Cum sunt coafate încasările din fondurile europene

România a reușit să atragă de la Uniunea Europeană doar 188 de milioane de euro în primul semestru din 2018, conform documentului „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană” emis de Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă aproape 880 milioane de lei, adică 0,8% din suma totală alocată în exerciţiul financiar 2014-2020.

Cifra contrazice complet informația prezentată de premierul Viorica Dăncilă cu prilejul prezentării bilanțului după primele șase luni de guvernare. Șeful Executivului a spus că în perioada ianuarie-iunie, România a atras 6,8 miliarde de lei, cu 19,7% mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut. În plus, a punctat faptul că în semestru I din 2016, pe vremea guvernării tehnocrate, au fost atrase sume echivalente a 680 milioane de lei. De unde vine discrepanța? De când a venit PSD la putere, fondurile destinate fermierilor români au fost trecute în buget, la capitolul venituri. Dar nu este vorba decât despre un artificiu pentru că acestea nu sunt venituri reale la bugetul general consolidat. Ele doar tranzitează buzunarul statului şi pentru prima dată au fost incluse în bugetul statului pentru a face astfel de raportări. Iar dacă se face comparaţia cu plăţile din agricultură în 2016, trebuie spus că la începutul guvernării Cioloș trecut softul pentru aceste plăți nu era funcţional. Conform documentului citat de la Finanțe, fondurile structurale au fost de 188 milioane de euro, fondurile pentru dezvoltare rurală și pescuit – 544 milioane de euro, Fondul European pentru Garantare Agricolă – 1,62 miliarde de euro. Totalul este de 2,43 miliarde de euro (incluzând aici și o sumă de 77 milioane de euro trecută la categoria „Altele”).

Contribuția României la bugetul UE a fost în primul semestru de 806,7 milioane de euro. Suma este de patru ori mai mare decât cea atrasă. Motivele care fac ca atragerea de fonduri europene să fie atât de dezastruoasă sunt birocrația excesivă, lipsa de informare a beneficiarilor, lipsa cofinanțării. Practic, guvernanții s-au ocupat mai mult de numiri în funcții importante a unor clienți de partid și de stat, în loc să simplifice procedurile. Totodată, doritorii de fonduri europene nu cunosc condițiile care trebuie să le îndeplinească pentru a ajunge la banii europeni și nu știu cui să se adreseze. În plus, foarte mulți dintre ei trebuie să vină la început cu toți banii, în mare parte din împrumuturi bancare, și după o vreme ei ajung în posesia sumelor europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Motivul principal (şi aproape unic) pentru care fondurile europene nu ajung în România este lipsa banilor pentru cofinanţare. Guvernul dă tot ce are pe lefuri şi pensii. Ca să nu depăşească faimosul prag de deficit bugetar, a tăiat de la investiţii – adică de la cofinanţare. Prima condiţie pentru alocarea fondurilor europene e participarea românească la investiţie. Dar dacă banii se duc în pensii, de unde participare?
    Românul e greiere, nu furnică. El vrea să bea şi să mănânce tot azi, n-are treabă cu viitorul.

    • Lefurile si pensiile pe care le blamati cu inversunare ar trebui sa fie asa de mari , incat sa asigure existenta celor care le obtin si , in plus , sa poata cumpara si actiuni la proiectele de investitii. Echitabil este ca proiectele private sa fie finantate sau cofinantate prin vinderea de actiuni tuturor cetatenilor care vor sa economiseasca. Cred ca multi romani s-ar mai abtine de la baut daca ar putea cumpara actiuni. De ce vreti voi proprietate privata facuta pe seama impozitelor si taxelor incasate de la amaratii de romani ? Nu va este indeajuns ca ati acaparat toata proprietatea comuna ( comunista ), produsa prin sacrificiul naivilor, in cei 43 de ani de comunism ? Din comentariul dvs. reiese ca vreti ca salariile si pensiile sa fie mici , deci sa se sacrifice in continuare amaratii, pentru ca ciocoii sa-si mareasca proprietatea privata.

