S-a semnat cu americanii

Cumpărăm rachete, fără offset

Ministerul Apărării a finalizat procedura de achiziție a primelor trei sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare specifică Programului Foreign Military Sales – FMS. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde dolari, cu TVA. Conform unor surse militare, achiziția nu prevede programul de offset, care s-ar fi ridicat la aproximativ un miliard de dolari.

Ieri speranțele s-au spulberat. Peste 1,4 miliarde dolari va da România pentru achiziția a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare de rachete HIMRAS produse de Lockheed Martin. Contractul nu prevede offset și, astfel, România nu are șansa de a recupera ceva din investiție, ci este doar o cheltuială. Polonezii, care și ei au achiziționat astfel de sisteme, de asemenea membri NATO, au negociat la sânge contractele și au obținut investiții importante în tehnologie, cercetare și producție. Astfel, aceștia au posibilitatea de a recupera ceva din investiția făcută. La noi, pe repede înainte și invocând proasta echipare a Armatei Române, s-a judecat pe genunchi și s-a aprobat acest contract. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern în urmă cu o săptămână, apoi cele două Camere ale Parlamentului au votat adoptarea legii. Potrivit proiectului aprobat de Guvern, valoarea totală este de „1.487,5 milioane USD, inclusiv TVA, începând cu anul 2018“. „Achiziția sistemelor de rachete HIMARS constituie pentru România un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilității se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii“, transmite MApN într-un comunicat. Potrivit expunerii de motive, Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare de tip HIMARS pentru că este „singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial, cu posibilitatea de creștere a acesteia în viitor“. Sistemul ­HIMRAS este „interoperabil cu echipamentele țărilor NATO“ și „este un sistem care și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale – combat proven“. „Realizarea interesului esențial de securitate pentru statul român se poate face numai prin efectuarea achiziției a 3 sisteme (batalioane) cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând muniția, elemente de comandă-control, senzori, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare de la Guvernul Statelor Unite“, se arată în expunerea de motive întocmită de MApN.

Justificarea nevoii

MApN susține că, „în momentul actual, forțele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm și lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care pot lansa atât proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm – GRAD, cât și rachete cal. 160 mm cu submuniții LAR MK-4, ce nu sunt standard NATO și prezintă limitări privind combaterea țintelor la distanțe peste 45 km față de sistemul HIMARS care asigură o dislocare rapidă dintr-o zonă în alta, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate, cât și pe teren frământat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord-Atlantice“. Sistemul HIMARS a intrat în dotarea forțelor americane în 2005 și de atunci a mai fost achiziționat de Singapore, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Fără offset

Contractul, așa cum am prezentat mai sus, este în valoare de 1,478 miliarde dolari, cu TVA. Din această sumă, dacă s-ar fi făcut un contract de offset, statul român putea recupera 1,2 miliarde dolari. Offsetul militar presupune ca, în cazul unei achiziții de armament, o parte din banii cheltuiți să se întoarcă în țara cumpărătoare, sub formă de investiții, subcontractări, transfer tehnologic etc. În România, legea prevede un offset de minimum 80%, dar nu a fost respectat la nicio achiziție importantă. Reperul este de 100% – dar nu sunt numărați banii efectiv plătiți, ci impactul lor în economie, cu ajutorul unor multiplicatori. Ideea este ca la sfârșit cumpărătorul să vândă la rândul lui ceva, pentru a se echilibra. Legislația română în vigoare (n.n. – OUG 189/2002) OBLIGA deja la realizarea de offset direct, care înseamnă exact participarea industriei naționale la aceste proiecte. Art. 4 din OUG 189/2002 spune: operaţiuni compensatorii directe – participarea agenţilor economici români la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale, produse ce fac obiectul contractului de achiziţie sau la prestarea de servicii care contribuie la implementarea şi exploatarea în bune condiţii a echipamentelor şi produselor achiziţionate. Producătorul sistemului HIMARS, Lockheed Martin, a înfiinţat centre de inginerie în şase universităţi din România, ca urmare a obligaţiilor de offset stabilite într-un contract încheiat în anul 2008. Prin contractul amintit, Lockheed Martin a asigurat software de design asistat de computer, hardware şi programele adiacente de training pentru fiecare dintre universităţile la care vor avea acces profesioniştii în inginerie din diverse industrii. Offset-ul a fost asociat programului „Gap Filler“, un contract pe care Lockheed Martin l-a încheiat în anul 2008 pentru 17 radare de supraveghere aeriană multi-misiune. Conform contractului, compania românească UTI Systems SA a asigurat componentele sistemelor radar şi a participat la integrarea şi testarea sistemului ce asigură acoperirea continuă a spaţiului aerian românesc. Lockheed Martin este o companie globală din domeniul securităţii, care are aproximativ 126.000 de angajaţi  şi are ca principal obiectiv cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi mentenanţa sistemelor avansate de tehnologie, produse şi servicii. Vânzările nete în 2017 au fost de 51 miliarde dolari, față de 47,2 miliarde dolari în 2016. Câștigurile nete din operațiunile continue în 2017 au fost de 1,9 miliarde dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eduard Pascu 109 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Golaneala de la aliatul ”fratele mai mareȚ, exact ca si la GAP-Filler-e (radare ”de groapa”) la care off-set-ul a fost complet ocolit de UTI si de URDAREANU, si tot pentru echipamente anuntate ca ”cacnetul tehnologiei” si de fapt sunt obisnuite spre vechituri.

