Curajul de a desfide curentul general

Există, aparent două mijloace de acțiune prin care se poate contracara colonizarea integrală a economiei românești. De ce integrală? Pentru că parțial acest aspect s-a petrecut deja încet și sigur sub toate, repet, toate guvernările. Am avut, din nefericire, parte de o clasă politică aservită, care cu mici excepții a contribuit la condiția noastră actuală.

Unul dintre mijloace vizează impunerea de restricții multinaționalelor care au invadat piața românească. Cu alte cuvinte de încerca să se limiteze răul. Este o modalitate care se dovedește ineficientă, pentru că este greu, dacă nu imposibil să stopezi expasiunea acestor coloși pe piața românească. Cealaltă modalitate este mai simplă și vizează sprijinul capitalului românesc privat și de stat, cât mai există și acesta.

Există nenumărate cazuri în care întreprinderi profitabile înainte de 1989 au fost puse pe butuci de pseudo-manageri care s-au constituit în veritabile cozi de topor pentru această țară. Aceștia au fost trimiși cu dedicație la respectivele societăți pentru a le falimenta.
Ce se petrece în cazul în care există manageri care s-au opus sau se opun acestui proces? În cazul Clujanei, renumita fabrică de încălțăminte din Cluj-Napoca, cunosc un manager care a reușit să obțină un contract de ordinul milioanelor de dolari pentru vânzarea stocului de marfă și care (ca urmare a acestui demers sic!) a fost acuzat de către Consiliul de Administrație sub pretextul că nu a fost mandatat în acest sens. După acest eveniment, acesta a fost schimbat din funcție și adus un manager care a condus la distrugerea acestui brand al industriei de încălțăminte românești. Știu toate aceste date din sursă directă, având prieteni angajați în interior. Dacă se multiplică acest acest caz pentru întreaga economie românească avem o perspectivă clară asupra procesului care a condus la înstrăinarea capitalului românesc.

Ce se petrece însă dacă avem manageri „nebuni” care nu vor să se lase bătuți la figurat și se opun acestui proces descris mai sus? Cazul lui Mircia Giurgiu, directorul Tipografiei Ardealul, este total atipic. Ei bine, deși acesta este susținut de parlamentarii de Cluj din întreg spectrul politic, deși rezultatele economice ale tipografiei care pot fi verificate și probate indubitabil de către oricine dotat cu inteligență și cu un minim bun simț (și care. Evident, vrea să se informeze), totuși se dorește falimentarea acestei întreprinderi. Cine își dorește acest lucru? Nimeni altul decât actualul Ministru al Culturii, Daniel Breaz, care nu vrea să țină seama nici măcar de poziția parlamentarilor din propriul partid. Inconștiență, prostie sau acțiune concertată ce vizează distrugerea deliberată a tot ceea ce (mai) este românesc sub aspect economic?

O tipografie este mai mult decât o afacere economică, este indirect o susținătoare de cultură, veritabilă producătoare de carte. La aniversarea a 100 de ani de tipografie românească în Cluj-Napoca, vom constata decesului tipografiei Ardealul? Sperăm că nu. Precizăm că tipografia Pro (privată, ce-i drept) aflată în același sediu a falimentat deja.

Prezentăm în cotinuare comunicatul oferit presei de către Mircia Giurgiu, directorul tipografiei Ardealul.

„1. Raport de activitate pe perioada 13 mai 2016 – 17 aprilie 2019.

La 13 mai 2016, Imprimeria Ardealul Cluj avea o pierdere medie lunară de 90.000 lei şi datorii substanţiale de 305.000 lei la hârtie, peste 200.000 lei la energie electrică şi gaze naturale şi peste 60.000 lei la alte materii prime şi materiale. Pe ultimele opt luni ale anului 2018 am avut un profit de 200.000 lei şi toate datoriile au fost plătite. Pe primele trei luni ale acestui an, cu toate piedicile puse de conducerea companiei, Imprimeria Ardealul Cluj are un profit de peste 60.000 lei.
În data de 19 februarie 2019 eram cu plata la zi a tuturor furnizorilor de materii prime, materiale şi utilităţi. După blocarea activităţii sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj şi Imprimeria de Vest Oradea de către conducerea companiei, prin retragerea dreptului de semnătură al directorilor acestora, s-a creat o situaţie fără precedent, nemaifiind plătită nicio factură, deşi, în mod normal, în perioada de reorganizare trebuie plătite toate datoriile la zi. În data de 12 aprilie 2019, am plătit factura de energie electrică la zi, în valoare de 68.000 lei, pentru care aveam preaviz din 28 martie 2019, iar conducerea companiei nu a făcut nimic în acest sens. În acest moment, avem producţie marfă pregătită pentru facturare în valoare de peste 250.000 lei. În ultima perioadă, la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj au fost înregistrate comenzi de lucrări tipografice în valoare de peste 2.500.000 lei.

