Daniel Zamfir: Am redepus proiectul privind construirea de hidrocentrale în zone de arii protejate

 PSD a depus luni, din nou, proiectul de lege privind construirea de hidrocentrale în zonele de arii protejate, după ce prima variantă a fost declarată neconstituţională, a anunţat senatorul social-democrat Daniel Zamfir, după ce CCR l-a respins zilele trecute.

„Aşa cum am anunţat încă de când a venit decizia de la Curtea Constituţională cu privire la declararea ca neconstituţionale a articolelor de lege care privesc construirea de hidrocentrale în zone de arii protejate, am redepus proiectul de lege astăzi, împreună cu colegii parlamentari senatori şi deputaţi. Am ţinut cont de observaţiile Curţii Constituţionale. Proiectul de lege aşa cum a plecat de la Senat, menţionează şi CCR, a fost modificat la Camera Deputaţilor, chiar la propunerea ministrului Mediului. Acele propuneri ale domniei sale au fost declarate neconstituţionale. Ca atare, revenim cu acest proiect de lege, care este de o importanţă foarte mare acum, în această criză energetică. Proiectul de lege permite continuarea lucrărilor pentru investiţiile hidrotehnice începute înainte de anul 2007, anul aderării noastre la UE şi anul în care s-au trasat ariile protejate”, a spus Zamfir la Senat.

El a adăugat că proiectul nu încalcă directiva privind habitatele naturale, el stabilind foarte clar că suprafeţele care vor fi scoase din ariile protejate, perimetrele hidrocentralelor şi drumurile de acces, vor fi compensate cu acelaşi tip de suprafaţă de arii protejate.

„Ca atare, nu există vreun impediment, vreo încălcare a directivei, cu atât mai mult cu cât legea privind habitatele naturale prevede deja anumite excepţii, cum sunt carierele, de exemplu”, a afirmat el.

Daniel Zamfir a subliniat că şi premierul Nicolae Ciucă a declarat că susţine acest proiect de lege.

„Lucrul cel mai simplu ar fi ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă. Ştiţi bine, ordonanţa de urgenţă ar intra foarte repede în vigoare. Dacă în această săptămână s-ar adopta, săptămâna viitoare ar putea intra în vigoare. Hidroelectrica, în primul rând, îşi va putea creiona bugetul de aşa natură ca aceste lucrări de investiţii să fie demarate cât mai rapid posibil. Ca atare, o formă concretă de susţinere a acestui proiect de lege, dincolo de declaraţii, este emiterea ordonanţei de urgenţă rapid”, a susţinut senatorul PSD.

CCR a trântit o lege importantă. Guvernul insistă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

15 Comentarii

  1. în această criză energetică.PROVOCATA DE PSD,PNL,UDMR,GUVERN SI
    cu voia dvs.
    de catre (editat) iresponsabil Ciuca.

  2. Frumos , dar pana atunci terminati hidrocentralele aflate intr-un stadiu de constructie de 90%, de pe vremea comunistilor? De ce au fost abandonate ? Cat de tampit poate fi cineva sa spuna:”pentru ca erau ceausiste” ? Parintii nostri, si-au lasat, la constructia lor ani de viata! De ce ? Ca sa vina niste „nevivovati”, sa-si bata joc de munca lor, sa lase in paragina si sa distruga tot ?! Asa s-a vrut Revolutia Romana ? Pentru asta au murit au murit oameni? Ca sa-si bata profitorii si tembelii joc? Cred ca este timpul sa apara o „carte alba” a revolutiei romane , scrisa de istorici profesionisti si dedicati adevarului! E timpul sa aflam adevarul , cu bune si cu rele , asa cum a fost !

  3. Nu sunt in stare sa le foloseasca pe cele deja construite inainte de 1989 si se trezesc ei, ca sunt in stare sa construiasca altele noi.Din gura sunt foarte priceputi ,fac si dreg de toate.Doar ca ONG nu ii lasa cu ariile lor protejate de lege>Am vazut pana acum cum acesti ongisti ne-au protejat,padurile,muntii si animalele,cum ne-au aparat impotriva importurilor de deseuri periculoase.Au tinut cont guvernantii de ongisti ,de n- au mai putut, incat a ajuns totul praf si pulbere.Numai cand sa construiasca si ei ceva,vezi Doamne sunt opriti de ONG,ca altfel ar tin-o numai in constructii.

