Revolta din 2024 și reconstrucția statului

În România, protestele continuă. După cei din sectoare publice, al educației și al sănătății, funcționari publici și polițiști, oameni din domenii vitale, fermieri și transportatori, se unesc într-o revoltă care infirmă decizii și decidenți și ridică întrebări privind statul. Faptul că cei care decid improvizează explicații și nu discută cu protestatarii, sau au început să confecționeze „exponenți” ai acestora, ridică alte întrebări.

România și-a asigurat, în mod îmbucurător, încă la sfârșitul secolului anterior, o constituție bazată pe drepturi și libertăți fundamentale ale cetățeanului, pluralism politic, alegerea reprezentanților și intrarea în alianțe asiguratoare. Dar chiar în aceste condiții, se comit abuzuri și erori, iar originea lor devine clară pentru tot mai mulți cetățeni.

Nu ai cum să nu observi că libertățile au fost înțelese sumar, ca însușire a orice cu orice mijloc, privatizarea s-a aplicat ca devalizare a avuției publice, cooperarea internațională ca afacere între inși, iar securitatea națională ca vânzare a orice cade sub mână. Pe acest fundal, cu președinte și guverne depășite de rol și cu partide convertite adesea în alaiuri, România a fost adusă în ultimele două decenii într-o situație singulară în Europa: traiul cotidian pe împrumut, cea mai mare îndatorare din istorie, sărăcie record pe continent, mortalitatea cea mai ridicată în pandemie, apelul la cultură redus, educație mai slabă. Destul să examinezi indicatorii și-ți dai seama de gravitatea situației.

Democrația restabilită salutar în 1989 a slăbit continuu, încât soarta cetățeanului simplu contează tot mai puțin. Revoltații acestor zile au și acuzat nenumărate aberații la care s-a ajuns. De pildă, fermierul indigen vinde producția de floarea soarelui cu 1,5 lei Kg., în vreme ce cumpără sămânța cu 100 lei kg. Ecuația „3 litri lapte = 1 litru de apă” este emblematică. Fiscalitatea sugrumă în fașă întreprinderile. Creditarea și subvențiile agriculturii sunt slabe, astfel că agricultorii sunt aruncați fără sprijin în competiții care-i înghit. Deversarea de produse ucrainene fără taxare afectează piața internă. O țară cu țiței vinde combustibilul mai scump cetățenilor săi. Ocolirea realităților, spusul lucrurilor pe sfert, dacă nu chiar falsificări „între amici”, decidenții le iau ca rezolvări. Un fapt istoric tulburător încoronează declinul: pentru prima oară în istorie, România nu-și mai produce hrana de zi cu zi și importă masiv cereale, legume, carne, ouă, lapte pentru consum curent.

Rareori protestatarii au făcut declarații mai la obiect. Dintre adevăruri nu au ocolit diletantismul decidenților, înflorirea ciocoismului, trădarea reprezentanților. Tot mai mulți concetățeni semnalează că în țară mai nimic nu funcționează normal. Economia înoată în amatorism, comerțul în pierderi, educația, cercetarea și creația în vorbe, sănătatea în promisiuni. Abordările „oficiale” sunt paralele cu nevoile.

Ar fi de bun simț să se ia acum de pe umerii fermierilor și transportatorilor poverile și aberațiile care i-au făcut să se revolte. Dar, în loc să rezolve probleme, autoritățile recurg, mai strident ca oricând, la analogii și argumente ce cad la o examinare simplă.
Bunăoară, că și în alte țări sunt nemulțumiri. Sunt, desigur, numai că restanțele și pierderile la care a dus gestiunea coruptă a bunurilor publice sunt mai mari azi la Carpați, neajunsurile mai adânci, abuzurile oricâte.

Țara trăiește cotidian pe împrumuturi, dar, se replică de către decidenți, și alții au datorii mari. Numai că alții au și premise mai pregătite de a-și lichida datoriile.
România dă emigrația cea mai mare dintr-o țară a lumii în condiții de pace, iar oamenii și-au găsit mulțumirea în alte țări. Numai că, în orice țară din care se emigrează, poverile devin mai mari pentru cei care rămân. Acea țară pierde oricum durabil, căci emigrează oameni cu pregătire și inițiativă. Forța care a emigrat nu s-a putut înlocui nici la noi, iar economia nu s-a echilibrat.

La graniță este război și am avea nevoie, se spune, de paciență. Faptul că inși săraci în competență, dar ajunși la decizii, invocă războiul ca justificare a situației în care au adus România, le atestă și mai mult precaritatea. În definitiv, nimeni nu i-a forțat la decizii adoptate fără dezbatere, care sacrifică interesul public.
Țara ar avea creștere economică remarcabilă. Ea există, firește, dar ar fi de văzut ce atinge. Fructele creșterii sunt puțin perceptibile câtă vreme o treime din populație trăiește la limita sărăciei.

Nu ne-ar lăsa Comisia Europeană să facem ce este mai bine, spun decidenții. Desigur, mai nimeni nu vede clarviziune la actuala Comisie Europeană și nu poate contesta ceea ce juriștii din diferite țări observă – că hotărârile Consiliului European nu au legitimitate. Se și văd roadele deciziilor în recesiunile, irosirea de resurse și nemulțumirile de pe continent. Dar nimeni nu a împiedicat o țară să-și ia deciziile adecvate.

Un alt argument fals este acela că actualii guvernanți ar avea soluții, doar să fie lăsați în pace. Este ceea ce se pretinde de două decenii, iar eșecul este mereu după colț. Din tot ce au promis „guvernele” instalate de autoritarismul incult al Cotrocenilor nu s-a rezolvat nimic – nici investiții, nici valorificarea produselor proprii, nici fiscalizarea, nici stabilizarea financiară, nici legile justiției, nici legea salarizării, nici legea pensiilor, nici legea educației, nici legislația sănătății, nici legea securității naționale. Măsurile adoptate nu țin de statul de drept democratic și cooperativ și sacrifică viața cetățeanului.

Un refren frecvent este acela că în proteste intervin opinii politice. Acestea intervin, firește. Dar așa puțin se înțelege că oricare cetățean are voie să exprime astfel de opinii? Și că o opinie se combate, la rigoare, cu probe, nu cu imprecația că cel care se exprimă este partizanul cuiva!

Și mai ridicolă este perorația că prin proteste se servesc puteri străine. În anii cincizeci, se atacau oameni devotați țării pentru că ar fi ai „imperialismului”. Acum, se atacă oameni care își spun cuvântul despre nefericirile produse de diletanți ajunși la decizii, cum că ar fi ai unor țări din Răsărit. Absurd, acum, ca și atunci! Nu se înțelege că, în orice țară, de situație răspund, înaintea oricui, cei care decid. Nu se înțelege nici că sunt libertăți și drepturi și că a discuta stările de lucruri este o responsabilitate cetățenească. Nu se înțelege că „extremismul” ce se acuză emfatic din amvoane compromise de ignoranță și rea credință, este rezultatul decidenților actuali.