  2. Cum „a coafat“ premierul Dăncilă Cifrele pe fonduri europene?!
    În Raportul dnei Dăncilă, aceasta face o scamatorie ieftină şi prezintă o situaţie a „sumelor primite de la UE“ în care „uită“ să menţioneze Banii intraţi în România din Bugetul european 2007-2013, dând astfel o falsă impresie de evoluţie când, de fapt, situaţia fondurilor europene este catastrofală sub această guvernare.
    În mod concret, dacă ne uităm pe cifrele reale, vedem că banii europeni din fonduri structurale şi de dezvoltare rurală intraţi în România în 2017 şi 2018 la un loc sunt chiar mai puţini decât banii intraţi în anul 2016.
    Astfel, dacă în Ssemestrul 1 in 2016 (perioada de referinţă aleasă de dna Dăncilă) au intrat în România 11,75 miliarde Lei, în Semestrul din 2017 au intrat doar 5,34, iar în 2018 au intrat 6,31, adică 11,65 miliarde Lei în total.
    Deşi am trecut de mijlocul celui de-al 5-lea an al actualei perioade de programare, România NU a reuşit să absoarbă decât aproximativ 13% din alocarea sa financiară (din care 6% prefinanţare plătită AUTOMAT de CE).
    Dacă EXCLUDEM fondurile alocate Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prin PAC, absorbţia REALA a fondurilor structurale şi de investiţii coboară la 5,8%, una dintre cele mai mici din Europa, aşa cum poate fi observat în graficul de mai jos.
    În ritmul actual şi în ciuda festivismului din graficele false lansate de la înălţimea scaunului de premier, România are un risc real de a pierde Miliarde Euro din fonduri europene, acei bani cu care ar trebui să construim autostrăzi, spitale şi şcoli de care avem atâta nevoie.”
    https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cum-a-coafat-premieruldancila-cifrele-fonduri-europene-1_5b574931df52022f75965fa1/index.html

  3. Ce efecte au MINCIUNILE dnei Dancila?!

    „Stadion neterminat, inclus în bilanțul Vioricăi Dăncilă.
    Inclus în raportul premierului V. Dăncilă ca o REALIZARE a celor 6 luni de guvernare, stadionul din Târgu Jiu nu este, de fapt, terminat.
    În cel mai bun caz, lucrările s-ar putea finaliza în luna septembrie.
    Este cel de al 4-lea termen din ultimii 2 ani şi, ca să fie respectat, mai este nevoie de câteva milioane Euro.
    Între timp, un consilier vrea ca Dăncilă să fie declarată persona non grata în oraș.
    Finalizarea stadionului din Târgu Jiu este un obiectiv împlinit al Guvernului Dăncilă.
    Aşa a anunţat premierul, atunci când a prezentat bilantul primelor 6 luni de guvernare.
    În realitate, arena a cărei construcţia a început în 2015 este tot în stadiu de şantier.
    In 3 ani, pentru stadionul din Târgu Jiu s-au cheltuit peste 23 de milioane dEuro. Conform primăriei, ar mai fi nevoie de încă 4 milioane pentru finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă.

    Mihai Paraschiv, consilier local: „M-am gândit, în calitate de consilier local, să iniţiez un proiect de hotărâre prin care dna Dăncilă să fie declarată persona non grata la Târgu Jiu pe perioada mandatului de prim-ministru pentru că, după cum vedeţi, îşi bate joc de locuitorii municipiului Târgu Jiu.”
    https://www.digi24.ro/stiri/sport/fotbal/stadion-neterminat-inclus-in-bilantul-vioricai-dancila-969455

  4. Am ajuns la concluzia ca ” lili ” face parte tot din redactia Cotidianului. Posteaza agresiv la aproape toate articolele, fara a fi cenzurata, in schimb, orice replica la postarile persoanei. Astfel, gazeta voastra se satisface singura. Interesant!

    • Eu cred ca Redactia Cotidianul prefera postarile inteligente, nu vorbele goale si jignirile!!!
      Multumesc, Cotidianul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.