De ce a contestat PSD modificările la „ordonanța lăcomiei”

CCR

PSD a sesizat, luni, CCR în legătură cu modificarea OUG 114, zisă și ordonanța lăcomiei, pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond – interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

„Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât și fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul).
În prezent, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond”, a transmis PSD luni într-un comunicat.

Partidul susține că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea este identic cu cel al inițiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

„Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia”, a explicat sursa citată.

PSD argumentează că Executivul nu a ținut cont de faptul că există o inițiativă legislativă pe OUG 114 în Parlament atunci când și-a asumat răspunderea printr-un alt act normativ.

„Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională. PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă”, a conchis PSD.

Schimbările aduse OUG 114/2018, vizează modificări în domeniul energetic, financiar-bancar, comunicații și fonduri private de pensii. Pe 23 decembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul care modifică ordonanța 114.

„Proiectul de lege stipulează corectarea prevderilor vizate de domeniul energetic, financiar-bancar, domeniul comunicațiilor, fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri exact cum cuprindea și OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat, la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului, privitor la 2020”, a explicat Ludovic Orban.

În domeniul Energiei, Guvernul se angajează să reglementeze situația consumatorului vulnerabil. Totodată, a fost eliminată taxa de 2% pentru companiile din Energie.

Referitor la Pilonul II de pensii, Executivul abrogă prevederile ce obligă administratorii fondurilor să-și majoreze capitalul social. Prim-ministrul a prezentat amendamentele adoptate. Executivul a fost de acord cu acordarea sporului de condiții vătămătoare, în continuare.

Un alt amendament se referă la sumele acordate medicilor veterinari.

„De asemenea, am acceptat un amendament, știți că am prorogat cu un an de zile aplicare prevederilor prin care se acordă medicilor veterinari suma stabilită prin lege. În urma analizelor, a existat un supliment de fonduri, ca atare, am scos din lege amendamentul prin care s-a eliminat articolul care prevedea prorogarea până la data de 1 ianuarie 2021”, a adăugat Orban.

Guvernul a acceptat amendamentul USR și anume prorogarea termenelor de intrare în vigoare, de la 1 ianuarie 2020, a prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari și aleși locali.
El a mai spus că Guvernul a introdus în proiectul de lege interdicția de a cumula salariul obținut într-o instituție publică cu pensia care e acordată tot de sistemul public sau de alte forme de pensii.

Orban a prezentat un amendament referitor la excepțiile de la această prevedere.

„Sigur, aici am acceptat amendamente ca să arătăm că nu suntem lipsiți de realism. Am acceptat un amendament privitor la anumite excepții pe care o să le facem, în învățământul preuniversitar, în special cadrul rural, nu există cadre didactice, iar în cazul în care am interzice ca acești profesori pensionari să nu mai preda copiilor, practic am putea lăsa multe clase fără profesori. Deci, am acceptat această excepție”, a completat el.

O altă excepție se referă la asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități.

„Sunt situații în care membrii ai familiei cu pensionare pe limită de vârstă, se ocupă de mebrii ai familiei, și am putea lăsa persoane cu dizabiltăți fără asistenți personali”, a argumentat șeful Executivului.
Nu în ultimul rând, a fost introdus în actul normativ modificat ca, de la 1 ianuarie, să înceteze toate detașările din mediul privat în mediul public.

„Legat de interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat, am mai făcut excepții la Școala Superioară de Aviația Civilă și la Academia Română, unde foarte mulți angajați sunt pensionari. E o formă de respect. Dar și acolo, pe o perioadă limitată”, a conchis Ludovic Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. bravo! sesizati ccr cu tot ce misca. nu-i slabiti pe holeristii galbeni, ca astia rad tot, la cat sunt de prosti

  2. Dar greu vă mişcați ….sunteți încă amețiți de la vinul de Crăciun sau paralizați mintal de ce vă face fosta opoziție PDL/PNL vopsit împreună cu ALDE? Voi PSD, nu înțelegeți….avem război, Blitzkrieg Führer Iohannis contra PSD şi contra românilor pro PSD ! Mişcați-vă Arschurile, altfel Iohannis si Hellvig vă extermină cu zîmbetul pe bine….

  3. ‘ Prostie sau înțelegeri oculte …’ așa se face că avem buget, ce ar putea să facă CCR, să infirme un act al parlamentului (?!), așa se va întâmpla și acum .

  4. Ei, „nu poti”!!
    Ciolacule, chiar ai uitat cand timp de 3 ANI de zile Codrin Stefanescu ne sfida zi de zi cu celebra „Pentru ca putem”!??
    Sau alde Ciordache si Nicolicea, cate au „putut” si ei cat a VRUT Dragnea, las-o balta, NU am uitat, escrocilor!!!!!

  5. Asa cum au facut pedeleprele si cu joianis cu voi, asa trebuie sa faceti si voi, toate initiativele acestor jeguri, trimise la CCR!

  6. Pdleprele au întrecut orice măsură. În curând iarăşi vor fura un miliard de Euro precum de la ANRP. CCR trebuie imediat sesizată de incompetența lui Sică Mandolină.

  7. Ciolacu are dreptate.
    In plus, nu trebuie abrogata acea ordonanta. Pana când ii lăsăm pe lacomi sa ne sfideze și sa își umfle veniturile exploatând la maxim nevoile noastre?

  8. Orban va micționa pe decizia CCR aşa cum a făcut Iohannis până acum. Ciolacu umblă cu cioara vopsită, el făcând parte din acelaşi grup de interese compus din Iohannis, Băsescu, Kovesi şi patronii lor.

  9. Cand guvernul PSD a adoptat OUG 114 nu a mai sarit ciolanel analfabetel de partea dorsala in sus ca „s-a sarit peste Parlament”! Unde erai ciolanel in ziua in care Veve si-a sters pantofii de mii de euro cu Parlamentul si a adoptat intr-o singura sedinta de guvern 17 OUG, una prin care le-a dat pensii speciale presurilor de primari si presedinti de Consilii Judetene? Ciolanel de asta o sa se aleaga in final praful de PSD aflat in genunchi, pentru umblati cu dubla masura si tu esti vai de capul tau ca lider de partid, mult, mult sub veve! Continuati, continuati sa aratati poporului ce mult il urati. La anul nu luati mai mult de 5% la alegerile parlamentare.

  10. Cand in Parlament ai o majoritate toxica de mafioti mai este necesar si de asa ceva.
    Hai la anticipate. Sa scapam de Volgute,Nipulici si Ciordaci.

  11. Ca sa nu dam resursele chiar pe gratis? Ca sa obtinem macar ceva in loc de ZERO in urma activitatii de palmare a profiturilor societatilor straine?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.