Am analizat de câte ori a fost nevoie rădăcinile crizelor (mai recent în volumul Emanciparea României, 2023), în mod sistematic, plecând de la fapte, luând în seamă schimbarea lumii și folosind științele sociale de astăzi. Am argumentat public, deja cu ani în urmă, că în România s-a instalat un regim în care decid soarta celorlalți inși slab pregătiți și lipsiți de valoare – un regim prostocratic; că „statul este avariat” de cei care l-au controlat în ultimele decenii; că s-a ajuns, în practica constituțională, la o „președinție africană” de acum vreo patru decenii, obtuză și ruptă de viața cetățenilor; că România are alte nevoi și interese și nu are ce căuta în conflictul din Ucraina; că ar fi cazul ca legislația să ia o cu totul altă direcție. Din nefericire, niciuna dintre evaluări nu s-a învechit.

Am spus și în guvernele din care am făcut parte – România are nevoie de „reconstrucție”, începând cu statul propriu. Orice altceva este prea puțin. Mai concret, legile au lacune ținând de viziune și de calitatea elaborării juridice și au nevoie de schimbare în lumina unor legi ale reconstruirii. Ar fi de început, cum am mai arătat, cu legea abordării bunurilor naționale, care să pună capăt jafului și să restaureze controlul public asupra resurselor în condițiile respectului proprietății private și democrației. Ar fi de continuat cu legea interesului public, care să împiedice abuzurile. Ar fi de mers mai departe cu legea meritocrației și a concursurilor, în care să conteze capacitatea celui care întreprinde și muncește. Ar fi de înaintat cu legea protecției naturii de care se bucură țara. Ar fi de încheiat acest prim pachet cu legea valorificării, în interesul cetățenilor, a poziției României ca parte a Uniunii Europene, a alianței Nord-Atlantice și a parteneriatelor.

Ce este de făcut, însă, imediat, în fața revoltei?
Nu există soluție cu o singură variabilă în crizele în care a fost adusă România. Dar dacă este să sintetizez, atunci spun că se cer abolite de îndată blocajele. Ele nu sunt oarecari.

România a ajuns o societate cu un aparat de supraveghetori și de băgători de seamă mult supradimensionat. El nu se poate susține și menține producerea de bunuri sub nevoi. Nu mai amintesc continua umflare a acestui aparat printr-o pilăraie fără seamăn. Securismul controlează societatea prin firme și funcții, dar și prin protocoale fără analog în vreo democrație și prin trepăduși plasați să creeze confuzii, la orice mijire de speranță. Instituțiile de forță urmăresc persoane, în loc să apere ordinea democratică. Ard oameni, au loc accidente și crime oribile, se încalcă legi și nimeni nu răspunde sau o fac acari la nimereală.

Veniturile sunt disproporționate în raport cu prestația unora, iar indemnizațiile speciale spun totul. Lupta pentru performanțe a fost înlocuită cu lupta pentru aranjarea în funcții deloc productive. Justiția este lăsată în mâna unui ins, care o și instrumentează, numind procurori și judecători, în loc ca aceasta să depindă doar de decizii ale instituțiilor publice. Cetățeanul merituos este disprețuit, ciocoii noi și șmecherașii care duc cu vorba fac regula. Ce a ieșit din acestea a arătat, într-o metaforă grăitoare, fie și disgrațioasă, cel mai profilat prozator al acestor decenii, D. R. Popescu: reușite chinuite, o „pârțăgărie”, în care minciuna și răsturnata ierarhie a valorilor se lăfăie.

Competițiile firești au fost înlocuite cu feude chiar în instituțiile publice. Nu se mai discută legi și nici decizii cruciale – ele se rezervă unor inși. Funcțiile publice sunt exercitate ca proprietăți. Politica a devenit ritualul majorităților mecanice. Administrațiile, băncile, universitățile, instituțiile funcționează ca feude. Prin concursuri trucate, se reproduc coterii, rude, familii pe scară fără egal în istorie. „Aranjamentul bate copios regulamentul”, spune exact un ierarh. Falsificarea a devenit premisă de viață într-o neofeudalizare ce contrastează cu europenitatea invocată ca paravan.

Decidenții caută să se justifice nu prin rezolvarea de probleme ale cetățenilor, ci în capitale, la ambasade, la firme multinaționale. Știind pesemne ce au oblăduit, președinții recenți au spus, unul, că statul român a devenit „stat mafiot”, celălalt, „stat eșuat”. Sub bagheta lor s-a ajuns de fapt la un „stat avariat” (A. Marga, Statul actual, 2021). Și în cazul României așteptarea ca rezolvările să vină de la alții, din afară, duce vizibil la cleptocrație și la dominația din exterior – cu toate implicațiile.
Nu este dezvoltare astăzi fără ca statul național să se asume pe sine competent și în cadrul unei democrații curate. Statul român se cere reconstruit prin debirocratizare, defeudalizare, democratizare. În spațiul aflat la dispoziție, enumăr, doar, câțiva pași de primă instanță.

Bunăoară, în condițiile presiunii asupra întreprinderilor mici și mijlocii, este stringentă apărarea acestora prin legislație și politici adecvate. România le datorează lor principalele resurse și are viitor doar împreună cu ele. Un partid nou, al întreprinzătorilor mici și mijlocii, se dovedește mai necesar ca oricând.
Este stringentă revenirea la dezbaterea publică a ceea ce este de interes public – buget al țării și proiecte de legi, înainte de toate – și la alegeri pe bază de proiecte în interes public. Într-o lume intrată în schimbări, nu este securitate națională fără ca cetățenii să-și spună răspicat părerea și fără decidenți calificați și responsabili.

Niciunul dintre cei care cochetează azi cu candidatura la conducere nu are nici cunoașterea, nici pregătirea, nici cultura organizării și nici viziunea care să rezolve problemele României. În statele care s-au reconstruit cu succes, capacitățile de a examina lucid prezentul, de a reconstitui cu acuratețe istoria și de a proiecta responsabil viitorul au mers mână în mână. Aceste capacități nu sunt la vreun candidat.
Pentru scăzuta exigență profesională și civică față de cei care decid și acomodarea cu neajunsurile generate de aceștia, cetățenii României plătesc deja prea mult. Este ora proiectelor eliberate de presiunea la reproducerea inșilor mimetici, în stare doar să citească ce li se scrie pe foi anoste. Rămâne acută nevoia identificării printre cetățeni a personalităților efective, care au fost capabile să se construiască pe sine și să construiască în realitate. Este acum ora asociațiilor profesionale, a revenirii organizațiilor în rolul lor democratic și a angajării schimbărilor.

