Banditism pe piața gazelor naturale

Consiliul Concurenței a sancționat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) cu amendă în valoare de 17.650.326 lei (aproximativ 3,7 milioane euro), pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

Poziţia de monopol a DGSR pe piața distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (București și localități din 19 județe[1]), a oferit companiei, conform legislației, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuție şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea și încasa tarife aferente acestor servicii.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor și pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecință, pentru avizarea tehnică și pentru recepția instalațiilor de utilizare și punerea în funcțiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieței.

Comportamentul Distrigaz Sud Rețele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Se factureaza in luna dec 2019, consumuri estimate, intamplator,..mai mari.
    In lunile urmatoare, cand se aude ca va scadea pretul pe mc, se va face reactualizarea.
    Intrebare: cine incaseaza diferenta? La nivel de tara, faceti un calcul…

  2. Poate mai investigati o data si aflati motivele, dealtfel cunoscute de consumatori, ale scaderii puterii calorice a gazului metan livrat populatiei.

  3. Nici că se putea altfel! Soroșistul din fruntea Consiliului Concurenței amendează o companie românească. Mi-e scârbă!

  4. @Smarandache
    Franck Wintenberger – Președinte
    Michel Jean Houssemenne – Membru
    Anne Marie Gestin – Membru
    Curat romaneasca

  5. Poate reusiti sa aflati ce prevede contractul privind furnizarea gazelor catre populatie! Daca e inscriptionat: putere minima sau gaz amestec cu gaz sa stea omul 15 minute pentru a face un mic ibric cu cafea!

  6. Nu este întâmplătoare situația, probabil că aplică zicala, „cum te prind…”
    Am uitat să transmit consumul real la 20 decembrie și au estimat cu muuult peste cel mai mare consum de anul trecut, pe ultimele 12 luni. Am mai avut un caz similar în vară și apoi 3 luni nu am mai plătit nimic.
    Este totuși și vina mea că am uitat, însă nu știu pe ce criterii se calculează… estimarea.

  7. Apropo de ceea ce practica aceste societati de gaze si energie electrica, anual sau la doi ani, esti invitat sa declari consumul anual bazat pe cel lunar, desi foaia de consum este la aceaste societati, ca ei iti calculeaza lunar estimativ si iti trimit facturi, tu ai scris un numar de metri cubi anual,da? Deci, sa spunem ca anul asta am consumat lunar 500 mc gaz sau 500 w lumina, tu stii exact care este pretul si ti-ai facut un plan. De ce nu respecta societatile acel plan comun ca la sfarsitul anului daca nu ai ajuns la consumul stabilit initial, de ce nu iti returneaza banii? Mai rau, la inceputul anului ai o ditamai factura si tot estimativa! Nu am auzit pe nimeni sa i se fi returnat suma de bani care a ramas in urma neconsumului total declarat anual! In tarile civilizate unde exista civilitate si respect reciproc, toata suma care este in plus, se returneaza in contul consumatorului! In Romania, nu se vrea! De ce? Asa vad scaunarii civilizarea si respectul reciproc?!

  8. Conflict de interese, nu se va îndrepta nimic după această amendă. Sunt jucători pe piață care doresc sa intre de aceea au aplicat legea, altfel se uita aceasta problemă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.