilii?
    Si Jandarmeria poate fi trimisa acasa 3 luni,facem econmomie,si asa nu are rost..

  3. Iertati-ma, dar vorbiti despre o armata adevarata. Romania are asa ceva?! Cele cateva trupe de mercenari sunt trimise in teatrele de operatiuni ale ” partenerului strategic „. In tara ce mai avem? Doar colonei si generali, care stau degeaba. Care avioane, care elicoptere?! La parazile de 1 decembrie se pare ca defileaza toata armata, plus cateva MIG-uri care mai pot zbura. De unde 9 spitale? Ca mercenarii raniti pe fronturi straine sunt tratati in spitalele din Afganistan, sau din Germania. Romania nu mai are armata din `47.

  4. Nu trebuie mii, cativa sa traga cu mitraliera cand ii prinde cu prada sau talharind populatia ca la cutremur si nu mai fura nimeni. Altfel,cu toata politia si jandarmeria patriei vom avea mii de Dragnea, Pintea, Beuran, Dinca, etc.

  5. Poporul roman (din care fac parte) este unul de genă latină si care, din pacate o spun, are nevoie de o conducere la drum cam ca magarul : citiva ani de morcovi si salata, ca sa avanseze, alti citiva ani de bastoane pe cocoașă, atunci cind paraseste drumul si o ia peste cimp. Cred ca trebuie sa recunoastem, daca vrem sa fim sinceri cu noi insine … istoria a demonstrat-o in nenumarate rinduri … Problema e ca armata, care in alte țări mai face din cind in cind ordine, la noi e practic de ani de zile cu izmenele gaurite si căpușată de mii de generali burtoși si alti degerați !

  6. Increderea omului de rand in Ministerul Apararii a scazut de cand vede retrocedari in exces si terenuri instrainate cu titluri de proprietate emise fara numar… Basca despagubiri nemasurate… Asta se intampla in vreme ce „Armata” lupta… pamanturile patriei sunt traficate fara ca cineva sa ancheteze nici macar atunci cand ditamai Ministrul – cu ANCPI in subordine – declara public om 2011 ca s-au retrocedat suprafete care insumate depasesc totalul suprafetei tarii… Fondul de investiţii american Elliott era printre marii „beneficiari“ ai retrocedărilor de la ANRP… Daca toate titlurile „traficate” n-au fost emise cu respectarea legii de ce nimeni n-a intrebat fiecare Prefect care este totalul suprafetelor inscrise in Titlurile de Proprietate in fiecare judet vreme de 30 de ani ? Ne apara Armata daca terenurile romanilor trec in posesia strainilor fara ca nimeni sa verifice daca instrainarea s-a realizat cu noi titluri de proprietate care au fost eliberate peste cele „modificate ale vechilor proprietari care primesc despagubiri – unii au instrainat aceste drepturi” i? Cum priveste Armata Protocoalele secrete intre Serviciile secrete si Ministerul Public… ca sa nu se deranjeze reciproc… in materie de retrocedari!!?? Interesul National mai exista !?? De ce Institutiile din România nu aduc în discuţie acest subiect ?

  7. Acum ar fi fost f utile unitatile militare din specialitatea 20-chimie, specializate in decontaminare si in razboiul bacteriologic. Ma indoiesc ca mai exista vreo astfel de unitate in toata Romania…..[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.