Șansa României este să aparțină lumii libere, care pune în valoare calitatea de cetățean. Dar această șansă se irosește dacă se mai lasă în mâna decidenților care au adus țara în situația de azi. Iar cu avariile deja produse în arhitectura statului și cu tectonica ce se anunță în viața lumii, noi valuri de nemulțumire și revolte vor jalona anii ce vin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Andrei Marga 587 Articole
Author

66 de Comentarii

  1. Excelent! Analiză magistrală, nici nu mă așteptam la altceva de la domnul profesor Marga! Dar… unde sunt soluțiile, nu dezideratele nu „trebuie” (cu toată stima domnule profesor, nu trebuie nimic…)…Soluțiile, ce, cine, când, cum face! Altfel, bună analiză, bun autor…nimic nu se schimbă!

  2. Slugilor politico-securiste nu le pasa. Dupa ei „Slava”, dat nu a agricultorilor romani. Sau crescatorilor de vite.

  3. Mircea, un gânditor nu poate schimba singur totul. El pune în discuție chestiuni pentru oricare cetățean și aduce probe. Nu gînditorul răspunde de ceea ce face cetățeanul. Ca să fim preciși și corecți, articolul spune ce ai de făcut ca cetățean: deocamdată să nu te mai lași încolonat la inși și opinii eronate. În rest, fiecare cetățean, dacă e cetățean la propriu, are a se exprima.

  4. cum sa pui o imagine de la Afumati la un asa articol?

    ha ha ha

  5. du traducerea pina la capat cu nume si prenume, rogu-te!

    „deocamdată să nu te mai lași încolonat la inși și opinii eronate”

    nu de alta dar sint curios care-i perspectiva lui „eronate”…

  6. Domnule profesor, problemele României nu pleacă de la decidenți. Problemele României pleacă de la cetățeni.

  7. @1
    Problemele Romaniei pleaca precum problemele lumii de la niste neni ultrabogati, nealesi de nimeni, care au cumparat pe toti politicienii si decidentii, care vor sa ne treaca strada fiindca ei se cred noii Mesia pe coaja. Din pacate pentru noi, si nenii au fost la scoala doar ca sa bea apa si n-au invatat ca viata pe pamant se bazeaza pe Carbon si vor sa ne scape de acest element, adica sa ne curete. La propriu.

  8. ‘ Șansa României este să aparțină lumii libere, care pune în valoare calitatea de cetățean ‘, ups, autorul nu precizează faptul că suntem ‘inoculați’ permanent că ‘facem parte din lumea liberă’ fără a preciza caracteristicile acestei ‘lumi liberare’, finalmente, vorbim despre ‘o filozifie’ de duzibă.

  9. miezul reconstrucției se situează în vârful demolării
    faină analiză!!

  10. Se pare că ești abia o moluscă, cel care simți nevoia să te iscălești Un om. Păi unde este libertate și cetățeanul este respectat este bine. Uită-te puțin, biată moluscă, în jur. Sau nici libertatea și nici cetățenia nu-s de tine.

  11. Domnule profesor , domnilor si doamnelor forumisti si nu numai , cite se puteau face pentru Romania fara atitea ” ajutoare” date altora ?Si desi nu-i pe aceeasi tema cu subiectul , reiterez ce a spus Ion Tiriac : ” Cu atitea miliarde date pe studii de „fezabilitate” si mita unor „mari companii” faceam autostrazi pentru Romania de 2 ori lungimea perimetrului tarii” !In loc sa ingrasam capra noastra , noi ” oamenii de bine” ingrasam caprele vecinilor si mai stiu eu cui …..Desi a trecut vremea colindului as parafraza la ” zurgalai ,zurgalai…” cu : Ghiocei , ghiocei sunt ai nostri mai !’Aide sa auzim de bine si vorba ardeleanului : ” Roada-n pomi si boala-n domni” !

  12. Alunecarea aparatcikului și a protipendadei înapoi în Fanar, acolo de unde cultura profundă a căciuleliiși „relațiilor” nu s-a mișcat un centimetru.Inerenta lașitate și ticăloșie românească de care n-o să scăpăm încă trei generații de acum încolo.

  13. Ai o gașcă mafiotă de borfași oportuniști in politic,..Ai mafii in poliție, justiție, BOR, ANAF,.de care ai de scăpat,. Altfel doar zici diversiune, aiureli de căscați.. Ai de modificat constituția, legislația unde să dispară ”spaciali” cu venituri nerușinate,.Tot acolo faci reforma administrativă.. Adică te uiți la proiectul UDMR și o aplici motamoo,.. Altfel nu ai nici o șansă să mai exiști ca șțat, indiferent cîte rachete și submarine cumperi… pe datoria nepoților..care de află clar pleacă..

  14. Les Français disent : on joue du violon! adică vorbim sa n-adormim!

  15. Tovarase Marga, tu gandesti pentru generatia ta de bosorogi imbacsiti de comunism. Generatiile prezente,care cred in tehnologie ,care creaza tehnologie isi construiesc viata adaptata prezentului. Politicienii sunt depasiti.Cei din Ro si din estul Europei. Occidentul le ofera perspective si viitor.Asa ca voi mosnegii nostalgici veti ramane cu auristii si pesedistii. Cu dacii liberi si pro-rusii.

  16. „Genetatiile prezente” isi construiesc viata adaptata prezentului in Farming Simulator pe Steam cu streaming-uri pe Twitch.
    Si cand loveste plandemia de halit prajesc controllerul de jocuri si se vaxxineaza cu 15boostere sa-si faca urSula planul cincinal de vanzare la pfFizer

  17. ‘Revolta’nu a fost politica, a avut strict solicitari economice,in buna parte corecte si ar trebui mai mult curaj din partea clasei politice de a reaseza economic statul,altfel va veni si revolta adevarata
    Decat sa platim niste inutili cu pensii speciale, mai bine directionam banul public in sustinerea si dezvoltarea fermelor adevarate si fabricilor de procesare,pentru ca Romania exporta materie prima agricola si importa produse alimentare finite,o aberatie

    In total statul roman plateste anual cca 10-12 miliarde lei tuturor pensionarilor speciali,cca 180.000 din MAI,MAN,MAE,Jutitie,etc
    De mentionat ca 5 din cele 6-7 tipuri de pensii speciale pe care statul roman le plateste in momentul de fata au fost eliminate de guvernul Emil Boc si reintroduse, in 2015 si in 2016, de PSD-ul condus de Ponta si Dragnea

  18. Da, băiețaș, Mai Editat decât tine, probabil ca voi, este rar se găsește. Nu ai învățat nici noțiuni elementare. Ai rămas bine sub nivelul comunismului, de care vorbești ca un ignorant de clasa II-a. Ar fi bine de tine să pricepi comunismul, Răsăritul, rușii, aur etc. Nu vei ajunge curînd la nivelul lor. În rest, e bine să fii matur și cultivat, decât tînăr și prost, cum te arăți. La un articol despre agricultorii care sunt iarăși baza țării, tu-i dai cu tehnologie. Biet prost, se vede că nu știi nici Occident, nici tehnologie, nici modernitate. Așa că, Mai prost decum ești, te du la școala generală și apoi începe să vorbești.