  4. Oare acesti inconstienti, care cer obsesiv secarea Jiului în cel mai spectaculos loc din Romania, au fost vreodata in Defileul Jiului? Mintile lor inguste, de politicieni, pot sa-si inchipuie ce jalnic va arata Defileul Jiului fara Jiu? Va trebui sa-i schimbam numele, nu se va mai putea numi Defileul Jiului.

  5. Mă, ciumete,. Nu ai ce căuta, construi, sau interveni in vre-un fel in mediu acolo unde sunt arii protejate.. In nici un caz, sub niciun motiv.. De nu pricepi acest lucru elementar, atunci valea bre inapoi la coada oii.

  6. microhidrocentralele la un loc nu fac cat o centrala medie! Insa de acolo, nu se ciuguleste nimic, aia este cauza!

  7. Domnul asta Daniel Zamfir ar fi trebuit sa redeschida lucrarile de intretinere si functionare corecta ,la toate hidrocentralele construite inainte de 1989.care au ajuns la ora actuala niste epave iar unele din ele ,pun in pericol zonele din apropierea lor, care sint locuite.Probabil dumnealui nu le-a vizitat niciodata ,ca sa vada in ce hal arata la ora actuala.

  8. Stati linistiti ca-l depuneti degeaba, chiar daca trece de CCReu, o sa fie blocat la CE de verzii din Germania, Olanda, Austria, etc. Ce nu intelegeti Partidul Unic va vrea saraci si prosti… si lucrurile evolueaza conform planului

  9. Oriunde construiesti ceva este afectat un pom, o floare, un popandau o vrabie, un gandac. Practic ar trebui sa ne intoarcem in pesteri dar si acolo am putea deranja liliecii! Totusi unde se ne ducem si unde sa locuim sa scapam de tembelii astia care ne terorizeaza si ne fura cu smenul asta cu clima si mediul?

  10. Putem face încă 50 de microhidrocentrale și sa producem 200% din energia pe care o consumam, dacă o vindem pe burse e degeaba. Unii vor face profituri mai mari, omul de rand și firmele românești doar buni de plata.

  11. Acum o sa iasa din nou, precum paduchele in frunte, tradatorii legati si stipendiati de ong-uri( straine)! Cum poti decreta zona protejata o zona unde este deja un obiectiv energetic in constructie, itr-ofaza inaintata)? Aici a intervenit micimea papagalilor vanduti! Vad ca Ungureanu asta de la USR este mare doctor in „Adventisti de ziua a saptea”! Stiam ca astia sunt oameni cinstiti, nu lifte tradatoare de tara( in afara de sefii lor, atasati de „ramurile” straine)!!

  12. @Andrei. Corect, nu ne ajuta cu nimic ca producem curent ieftin cata vreme curentul e dat smekerilor si nu populatiei. Liberalizarea se face atunci cand o companie are monopol vinde scump si trebuie sa spargi monopolul. Si atunci vii cu brookeri care aduc produse sau energie de la altii care produc mai ieftin. Liberalizare adevarata s-a facut in America atunci cand abonatul era dependent de o singura companie de telefoane aia care avea firele si long distance-ul costa 2$/min. Cand cetateanul a putut sa aleaga si alte companii costul a scazut la cativa centi pe minut.

  13. Hidrocentralele alea trebuiesc puse in functiune. Nu ne luam dupa toti tradatorii idioti care nu vor decat răul Romaniei.

  14. Sa se termine acele hidrocentrale, ca nu a secat Jiul din cauza lor si nici pestii nu au murit. Doar sa fie folosite in interesul Romaniei, nu ale unor smecheri. Cei care se opun finalizarii lor (oengistii verzi si useristii) au interese antinationale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.