2. Ministrul Daniel Breaz riscă să devină primul ministru al Culturii care, prin faptele sale, protejează o filieră mafiotă care încearcă să distrugă o companie de interes naţional ca CNI Coresi, filieră ale cărei nelegalităţi au fost constatate în mare parte prin două rapoarte ale Corpului de Control al prim-ministrilor Victor Ponta şi Viorica Dăncilă.

3. Domnul ministru Daniel Breaz a promis unor parlamentari ai coaliţiei de guvernare din Cluj că nu va fi oprită alimentarea cu energie electrică la Sucursala Imprimeria Ardealul, care urma să fie sistată din motive neimputabile sucursalei. Din păcate, domnul ministru nu a făcut nimic din ceea ce a promis, ceea ce înseamnă că îi consideră pe parlamentarii clujeni ca fiind de mâna a doua.

4. Dacă în luna septembrie 2018, la conducerea CNI Coresi se afla o persoană ca administrator special şi director interimar, în acest moment există patru persoane cu funcţii de conducere după cum urmează: un administrator special, un director general interimar, un director comercial şi un director de restructurare şi dezvoltare, dintre care ultimii trei au fost angajaţi nelegal, conform actelor existente. Cei patru au salarii de peste 10.000 lei pe luna, ajungând la un total de peste 50.000 lei, în condiţiile în care majoritatea salariaţilor au salariul minim pe economie.

5. Încă de la prima întâlnire pe care am avut-o cu domnul ministru Daniel Breaz, care a avut loc în data de 29 ianuarie 2019, la care au mai participat domnul Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, preşedintele Sindicatului Coresi şi directorul Imprimeriei de Vest Oradea, am simţit că domnul ministru nu era prea interesat de modul cum a fost administrată şi gestionată CNI Coresi. Considerăm că pentru a rezolva o problemă trebuie cunoscute cauzele pentru care s-a ajuns în situaţia dificilă actuală.

6. În data de 20 februarie 2019 l-am informat pe domnul ministru Daniel Breaz despre faptul că ne-au fost retrase semnăturile directorilor de la sucursalele Imprimeria de Vest Oradea şi Imprimeria Ardealul Cluj. Cu această ocazie domnul consilier al ministrului, Iulian Băiculescu, a afirmat că este ceva normal şi că nu trebuie să ne mirăm. La acea dată Imprimeria Ardealul Cluj avea plătite toate facturile la zi. Însă începând de la această dată a fost blocată practic activitatea celor două sucursale.

7. În data de 27 martie 2019, după ce l-am informat pe domnul ministru despre situaţia foarte gravă în care a ajuns compania, l-am întâlnit pe acelaşi consilier al domniei sale, care mi-a sugerat că ar fi bine să mă împac cu administratorul judiciar, pentru că altfel nu o să ne mai semneze niciun act. O împăcare ar fi însemnat să renunţăm la toate nemulţumirile legate de activitatea administratorului judiciar, dintre care amintim creşterea substanţială a datoriilor CNI Coresi de când este administrator judiciar şi până în prezent, când acestea sunt de 35,5 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de data intrării în insolvenţă. Nu aveam cum să fiu de acord cu aşa ceva, considerând că este un şantaj. Aceleaşi persoane au distrus şi sucursala Imprimeria Oltenia Craiova pe care au vândut-o prin negociere directă, fără licitaţie la preţul de 94 euro metrul pătrat care era situată în centrul municipiului Craiova şi avea toate utilităţile necesare. Au cumpărat un teren la marginea Craiovei, în pantă, lângă un cimitir, plin de bălării cu 140 euro metrul pătrat, prejudiciul adus CNI Coresi a fost de 900.000 euro conform unui Raport al Corpului de Control al Primului Ministru.

8. Ca urmare a faptului că ne-a fost retras dreptul de semnătură, situaţia s-a complicat pentru că, din motive neimputabile nouă, nu a mai fost achitată nicio factură la utilităţi, materii prime şi materiale. Cu toate că la data de 19 februarie 2019 eram cu toate plăţile la zi, de la această dată nu s-a mai achitat nicio factură.