  19. @mai Iesi ba din bula ta si traieste prezentul. Aveti asa o ura prosteasca pentru tot ce nu cunoasteti. Lipsa educatiei duce la prosteala si la scenarii apocaliptice.

  20. Detectorul de impostori Ce zisesi ma ? Agricultura fara tehnologie inseamna saracire.

  21. Capitalism subventionat de stat, asta fac marxistii europeni, ceausescu-i mandru de voi.

  22. La toti pitpalacii astia care musca Editat pe ceasca si comunisti 24 din 24 de ore,sa creasca in ochii prostimii, cu patima, ura si disperare.Comunismul a scos tara din izana taranista si liberala a mafiotilor mihalache, carol, maniu,et Co care au tinut-o la ciordeala, opinca,bordeie, iobagie si dezastru, se fura ca-n codru cum o fura si acuma aceie asi haite de derbedei.Tot ce-au construit comunistii au jefuit bandele taraniste,liberale pesediste,ONGuri si alte haite de ciorditori.Hotia in Romania este la moda, ocupatie de baza, protejata de interlopi, guverne,justitie,politie, de un stat nedrept. Cine sa vada haitele de gunoaie instalate prin primarii, regii, prefecturi,guverne? Statul corupt si cangrenat de acesti derbedei?Se plang ca au facut bulau,stuf si canal,mai toti sunt dizidenti si revolutionarii lui peste prajit..Sa li se faca publice dosarele. Au facut bulau ptr hotii si furaciune.Hotiile pe care le faceau au dus tara la legionari,revolte si rascoale.Pe vremea lui ceasca au dus-o greu putorile carora nu le placea munca,scoala, aia care o tineau la osanale prin ziare si televiziuni sa-i fac pe plac la tovarasul si care, dupa 89, s-au inmultit ca pauchii,pisha cu ziare si televiziuni,calitate de maidan.Lingeau la ceasca si la coana sa-i mai lase sa plece pe afara.Nu le face nimeni inventarul acestor cameleoni care o duc bine si acum?Si-au schimbat numele , nu si naravul.Nu se mai cheama flacara ori scanteia,etc.

  23. Reconstruția statului trebuie să înceapă cu reconstruția raporturilor dintre partid și stat în sensul diminuării dominației de partid și întăririi rolului democratic al cetățenilor. Atâta vreme cât statul nu are reprezentanți proprii, ci doar reprezentanți de partid are vorbesc în numele statului, orice redonstrucție benefică a statului este o iluzie.

  24. Urusula si Macronul au reusit ce nici Putin nu si-a planificat, sa-i revolte pe fermieri impotriva intelegerilor pe sub masa tip Greendeal si alte „europenisme” prin toata Europa si dupa sa vina USRistii ca Putin e in spatele revoltelor si conduce nesupunerea „națională” fata de conducerea de la Brucsel.
    Cum jumatate din terenuri agricole cedate unora care nu sunt romani despre ce securitate alimentara mai poate fi vorba cu un guvern atat de obedient, presedinte, parlament, servicii, partide tot ce tine de statul cica roman. La fel au facut cu padurile.
    In plina criza energetica si scandal Schengen ei continua seria de cedari „cadou” catre austrieci.

  25. Mi-am amintit acum de răspunsul dat de M. Ciolacu la întrebarea Ancuței Alexandrescu referitoare la Grindeanu, în condițiile protestelor de stradă şi dezastrului din domeniul transporturilor: „Este prietenul meu.”
    Cu această elucubrație a definit întreaga politică a țării. Tocmai mă pregăteam să postez materialul când, hop, constat că Dl. Nistorescu mi-a luat-o înainte dar, dintr-o altă perspectivă. Totul funcționează pe bază întâmplare sau hazard, prietenii, cunoştințe, pile, relații de rudenie, amiciție, afaceri, apartenențe politice, afinități şi amantlâcuri, etc. şi nimic nu se se schimbă pe bază de eseuri, declarații de bune sau rele intenții cu ori fără dedicație. Este bine de ştiut totuşi că țara mai are încă cetățeni responsabili care o mai pot reaşeza în bazele normalității, nu ştim până când căci situația a devenit pe cât de gravă, pe atât de complexă. Fără lideri autentici, capabili, şansele rămân ca şi până acum, la nivel de dorințe, nevoi şi necesități, aşteptări urmate de regrete şi dezamăgiri. Din această perspectivă amândoi (autorii ) au avut şi au dreptate. Dar la ce folos!? ” E bine să ştii dar la ce te ajută că ştii?, „- spune o vorbă de duh.

  26. … şi mai e una tare: „Trebuie să ştii foarte multe, extrem de multe ca să fii nevinovat.”

  27. Cel care semnezi Mai prostul decît alții, te zvîrcolești fără să pricepi nici măcar cuvintele. Îți trec prin cap ca unei găini amețite. Agricultura e tehnologie, cap gol, dar nu-i doar tehnologie – doar de aceea se răscoală fermierii în Franța, Germania, SUA. Păi Occidentul înseamnă școală, calificare, cultură. Tu dovedești doar că ești un prost agresiv, care nu are ceva de spus, dar se bagă și el. Profesie de doi bani.Te iei de cei care au trăit mulți ani în Occident și știu infinit mai mult despre Occident decît unul cultivat de nivelul clasa a II-a,ca tine.

  28. Stăpânii de sclavi sunt cu burta la soare in Dubai și sclavii sunt in stradă! Aceasta-i societatea românească polarizata excesiv! Satulul nu-l crede pe flamand și statul se uită in alta parte,la ordinul lui Soros! Nu au făcut bine negrii din America că au demolat statuile albilor asupritori?

