Daniel Zamfir, „dator” celor cu credite Prima Casă

Persoanele care s-au împrumutat de la bănci apelând la programul Prima Casă ar putea beneficia de o lege similară cu cea care prevede darea în plată.

La nici două zile după ce a fost aprobată în Parlament Legea Dării în Plată, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a declarat pentru Bursa că lucrează la o nouă iniţiativă legislativă, care să vină în sprijinul acestor debitori.

„Pregătesc un proiect de lege prin care să îi asigurăm şi pe cei cu credite Prima Casă. Iniţiativa are în vedere să menţină principiul conform căruia, dacă banca a luat casa debitorului, atunci datoria se stinge. Mă gândesc să lansez acest proiect într-o săptămână”.

Programul guvernamental Prima Casă a fost unul dintre principalele motive de controversă pe marginea Legii dării în plată.

BNR şi reprezentanţii băncilor, precum şi unii dintre analiştii economici, au afirmat, la unison, că, dacă iniţiativa se va aplica şi celor care au luat împrumuturi în cadrul acestui program, atunci el va dispărea de pe piaţă.
Alţii au menţionat că oricum programul îşi îndeplinise rolul pe care l-a avut şi că este pe final. Totodată, unii analişti imobiliari susţin că imobilele cumpărate prin programul Prima Casă au o pondere foarte mică în totalul locuinţelor cumpărate. Radu Zilişteanu, expert pe piaţa imobiliară, ne-a spus că împrumuturile Prima Casă ajung la circa 20.000 pe an, din totalul de 700.000 de tranzacţii realizate anul trecut.

În acelaşi timp, cererea pentru împrumuturile Prima Casă şi solicitările de achiziţionare a creditelor au crescut vertiginos, în prima parte a anului, pe fondul reexaminării Legii prin care datoria se stinge odată cu cedarea garanţiei către bancă, după cum ne-au spus specialiştii din domeniu.
După luni întregi de dezbateri şi declaraţii pro şi contra, pe subiect, deputaţii au votat eliminarea programului Prima Casă de sub efectele Legii dării în plată.

Între timp, o parte din bănci au majorat avansul la creditele ipotecare, alte instituţii financiare anunţând că, dacă Legea dării în plată va fi aprobată, atunci vor înăspri condiţiile de creditare.

Miercurea trecută, legea a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor, cu 207 pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Deputaţii au votat legea, cu câteva amendamente, printre care se numără următoarele: plafonul pentru suma împrumutată la momentul contractării creditului a fost stabilit la 250.000 de euro, de la 150.000 euro cât fusese iniţial; de noile reglementări vor beneficia şi debitorii deja executaţi silit; toate creditele ipotecare luate pentru realizarea unei locuinţe, indiferent că au fost garantate cu un teren, vor intra sub auspiciile textului legislativ.

După aprobarea iniţiativei legislative în plen, în timp de cinci zile poate fi trimisă la Curtea Constituţională, după care va pleca la Preşedinţie, spre promulgare. Preşedintele are la dispoziţie zece zile să promulge legea, nemaiavând dreptul să o trimită, a doua oară, la reexaminare în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.