9. Din această cauză compania furnizoare de electricitate ne-a trimis un preaviz de deconectare, pe care l-am transmis noului administrator special în data de 29 martie 2019, dar, spre surprinderea noastră, acesta nu a făcut niciun demers pentru a se plăti energia electrică, astfel că am căutat să găsim soluţii în data de 11 aprilie 2019, când era programată deconectarea, pentru că era vorba de o companie de stat la care încercăm să salvăm locurile de muncă şi patrimoniul, fiind un brand cunsocut în Cluj-Napoca, în Transilvania şi în România. În urma discuţiilor cu conducerea companiei de electricitate, am obţinut o amânare până în dimineaţa zilei următoare, la ora 10, când am reuşit să plătim suma de 68.000 de lei, cu ajutorul unor parteneri.

10. În tot acest timp noul administrator special care, în mod normal, are sarcina de a se ocupa de bunul mers al companiei, nu numai că nu a făcut nimic, ci singura lui preocupare a fost să-i transmitem copii de pe actele de proprietate ale sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj.
11. În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor din 27 martie 2019 s-a hotărât schimbarea domnului Avramoiu Pavel din funcţiile de administrator special şi director general interimar. Spre surprinderea noastră, deşi a fost schimbat din ambele funcţii, domnul Avramoiu Pavel a rămas în funcţia de director general în continuare, pe baza unui contract individual de muncă încheiat nelegal cu administratorul judiciar în data de 9 ianuarie 2019. De altfel, de la numirea sa în 13 septembrie 2018 şi până la schimbarea să în 27 martie 2019, domnul Avramoiu Pavel nu a avut contract de mandat, punându-se altfel în discuţie valabilitatea deciziilor şi măsurilor pe care le-a luat în acestă perioadă.

12. Toate aceste fapte s-au întâmplat în mandatul domnul ministru Daniel Breaz, care le-a tolerat, neluând nicio măsură pentru rezolvarea lor, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că agrează măsurile de blocare a companiei de către filiera mafiotă.
13. Toţi miniştrii Culturii de până acum ne-au sprijinit în lupta cu filiera mafiotă care urmăreşte distrugerea CNI Coresi. Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit pentru a apăra patrimoniul şi locurile de muncă de la CNI Coresi: domnului Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, domnului Matei Brătianu, domnilor deputaţi Cornel Itu, Horea Nastra şi Corneliu Olar, domnilor secretari de stat Alexandru Pugna şi Gheorghe Popă, domnului prefect Aurel Cherecheş şi membrilor Comisiei Judeţene Cluj pentru Dialog Social. Din păcate tot acest sprijin a rămas fără rezultate din cauza atitudinii domnului ministru Daniel Breaz.

Dacă va fi nevoie, mă voi întoarce în activitatea sindicală pentru a continua lupta împotriva filierei mafiote, protejată de domnul ministru Daniel Breaz, în vederea apărării drepturilor şi intereselor salariaţilor şi al salvării patrimoniului CNI Coresi“.  Mircia Giurgiu, directorul tipografiei Ardealul.

 

Subiectul a mai fost abordat de cotidianul.ro

O bandă organizată vrea să lichideze Imprimeriile Naționale (I)

O bandă organizată vrea să lichideze Imprimeriile Naționale (II)

O bandă organizată vrea să lichideze Imprimeriile Naționale (III)

CNI Coresi vrea să închidă Imprimeria Ardealul

Foto Ziarul Unirea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Radu Hadarca 21 Articole
Author

4 Comentarii

  1. ” Curajul de a desfide …”. Ce-i cu titlul asta , domnilor ?????
    Nu va mai sta bine „Curajul de A SFIDA…”

  2. nu puneti o intrebare PM si presedintelui PSD: Cum este sloganul acela in care PSD sustine economia romaneasca si ii incurajaza pe cetatenii romani sa ramana in tara, sa aiba initiateva sa pastram traditia, etc.? Poate PSD nu stie ca la minister a pus unul de la opozitia obisnuita sa voteze impotriva Romaniei, atentionati-i! Asa veti salva o firma.

  3. In guvernul de analfabeto-corupti PSD-ALDE, Daniel Breaz este cea mai sinistra figura, zero barat, coada de topor, verificati-i si prostiile pe care le vitupereaza privind Rosia Montana si dezinteresul cras fata de cladirile de patrimoniu pe care le are in administrare!

  4. Clujul nu mai merita nimic! De 15 ani conduce tara prin grupul (de securisti) de la Cluj. Si a condus-o in prapastia dezbinarii. Ajunge! Sa mai conduca si altii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.