  29. Fii serios, @Andrei! 1. România e-un stat eshuat, mafiot. 2. Cerealele : o pacaleala, fiindca UE a-ncheiat un acord de liber schimb cu tarile MERCOSUR (America de Sud). Rezultat = moartea agriculturii europene. Daca vrei solutii: 1. Comisia Europeana, scoasa în afara legii. 2. UrSSula von der Leyen cu majoritatea membrilor Comisiei respectivei si Barroso cu-ai lui = în fata instatelor de judecata, de condamnat la ani grei de-nchisoare, mai ales ca si-au asumat atributii pe care nici dracu’ nu li le-a conferit, si le-au produs pagube irecuperabile tarilor membre. 3. UE trotkista = în afata legii, si ea. ROMEXIT! 4. Autoritatile române, de la Isarescu si complicii, la Nastase Adrian si complicii (Iohannis, Ciuca, Ciolacu, Macovei, Kiovessi, Basescu, etc.), dupa gratii. „Lumea libera” de care vorbesti e-a predatorilor americani, si, dimpotriva, sansa Românniei ar fi sa SCAPE DE EA. Si Hitler „elibera” lumea (de „rasele inferioare”. Azi, ele fiind victimele loviturilor de stat si bombardamentelor SUA în Africa, Asia, plus ale exploatarii Americii centrale si de Sud, cf. „doctrina Monroe”, pe care tipii si-au extins-o si-asupra Europei). Si nu mai uita de Comisia Europeana, înfiintata de SUA, cu NAZISTI „POCAITI” (Walter Hallstein)!!!!

  30. Yo , care esti azi cu cenzura ? Sa nu cumva ” Minte scurta poale lungi ” ca atunci e de inteles. Iar ala care semneaza @ mai prosti ca voi , rar, daca da am spus bine tac-su si ma-sa , niste comunisti nu-l procreau , el nu avea acces la ” tehnologie” Tehnologie care inceput de la aprinsul focului si inventarea rotii. am spus ceva neadevarat Coco Chanel ? Tehnologia aia de care vorbeste zabaucul asta a fost creata inclusiv de ” comunisti” . dar el e asa de prost ca daca da” enter sau shift ” la un PC , smartphone sau laptop , ” tehnologia” nu-i schimba becul , garnitura de la chiuveta sau un mic procesor de la enumeratele tehnologii. Mai prostanilor – fara factorul uman nu exista tehnologie.Mai ț prosti ca voi ,rar. Fara un manivela ,surubelnita , etc , uman nu ai tehnologie.Dar : „Prostul daca nu-i fudul , nu-i prost destul „!Hai cenzurati si asta -” tehnologistilor” !

  31. Aceasta ursula e raul din uniune.Nu este un personaj mai toxic si mai ticalos decat aceasta creatura instalata de dusmanii Europei.Sluga americanilor care au pus pe butuci popoarele Europei. A facut din popoarele Europei cobaii experientelor acestei fufe care, zilnic, toaca economiile si buzunarele cetatenilor. Culme este ca e infipta bine in scaun de ameriolac si o mai vor o data.

  32. „ libertățile au fost înțelese sumar, ca însușire a orice cu orice mijloc, privatizarea s-a aplicat ca devalizare a avuției publice, cooperarea internațională ca afacere între inși, iar securitatea națională ca vânzare a orice cade sub mână. cu președinte și guverne depășite de rol și cu partide convertite adesea în alaiuri, România a fost adusă în ultimele două decenii într-o situație singulară în Europa: traiul cotidian pe împrumut, cea mai mare îndatorare din istorie, sărăcie record pe continent, mortalitatea cea mai ridicată în pandemie, apelul la cultură redus, educație mai slabă. Destul să examinezi indicatorii și-ți dai seama de gravitatea situației.” ȘI ATUNCI SPUNEȚI-MI ȘI MIE DE CE S-A FĂCUT REVOLUȚIA,LOVILUȚIA,MAREA ALINIERE LA-CE?

  33. Motto:
    „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.”
    (I. L. Caragiale- O scrisoare pierdută)
    Concret, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    (Vezi si: (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

  34. ‘Dopul’de la Afumati cu cateva tractorae si tiruri nu a fost revolta,sa fim seriosi,aia care au blocat erau mari proprietari de pamant si de autobaze de transport.Daca si astia, capitalisti 100% sunt revolutionari, ne-am dus :))
    Parerea mea e ca pescuitorii in ape tulburi ca ‘grupul de la Cluj’,Simion cu HAURistii sau SOS sosoaka sa se abtina de la a trage spuza pe turtele lor,ca nu vad un bani sau voturi de la agricultori si transportatori, care se simt ca pestele in apa in Europa Unita,nu le au cu ‘suveranismul’
    Demonstratia programata din fata Parlamentului a fost un fiasco ,aratand ca romanii sunt mai destepti decat agitatorii rusofili,deghizati in oameni de bine

  35. in Franta nebunia e mult mai grava pentru ca idiotia ecologica a atins paroxismul, ecologistii vor sa interzica si ingrasamintele,vacile,irigatiile,iazurile comunale etc, in deranjul lor mintal si frica de ‘schimbari climatice’inoculata francezilor
    Dupa SUA,in lume in Franta sunt cele mai multe piscine si anul trecut de frica ecologistilor si a amenzilor Macroniste ,oamenii faceau baie in piscine noaptea ‘ca hotii’,aici s-a ajuns,datorita noii religii ECO
    Raspunsul agricultorilor e pe masura

  36. si ce propuneti? intoarcerea la comunism? nici in ruptul tutro capetelor de pe umeri, piept si gonade
    „avuției publice” – nu exista asa ceva. avutia e privata sau nu e! cam ca gonadele nu umbli cu dansele p-afara
    „schimbarea legii” – degeaba daca nu se aplica
    „statul avariat” – intodeauna a fost asa ptr ca, si multa lume or sa-mi sara in cap, iar adevarul umbla cu capul spart, dar asa e – statul roman a fost este si va fi mereu un stat artificial construit pe concepte si pornind de la premize profund gresite si neconforme cu realitatile din teren
    „statul national” – nu este national Doar ptr ca vorbim o limba mutual inteligibila in proportie de 99.99% si asta datorita insistentelor stapanitorilor masoni fondatori, direct interesati sa mentin aparenta unei coeziuni ptr o mai facila expoliere a teritoriului, NU inseamna ca suntem toti aceeasi natiune ex Germania si Austria, Rusia-Belarus. Serbia Muntenegru, Grecia Cipru, USA -UK-RSA-Canada-Aus-NZ, China -Taiwan si exmplele pot continua
    Ca sa creezi trebuie mai intai sa distrugi!

  37. mai prosti ca voi,rar spune/:- SE VEDE clar c-ai fost crescut pe youtube,face -book,într-un borcan de „click-uri!
    27 IAN. 2024 LA 10:04 ——- AR TREBUI SĂ-ȚI CRAPE OBRAZUL DE RUȘINE!

  38. Revolta din 2024 nu o sa duca la nici o reconstructie, dimpotriva, o sa duca la prabusirea totala a statului.
    Pentru reconstructie e nevoie de masuri total nepopulare. Partidul care ar avea curajul sa ia aceste masuri ar dispare de pe scena politica.
    Mai lungim boala cativa ani dar pana la urma nota de plata tot o sa vina, nu poti trai la nesfarsit din imprumuturi.

