David Guetta, Robin al nopţilor spaniole

Pentru compozitorul David Guetta, clubul de noapte este un laborator muzical. În timp ce însufleţeşte nopţile la „Pacha” de la Ibiza, a reuşit să devină francezul cu cele mai multe discuri vândute în străinătate.

Născut într-o familie mixtă, mamă franţuzoaică şi tată evreu marocan, David Guetta a apărut pe scena muzicală franceză încă din 1984, ca DJ, cu cântece populare la început şi apoi cu muzică house şi hip-hop.

Anul acesta a primit Premiul pentru cea mai bună înregistrare remixată, cel mai bun DJ la World Music Awards, cel mai bun producător şi a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru cea mai bună înregistrare a anului cu „I Got a Feeling”, cea mai bună înregistrare de muzică de dans („When Love Takes Over”) şi cel mai bun album electronic/dance, „One Love”. David Guetta, a cărui viaţă artistică se împarte între compozitor şi DJ, se compară cu un om de cinema care scrie un scenariu şi realizează şi filmul. Inspiraţia se datorează DJ-ului, pentru că, spune el, „în muzica modernă de astăzi totul a devenit foarte uşor din punct de vedere tehnic, esenţialul constând în modul de a trata sunetul şi de a observa efectul pe care el îl are asupra oamenilor”. Alegând acordurile, el „scrie” muzica la clape. Muzica din cluburi fiind în principal instrumentală, îi adaugă un aspect armonic şi melodic provenit din gospel, descoperit în colaborarea cu Chris Willis. A sesizat apoi diferenţa dintre muzica pe care o oferă oamenilor pentru a dansa într-un club de noapte, repetitivă, şi cea menită difuzării radiofonice, cu mai multe acorduri melodice, permiţând fredonarea melodiilor. Din cele două tipuri şi-a forjat un stil propriu, piese ale formaţiei Black Eyed Peas mixate de el fiind difuzate şi de posturile de radio pop americane şi de cele hip-hop. Acest nou sunet leagă două lumi opuse până acum, muzica electronică europeană şi cea a culturii urbane americane. Este motivul principal al entuziasmului Madonnei.

Descoperirile lui au fost determinate de concurenţa acerbă între diferiţii DJ, ceea ce l-a făcut să compună propriile melodii. Repertoriul lui este acum în proporţie de 70% original.

David Guetta cântă de trei sau patru ori pe săptămână, fie în cluburi de noapte, fie în săli de concert, încercând să descopere tendinţele muzicii de mâine. Ca DJ îşi poate testa melodiile, pentru că, spune el, „munca în cluburi seamănă cu muzica într-un laborator”, tinerii de aici devenind ascultătorii emisiunilor muzicale radio de mâine. „În domeniul sunetului se întâmplă acelaşi lucru ca în haute couture: există momente în care oamenii preferă pantalonii «pattes d’élèphant» şi altele în care vor jeans”, explica el.

Din 2009, Guetta are propria emisiune radio pe internet în fiecare sâmbătă seară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.