De ce a dat OMV Petrom statul român în judecată

Compania petrolieră OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a afirmat că proiectul Neptun Deep nu va fi întârziat de procesul de arbitraj intentat de companie statului român și a explicat de ce s-a ajuns la asta.

“De când s-a aprobat legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte”, a spus Verchere.

“Am cerut clarificări legate de diferențele între între legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este art 21. Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi afectat deloc”, a spus CEO-ul OMV Petrom.  Articolul 21 stipulează faptul că Guvernul poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru unele cantități de gaze.

OMV Petrom a anunțat ieri decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești. După investiții estimate a patru miliarde de euro, se estimează că primele gaze din zăcământ vor ajunge în sistemul național de transport la începutul lui 2027. Rezervele sunt estimate la 100 de miliarde de metru cubi de gaze, ceea ce înseamnă că, odată exploatarea demarată, România va deveni cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4604 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Tupeu de colonialist! Mai are putin si face 3,14-3,14 cu bolta pe Ciolacu si formatia de sufragete numita popular ‘Guvernul Romaniei’ vae victis!
    PS Unde ne-a dus victoria ‘democratiei’ gorbacioviste din dec 1989, de neimaginat cat rau fac o mana de tradatori de tara

  2. Niciun bine nu rămâne nepedepsit! Și cu gazele jefuite și dați în judecată! O să le plătim haustriecilor gazele pe care ni le jefuiesc! Or mai fi ticăloși de talia politicienilor români pe această planetă!

  3. Austriecii TREBUIE scoși defintiv din România !!!!Sunt mai periculoși decât ungurii !

  4. Toate institutiile astea europene tangente la justitie si cu nume pompoase actioneaza impotriva Romaniei si romanilor,cind e vorba de diferende si abuzuri comise de tarile occidentale.C.E iti raspunde ca nu ai dreptate chiar daca dovedesti cu acte,esti trimis la plimbare.La fel fac si tribunalele lor banditesti.

  5. …pentru ca sunt siguri de faptul ca statul roman nu va riposta…de fapt le gasesc o scuza tradatorilor pt a face legea exact, dar exact cum o vor austriecii…acum intelegeti de ce se uita politicienii nostri la noi mai cu scarba decat la niste viermi?…sunt plini de bani de la manjeala din privatizari, au protectie, pregatesc terenul pt cazul in care aur preia puterea si planteaza inca de pe acum premizele santajului cu datoria externa…chiar, nu vi s-ar parea corect sa ni se spuna de ce totusi s-au facut in 2022/2023(pana acum) imprumuturi de 100 miliarde de euro si ce s-a intamplat cu acesti bani?…sin motive lesne de inteles, vazand aceste cuiburi de hoti, nu m-ar mira sa si-i fi trecut direct in conturile personale, la cat tupeu afiseaza…

  6. Aliatii si prietenii nostri din ue,cu asa prieteni cum or fii dusmanii.

  7. NASA (Administratia Nationala pentru Aeronautică si Spatiu) stie de mai bine de 60 de ani,ca schimbarile care apar in modelele meteorologice planetare sunt complet NATURALE si NORMALE,iar schimbarile climatice NU sunt cauzate de om. Adevarul este confirmat de teoria astrofizicianului sârb Milutin Milankovich,din anul 1976,despre modul in care variatiile sezoniere si latidunale ale radiatiei solare care loveste Pamantul in moduri diferite si in momente diferite au cel mai mare impact asupra schimbarilor climatice ale Pamantului. La excentricitate actuala de 0.17 ,Pamantul este cu 15 milioane de kilometri mai aproape de Soare la periheliu decat la afeliu. Cle mai puternic factor care afecteaza clima pamantului este Soarele. Oblicitatea pamantului sau schimbarea inclinatiei axiale a acestuia,arata gradul in care pamantul se poate deplasa atat pe axa sa,cat si pe rientareasa de rotație.La inclinatii mai mari,anotimpurile pamantului devin extreme,in timp ce ,la inclinatii mai joase ,devin mult mai blande.O situatie similara exista si in cazul axei de rotație care poate afecta mult extremele sezoniere dintre cele doua emisfere. Dezbaterea cu privire la schimbarile climatice NU este despre stiinta. Este un efort de a impune controale politice si economice de catre ELITA !? asupra populatiei,de a o impartii in doua tabere si a introduce TAXE climatice globale ca solutie. P.S…”in ianuarie distanta dintre Pamant si Soare e de 147 milioane KM. aceasta pozitie fiind numita PERIHELIU. In luna iulie Pamantul se afla cel mai departe de Soare ,la 152 milioane KM,acest moment este numit AFELIU.” .

  8. Gazele romanesti trebuie sa ramana ale romanilor la un pret cu, cel putin, 50% mai mic decat cel de acum si nu date austriecilor la pret de nimic pentru ca apoi sa ni-l vanda inapoi la pret triplu sau mai mare.

  9. CORUPȚIE și TRĂDARE pe axa NĂSTASE
    -BĂSESCU-IOHANNIS !
    GUVERNE ȘI PARLAMENTE VINOVATE DE JEFUIREA ROMÂNIEI!

  10. „România va deveni cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană.”
    Haideti sa va spun cum va fi: noi vom exporta gazul cu 1 euro (exemplu), alte tari il vom cumpara si il vor folosi in economia si industria lor. Noi, desculti si fara industrie, vom importa produsul finit cu 3-4 euro, practic dand inapoi banii dati pe gaz PLUS adaos comercial, ajutand economiile acelor tari.
    Dar hei! Cate biamveuri, piti, genti, vile si excursii de lux se pot cumpara cu acel 1 euro x n milioane de metri cubi de gaz!
    Sa vina baniiiiiii!!!

  11. Dar „serviciile” de ce tac ?
    Sarcina lor este aceea de a identifica si aduce la cunostinta conducerii politice si administrative a Statului Roman posibilele pericole de orice natura ar fi, care ar putea leza interesele economice, sociale, administrative ale statului.
    Au jurat sa slujeasca poporul roman, nu alte popoare sau interese, nici macar pe cel austriac !
    Si-au facut treaba ?
    Daca da, si nimeni nu ia in considerare atentionarile lor, inseamna ca cineva tradeaza interesele Romaniei !
    Cine trebuie sa se autosesizeze si sa actioneze in consecinta ?
    „Tradare sa fie dar sa stim si noi” !

  12. Cedarea Petrom a fost condiție pentru intrare în UE. Guvernanții noștri nu sunt în stare să conducă un chioșc ?Desteptul de Dragnea a lăsat-o cu legea offshore și le-a dat avint la austrieci.Cistiga sigur austriecii?Prostia și fudulia în viața se plătește.

  13. Nici o molecula de gaz din Marea Neagra nu va ramane in Romania. Va fi exportat de O.M.V. in Ungaria, Austria si Ucraina ! Este deja stabilit ! O.M.V.-ul va plati doar taxe. Mici, bineinteles ….

  14. OMV contesta ca ”Guvernul roman poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru unele cantități de gaze”??? Suntem prosti sa acceptam o astfel de umilire din partea OMV??? Mai stam pe ganduri sa-i dam afara din tara sau nu??? NATIONALIZARE a tuturor surselor de energie venite de la DUMNEZEU si puse la indemana noastra de catre bunicii nostrii cand au construit baraje si retele de distributie cu propriile maini, cu resursele si banii ROMANIEI, si chiar cu pretul vietii lor!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.