  39. furunculul trebuie scos afara cu bisturiul…
    fara asta nu se poate sa scapi de septicemia anuntzata

  40. Margelatu’@

    Mai citeste si mata ceva literatura politica, nu vezi ca ai capul ala plin de ura fata de anumite categorii sociale. Cine te opreste sa nu faci parte dintr-un partid, sa vezi care sunt adevaratii bisnitari ai tarii, uita-te in ograda ta si vezi-ti lungul nasului, daca nu poti sa-ti deschizi mintea.

  41. 1) Polul Sud a părăsit deja Antarctica, iar Polul Nord traversează cine stie pe unde, primim actualizări doar la fiecare 5 ani iar polii magnetici se mișcă foarte mult în fiecare zi și în fiecare an.
    2) „Polii magnetici ai Pământului se pregătesc să se inverseze.” – Manager de misiune, SWARM/ESA
    3) Câmpul magnetic a început să slăbească în 1600.
    4) Câmpul magnetic a scăzut cu 10% din anii 1800 până în 2000.
    5) Câmpul magnetic al Pământului slăbea cu 5% pe secol, dar acum slăbește cu 5% pe deceniu.
    6) Câmpul magnetic continuă să slăbească rapid.
    7) Inversările magnetice se pot întampla într-o perioada mai puțin de un secol.
    8) Inversările magnetice cuplate cu alte fenomene naturale duc la evenimente de extincție. Acest lucru a fost confirmat de revista de geofizică numărul 1 din lume, link mai jos.
    9) Inversările magnetice pot provoca inundații la nivel continental.
    Acestea par înfricoșătoare, doar pentru că nu suntem încă pregătiți pentru o erupție solară majoră care ar putea pune punct civilizatiei noastre tehnologice. Ar fi apreciată o analiză detaliată a consecințelor acestor predicții la nivel planetar, dar lumea este ocupată cu idioțenii geostrategice si barfe de saloon, în timp ce evenimentele se desfășoară cu repeziciune.
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2018RG000629

  42. UN_OM si Om cultivat. Primul este impresionat de citatul despre o „lume libera”, dar care s-a dovedit tot mai utopica pt ca sa nu spun ce reprezinta tot ceea ce vine din UE si al doilea comentator Om cultivat, il face pe primul molusca, pt ca in „cultivarea” lui nu admite alta opinie ca in linsajul exercitata asupra lui Danut Andrus de Gadea/A3. L-as intreba pe dl Om cultivat: Asa arata libertate sa jignesti pe cel de alta parere? Stii ce m-a revoltat si am refuzat in pandemie? sa-mi scriu declaratia ca merg la Lidl intre ora X-Y, mi s-a parut o umilinta. Sunt convins ca ai apreciat acea impunere, nefiind un condamnat, ne fiind tara in razboi sa obligi poporul sa fie umilit sa-si scrie permisul de trecere. Interzicerea de a intra in magazin daca nu te injectezi cu un ARN-mesager care acum real sau imaginar pare ca are efecte, 2021 avand o mortalitate superioara anului 2020 cand inca nu se folosea. Insa ceea ce nici chiar filozoful nu a constientizat este ca: Libertatea este IN NOI prin sufletul nemuritor. Pe Pamant nu veti gasi libertate. Ei pot schilodi trupul, indurera sufletul, dar nu-l pot ucide pt ca este Lumina divina care ne-a fost daruita si pe care nici UE nici Davos nimeni nu o poate distruge, dar se vor distruge pe ei cand in veac faradelegile ii va duce la a II a moarte, adica sufletul nu va mai invia va fi absobit de Univers/Creator. Suntem tinuti in teama ca sa nu avem curajul pe care ti-l da constientizarea nemuririi.

  43. @10:04
    Generatiille noi nu cred in tehnologie.
    Tehnologia genereaza printre altele, confort.
    Confortul fascineaza!
    Asta este ce vor tinerii.
    AI, joburi remote, roboti asistenti personali, altcineva care sa faca munca in locul lor, practic.
    Dar, ei nu tin cont de un lucru capital:
    Confortul contravine grav legilor naturii.
    Lipsa oricarui efort, fizic sau de gandire duce in final la involutie, atrofiere, regres.
    Creativitatea nu este atributul tineretii, iar entuziasmul nu este vesnic.
    Cu o pregatire tot mai subtiata, tineretul nu poate crea technologie.
    Occidentul NU creaza oportunitati tineretului (asa cum afirmi tu).
    Tinerii romani(dar si altii) se vor regasi pe piata muncii pentru job-uri in logistica, fiind inexistenti ca si idei inovatoare, fiind lipsiti de instruire si determinare.
    Orizonturile lor sunt limitate la case si masini.
    Imi aduc aminte, cu ani in urma, pe protv erau prezentati „romani de succes” in
    strainatate:
    O sefa de etaj intr-un hotel din Dubai sau un tip cu o firma de dezmembrari cine stie pe unde.Asta era standardul local al succesului.
    Creativitatea este rodul mintilor antrenate si ambitioase.
    Ea lipseste tinerilor in general si romanilor in special.
    Nu ei fac regulile, doar traiesc cu aceasta iluzie.

  44. dupa tot ce am aflat despre adoratul Occident, totusi exista indivizi care continua sa-l prezinte ca pe un model? e vorba despre idioti sau ticalosi, ca altceva nu pot fi!

  45. @16:56
    Marele Urs, tu esti mah?
    Vroiai sa spui ca cipriotii nu sunt greci, ca saxonii, bavarezii, hessienii nu sunt totuna, frizienii si neerlandezii nu pot trai impreuna, sa nu mai vorbim de elvetieni…
    De ce Romania nu este stat national, ai tu un standard anume pentru problema aceasta?

  46. Vand dolari de dolari@

    Scrii tampenii. Romanii sunt inteligenti, antreprenori si au aceasta „doza succesului” in sange. Daca tu ai doar aceste ziceri de pe forum, inseamna ca nu stii ce sa mai scrii, si de aceea scrii prostii. Debitezi, ca-deobicei! Orizonturile romanilor nu sunt limitate, multi sunt oameni care cred in visele lor si reusesc sa le implineasca. Ia nu mai scrieti despre romani ca sunt prosti si incuiati, ce voi sunteti alte natii, de-i ponegriti asa, sau primiti bani de la nu stiu ce ong-uri sa scrieti porcarii despre ei, care nu aduc nici un beneficiu nimanui. Sau, si mai grav, ar fii sa te tratezi, ce zici, poti, sau te ajut cu o vorba buna la un renumit spital?