  2. Nu mai comparati Romania cu Polonia. Polonia NU ESTE COLONIE AMERICANA!

  3. Poftim??? Deci le-au mai achiziționat Singapore, Iordania, Emiratele Arabe Unite? Trei țări ultra, ultra bogate! Nici o altă țară din Lume? Motivare că plătim 1,5 miliarde de dolari pe 3 baterii de rachete ce pot fi duse și cu avionul dacă-l ai și că merită fiindcă cine le face va plăti salarii la 126000 de angajați americani din banii românilor, este cea mai liniștitoare.

  4. Prostii de jurnalist rauvoitor. Armata cumpara rachetele la pretul pe care-l plateste armata americana. Polonezii nu au cumparat himars ,sant in negocieri din ce apare in presa.
    Daca am fi dorit offset ,plateam 3 miliarde ca asta se plateste . Adica cum li s-a cerut 5 miliarde polonezilor pt 4 sisteme patriot! Noi am luat 7 de alea? la 4 mild.
    Inteleg ca aici se fac articole tendentioase, dar nici chiar asa. Ca idee ,fraza cheie e „primele 3 sisteme” deci se gandesc la mai multe ,in ciuda unora care va imboldesc sa publicati .

  5. sate-ti nisye romani stupizi ,inselsa-ti de americani cu gunoaiele lor vechi,care nu se mai folosesc,la fel cum ati fost inselati de rusi cu navele lor date pentru casare
    nu o sa va desteptati niciodata,muscati galusca la prima oferta,santeti straini total de usa inselatorii si de west
    they only want your money feeding you with old news papers

  6. LUKY MARTIN ESTE O COMPANIE INVESTIGATA DE TOATE ORGANIZATIILE MONDIALE CA O COMPANIE CARE A FURAT BANII DIN IRAQ SI AFGANISTAN COMITIND CELE MAI MARI CRIME DE RAZBOI,DAR NU POT FI TRASI LA RASPUNDERE PENTRU CA SINT INVOLVATI CU GUVERNUL AMERICAN ,CARE NU A SEMNAT NICI UN CONTRACT CU GENEVA,ASA CA EI FAC CE VOR,IAU PRIZONIER DE RAZBOI,NEVINOVATI SI AI DUC IN ROMANIA SAU ALTE TARI SI AI CHINUIESC,FARA NICI UN MOTIV
    MI-E SILA CA ROMANIA FACE BUSINESS CU O ASEMENEA COMPANY,CARE VIOLEAZA TOATE DREPTURILE OMULUI,PROTECTATA DE GUVERNUL AMERICAN,GUVERN IMPERIALIST,CARE FACE TOTUL SA-SI ACOPERE DATORIILE,VIOLIND TOATE DREPTURILE OMULUI SI POZIND CA O DEMOCRATIE,CIND TOTUL E NUMAI UN FALS,TOTUL ESTE NUMAI PT BANI,SA-SI PLATEASCA DATORIILE CARE NU VOR PUTEA FI PLATITE NICIODATA,SINGURA LOR SCAPARE E ROZBOIUL,FARA NICI UN MOTIV,3 MILLIARDE DE VDOLLARI AMERICA PLATESTE NUMAI DOBINDA PENTRU BANII DATORI IN FIECARE ZI,,SA FURE BANII DE LA TARILE PE CARE LE INVADEAZA,SI LUMEA STA MUTA,PENTRU CA ONU E ORGANIZATIA PE CARE EI O CONDUCE SI SUBORDINEAZA,SE CRED BURICUL PAMANTULUI,SINGURA RUSIA ARE CURAJUL SA-I INFRUNTE CU MINCIUNILE LOR
    MI-E RUSINE DE ROMANIA CA ESTE CUMPARATA ASA USOR DE MINCIUNILE WESTICE.
    DESTEPTATI-VA ROMANI,FITI LA CURENT CU STIRILE,SAU CUMPARATI TOATE STIRILE SI RAHATUL AMERICAN

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.