  47. Un articol formidabil despre starea și șansele României. Și unii comentatori inteligenți și pe măsură. Dar și unii care dau în groapă prin prostie, needucație și slugărnicie la idei pe care nu le pricep mai mult decît Grivei. Cum nu știu, nu pricep, nu au habar, inșii o iau pe hotar orbește. Îmi place ăsta cu „Grupul de la Cluj”. Insul nu știe că grupul e psd+securitatea. Din el fac parte Ion Rus, Vasile Pușcaș, Ion Aurel Pop, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Hellwig, David Daniel. Nu oricine de la Cluj e din Grupul de la Cluj.

  48. Domnul profesor ocoleste ca intotdeauna problema( dand dovada de oarece lasitate ? )si anume CIA ! Toate cele subliniate (corecte de altfel!) se datoreaza bocancului CIA care nici acum dupa atatia amar de ani nu si l-a ridicat de pe grumazul nostru. Esenta articolului :”Instituțiile de forță urmăresc persoane, în loc să apere ordinea democratică” iar presedintii (pusi de aceeasi CIA) l-i se subordoneaza sau sunt in cardasie sustinand multe interese bizare, straine.

  49. @20:25
    Bate crivatul prin tigva ta…
    Nu doar la tinerii romani ma referam.Si nu am gresit cu nimic, nu i-am facut prosti si incuiati, tu ai zis asta.
    Eu am zis ca sunt nepregatiti si lipsiti de creativitate, este altceva.
    Oricine poate sa viseze si sa-si implineasca visele.
    Eu am dat replica unui tip care croncanea ceva despre tehnologie.Nu stia ce vorbeste.
    Nu era un repros, o critica, doar o constatare.
    Daca ai exemple notabile despre tineri romani care misca lumea( in domeniul inovatiei, nu soferi de camion), poti sa vii cu ele.Daca nu, tine-ti mainile in buzunare, nu mai pangari display-ul telefonului generand texte care iti denota ingratitudinea , cel putin.
    Frustrarea ta nu tine loc de adevar.Vei fi si tu vreunul dintre intreprinzatorii care isi aduc contributia in domeniul extensiilor de unghii sau obtinerea frauduloasa de fonduri nerambursabile pentru ridicarea de pensiuni…
    Tehnologia fraiere, nu este pentru oricine.
    De aceea, Romania are contributii spre 0 in ramura.
    PS
    Daca ai intrare la vreun spital bun, nu pierde vremea, abuzeaza, poate iti gasesti alinarea!

  50. Dacă boul și-ar da seama că e bou, n-ar mai fi bou.
    Beleaua e că nu-și dă seama.

    Tu îți dai seama ?

  51. Nu , oamenii nu au nostalgia ” comunismului ” ( Socialismul a scos țara din glod !!! ) , ci doar compară cu ce este acum : Corupția este în toate , Și-n cele ce mâine vor …plânge la Soare !!! Prin toate supermarketurile vezi doar fețe crispate , oameni încruntați, niciun zambet !!! Nimeni nu știe când se poate aprinde vâlvătaia !!! Prof. Marga descrie admirabil o „țară” ( o sub-colonie ) aflată în pragul colapsului !!! P.S. Voi chiar credeți supra-vaXXinatilor că unchiu’ Sam vă va apăra de furia ursului jignit, scuipat, ațâțat de niste cotarle din …prima linie !!! Analizați ce a ajuns ukRUINA in care stăpânii le-au preluat datoria externă și vreo 17 MIL de ha de teren arabil și rusnacii s-au purtat cu mănuși pt. ca sunt frații și verii lor ( cu doar un corp expediționar de 195.000 de militari – bineînțeles că erau ” beți” și ” desculți” , doar așa au ajuns și în Paris și în Berlin – pe un front de peste 1000 km ) ! Ceea ce ar putea păți cei din prima linie nici nu se poate imagina !!! Și Rusia a trecut pe economie de război , de vreo 2 ani ( vorba lui Medvedev : ” Avem rachete pt. toată lumea !!!” )…Amintiti-vă ce i-au spus chinezii in 1968 lui Ceaușel : ” Apa nu poate stinge focul de departe !!! ” … Și nici o alianță nu este veșnică , doar vecinii ( buni sau răi) rămân , cu care trebuie să ai relații cordiale de bună vecinătate !!!

  52. mama ce varza… ditamai harmalaia… gasesti de toate, exact ca o saorma – poti sa-ti faci o teza de doctorat in psihiatrie studiind postarile…

  53. Protestatarii vor toti facilitati si sa intervina guvernantii in sectorul particular, pt. ca protestatarii sa evite concurenta, ori asta nu are de a face cu capitalismul si economia de piata adevarate. Celor de la butoane le convine situatia, fiindca primesc in schimb sustinerea (voturile) celor care depind de ei, din ce in ce mai multi pe masura ce politizarea devine cvasitotala(ajunge la nivel de „fini”, iar nr. finilor a crescut apreciabil, soferi etc). Pt orice trebuie stabilite termene si limitari, ori protestatarii vor facilitati si cresteri de subventii pentru totdeauna. Jocul acesta de „intrajutorare” intre politicieni si protestatari este pe seama contribuabililor, dar nu rezolva problemele economiei, doar le ascunde. De ex,daca ar fi dupa protestatari,probabil ei ar vrea ca pretul cerealelor sa fie mai mare decat al orezului de import, desi efortul pt cultivare este mult mai mare pt orez.Economia si agricultura au limite, oricate subventii si facilitati se obtin, e ca si cum ii dai unui cal o ratie dubla de graunte fata de cate consuma obisnuit, insa nu va asteptati sa alerge de doua ori mai repede, si mai depinde si de rasa. Restul sunt propaganda si clisee, populism, teorii de-ale conspiratiei, manipulari emotionale(victimizari), sociocentrism si alte le asemenea.

  54. Specimenul căruia îi iei pararea are dreptul să caracterizeze o generație drept … bosorogi imbacsiti de comunism…etc ?!
    Dacă gândești tot așa, ești prostănnac ca și el !

  55. @09:05
    Nu ai fost atent.
    Tocmai asta nu am facut!
    Fiecare generatie cu tarele ei, nu este nevoie de nicio incaierare pentru a demonstra diferentele de mentalitate.

  56. PROFI e nevindecabil…MALFORMARE BRUTALA A REALITATII…Singurele CONSTITUTII DEMOCRATE au fost acelea de la 1866 si 1923, TOATE CELELALTE FIIND DICTATORIALE!!! DICTATORIALE intrucat cu toate paragrafele autodeclarate „democrate” acestea consfinteau PARTIDUL UNIC, in sensul de „partid conducator”, restul fiind FIGURANTE in cadrul PARODIEI, iar SEFUL PARTIDULUI UNIC fiind CONDUCATORUL SUPREM, ultima CONSERVAND in articole ROLUL DE CONDUCATOR SUPREM si mentinand MILITARIZAREA INSTITUTIILOR DE FORTZA!!!

    Da, orice CONSTITUTIE TREBUIE RESPECTATA, dar aceasta nu inseamna SA NU II PREZINTI LACUNELE, CA SI CAPCANELE care, iata, AU PECETLUIT CATASTROFELE care NU INCETEAZA DIN 1989!!!

    Da, REFONDAREA STATULUI, dar pe REALE BAZE DEMOCRATICE, FARA POLITRUCII OFICIALI si DIN UMBRA, indiferent ca sunt „desteptocrati”
    cum ni se filosofardeaza REALITATEA MILITARIZARII TUTUROR INSTITUTIILOR

  57. Mă Șarl(atan)ică, nu ți-ai isprăvit nici liceul, decum altceva, și vrei cu pregătirea ta de gazetă de perete și propagandist nazisto-comunist să te ții de lume? Jalnic, mă băiete scăpat din lesă. Dar ne-am obișnuit cu prostiile inculte și incoerente. Știu toți că unde se spun enormități de nu le ia în seamă nici copilul, este biet provocator Charlie! Nu ai cum să-l jignești. La fiecare rind spune o prostie și se și laudă ca prostul cu ea. Nu merită comentat. Cum s-a mai zis, clinica ar fi rezolvarea, dar … asta e.

  58. Ai dreptate, cel care reacționezi la inepțiile insului care, pesemne tînăr, ignorant și prost, neînstare de ceva cu cap, se leagă de vârsta oamenilor cultivați și viguroși. Acești ziși tineri, dar devreme senili, fac ca și acest Charlie, mereu cu mintea maladă de prostie. Ambii confundă subiectul. Articolul este despre revolta 2024 și ce-i de făcut. Fiind în afara subiectului, inșii bat cîmpii. Unul cu comunismul, făcîndu-și iluzii că el este altundeva decît sub nivelul comunismului, celălalt cu bolșevismul, minciunile lui fiind tipic bolșevice. Nu merită luați în seamă, dar inepțiile le sunt atît de mari încît minimul adevăr trebuie spus. Chiar la asemenea lichele recurg usrismul, respectiv neosecurismul?

  59. Din nou ALACATRINEZII s-au mobilizat la „cotonogeala” care e singura lor forma de manifestare ca analfabeti functionali!!! Despre ce „revolte” e vorba, ne ispravitilor? I-am mai spus lu Ion/Janosh Altrinei, ca de altfel si camarazilor LUI AGENTI SOVIETICI ca UN PROTEST REAL al „fermierilor si camionagiilor” trebuia sa aiba loc VARA TRECUTA, impreuna cu PROFESORII!!!Camionagiii isi sacrifica zilnic vietile pe soselele desfundate ale ROMANIEI SECURISTE si asteapta ZECI DE ORE la granitze de DECENII, dar niciodata nu s-au plans!!!

    E vizibil si pentru un scutecist mai desteptocrat ce se intampla in Colhozul BOLSEVIC european, O TIPICA OPERATIUNE Comintern!!!
    Numai PROFI se fac ca nu vad, la fel cum nu vad ca EXTREMISTII DE „DREAPTA” si de „STANGA” din Colhozul BOLSEVIC au ajuns PE-O VORBA, vor ca STATUL SUVERAN Ucraina sa cedeze definitiv teritoriile RAPTuite de Imperiul SOVIETIC!!!

    Ne norocitilor, TOT CE AM SPUS despre CONSTITUTIILE Romaniei e ADEVARUL pe care NUMAI VANDUTII il pot contesta!!!

  60. Multor lucruri li se spune pe nume dar că NU e vorba de stat eșuat, avariat sau cum l-au mai poreclit; TOATE au fost plănuite și, pt cei ce conduc lumea, destul de reușite. Mulți sînt după firmituri, mulți habar n-au pe ce lume trăiesc, majoritatea fac pe proștii, joacă, că d’aia își spun actori politici.

  61. Mai verificați-vă cunoștințele, inșilor, căci scrieți din burtă, nu din cap. Acest Șarl nu știe nici istorie, nici altceva. Ucraina are teritorii ale altora – Transcarpatia, Bucovina (care e a României), Galicia, Dombas, Crimeea. Șarlul vrea să aplicăm ce au decis Stalin și Hitler. Nu e de mirare, sunt părinții cugetului lui. Dacă se restabilește dreptul istoric, Ucraina rămâne cu ce are, care este mare destul. Dar nu se poate fără neosecuriștii ăștia, care zi de zi trag la delațiune? Cum e și acest ins.Incapabil să discute subiectul, atacă persoane. Cum habar nu are de ceva, îi face pe Roosevelt, Kissinger, Vaclav Havel și alții bolșevici. Nu are nimic de zis, și atunci schimonosește nume – Merkel este Engie, Putin este Rasputin, Ileana Rolanson este rolansoana, Acatrinei este alatrinei etc. Crede că stîlcind nume e polemică. Obișnuit cu gazete de perete, nu are vreo cultură, dar joacă rolul incitatorului primitiv. I-au propus mulți să publice sub numele real, în editură, încropelile sale și să-și susțină public idioțeniile. Nu a absolvit nimic în ceea ce vorbește, dar copiază de unde apucă. Exemplar tipic al abuzului și neosecurismului.

  62. Constitutia Romaniei din 2003
    ARTICOLUL 152
    Limitele revizuirii
    (1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului român, forma republicana de guvernamânt, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.

    ASA SCRIE … ASA CITIM din Constitutia actuala/2003 a ROMÂNIEI !
    „Da, CONSTITUTIA ROMÂNIEI/din 2003 TREBUIE RESPECTATA” !!!
    TOT CE AM SPUS despre CONSTITUTIA ROMÂNIEI (din 1991 si 2003) e ADEVARUL pe care NUMAI VANDUTII (STRAINI NEpamanteani/NEromâni si ANTIromâni) il pot contesta ! Dar NU REVIZUI … decat in LIMITELE Constitutionale ale Art. 152 !
    Asa incat, oricat te-ai stradui tu (un oarecare ‘nea nimeni’/charlie) sa afirmi neadevaruri … tu tot STRAIN NEpamantean (NEromân si ANTIromân) RAMAI !
    NICI O SPERANTA Charlie … de ‘revizionism de tip ‘strain’ a Constitutiei ROMÂNIEI (post Revolutia ROMÂNA din ’89) !
    „Voi STRAINII ce intrati in ROMÂNIA lasati orice speranta (DESARTA). ” (parafraza dupa Dante Alghieri)

    „ARTICOLUL 1
    Statul român
    (1) România este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
    (2) Forma de guvernamânt a statului român este republica.
    (3) România este stat de drept, democratic si social, în care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, în spiritul traditiilor democratice ale poporului român si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.” (Constitutia ROMÂNIEi din 1991 si 2003)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.