Motivarea

De ce a respins Secția CSM revocarea lui Augustin Lazăr

Secția pentru Procurori a CSM și-a motivat avizul negativ dat pentru revocarea procurorului general Augustin Lazăr.

Procurorii CSM susțin în motivare că solicitarea ministrului Justiției Tudorel Toader privind revocarea „nu respectă condițiile de legalitate”. Conform acestora, raportul de evaluare nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de CCR.

„În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiției a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din același act normativ, raportându-se în principal la declarațiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului șef al DNA și al constatării de către Curtea Constituțională a unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.

În motivare este pusă sub semnul întrebării și procedura prin care se realizează evaluarea. Secția de procurorii a CSM consideră că ministrul Justiţiei trebuia să analizeze performanţa managerială a procurorului general prin procurori anume desemnaţi sau prin intermediul Inspecţiei judiciare (IJ).

„Între ministrul Justiţiei şi procurorii din cadrul Ministerului Public neexistând o formă de subordonare ierarhică, o colaborare între ministrul Justiţiei şi procurori fiind una inter-instituţională şi nu intra-instituţională, evaluarea activităţii acestora nu s-ar putea realiza decât prin intermediul unor persoane care să îndeplinească acelaşi tip de activitate analizată şi de Curtea Constituţională în decizia amintită, esenţa activităţii procurorului constând în aplicarea şi interpretarea juridică a legii şi în conducerea şi controlul activităţii de urmărire penală şi fiind independentă de activitatea ministrului Justiţiei sau a aparatului Ministerului Justiţiei”, susține Secţia pentru procurori.

Procurorii CSM mai spun că CCR a stabilit în 2012 că România trebuie să respecte recomandările MCV, iar Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută „suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt”.

„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiției nu respectă condițiile de legalitate, Secția pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se arată la finalul motivării.

MOTIVAREA INTEGRAL poate fi văzută AICI

[pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2018/11/22/22_11_2018__93141_ro-1.pdf” title=”22_11_2018__93141_ro (1)”]

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

15 Comentarii

    • Auziti si va minunati! CSM-ul inca mai asteapta avizul de la CNSAS despre magistratii propusi in functii de conducere. Pana o rascoli cei de CNSAS prin toate arhivele mai trec vreo 100 de ani. Desteptii de la CSM inloc sa ceara de acum 28 de ani verificarea tuturor magistratilor dorm pe ei. Asa va muri in functie taica Lazar si nici nu va fi posibila promovarea niciunii magistrat in functii de conducere. Uraaa, sa traiasca delegarile!

  1. A ramas bubosul cu buza umflata.
    Marele specialistul lui peste prajit nu stie sa scrie o propunere.

  2. Deci pana la urma e opinia lor consultativa ca procedura de revocare e nelegala, ca sa evite o analiza in detaliu a raportului de activitate intocmit de ministru… Rromania te detest

  3. …nu ne intereseaza motivarea sectiei de ageamii din magistratura…

  4. E clar ca astia din CSM habar n-au ce e aia sa fii procuror, din moment ce ei cred ca pot face orice fel de declaratii, inclusiv politice. Astia au absolvit cursurile pe genunchi, la facultatea de dat in bobi, cu 5000 euro diploma.

  5. Articolul ar fi trebuit sa se numeasca „Proclamatia Statului Paralel”. Mai ales ca majoritatea procurorilor si judecatorilor au comis, ei însisi, ilegalitati. Au ei însisi probleme grave de caracter, profesionale si de cultura. Complici la distrugerea României. Sustinatori de-ai Cotoroantei de Macovei Monica, alta fosila. Si-ai tractoristului. Care-i tot din familia Cotoroantei.

  6. Nimeni nu înțelege dece se ”aștepta” motivarea!!!!!! Frica de dosare Probabil ? Oricum avizul lor este așa de forma!!!!

  7. Raportul de evaluare MJ,al PG se raporteaza la art.132 din Constitutie, si prevederile Art5, al 4, din legea 303/2004 iar fata de cadrul legal invocat, analiza subsumata evaluarii exercitarii atributiilor manageriale se refera la organizarea eficienta a activitatii, comportament, comunicare, asumarea responsabilitatilor, aptitudinile manageriale.Motivareaa ca”o colaborare a proc.cu MJ este „inter”, nu „intra” adica taica Lazar raspunde DOAR de procurorii sai din M.P „care să îndeplinească acelaşi tip de activitate” insa NU cumva raspunde de tot MP tocmai pt.ca ia bani grei pe functia PG- ? Decizia 68 a CCR spunea ca „actele, faptele procurorilor DNA constituie incalcare grava a principiului separatiei puterilor in stat pentru ca Ministerul Public nu doar ca-si depaseste atributiile, dar isi aroga atributii ce apartin puterii legislative sau CCR”.Adica tot ce a facut Kovesi a facut ca „persoana fizica” si taica Lazar „nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase”!Este vorba de tot ce au facut anticonstitutional Kovesi si L A ,inclusiv cand prima s-a dus cu acceptul sefului sau „sfant”Augustin, peste Guvern cand cu faimoasa ord.13 au ridicat acte si aproape ca erau capabili sa aresteze guvernul !Sectia de proc.se spala si ea acum pe maini ca Pilat din Pont desi Raportul spune clar :”MP prin DNA si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal ce poate duce la un blocaj constitutional.”Ca si cand taica Lazar ar ajunge „cersetor”dupa tot ce a inghitit prin functii si functie pt.a apara politia politica securista ! Cat despre trimiterea la „respectarea” MCV, de cand sunt niste simple recomandari norme juridice etc?Servilism gretos de spaima ca li se iau puterile! Astia fac „justitie”-caprarii lui Dumbrava,Coldea,Helwig etc.Desi sunt imbuibati de drepturi colosale si subsidii fabuloase de Ro,”nasii din suflet”le dau comenzile.

  8. Daca are cineva rabdarea sa citeasca tot, Sectia de Procurori spune ca e cam atributia lor sa verifice activitatea manageriala a Procurorului General… pai sa vedem, la momentul actual, exista la nivelul lor un raport pentru 2011-2013 si unul pentre 2014-2016. La cum se misca lucrurile in cadrul acestei „Secte de procurori” e extrem de plauzibil ca un raport de activitate pentru 2016-2017 o sa fie gata prin 2020. Pana atunci se termina de vreo 1 an, poate chiar 2, mandatul acestui PG si daca se constata ca a fost defectuos cine o sa fie tras la raspundere? pai Lazar… si pana o sa se decida ce sanctiune primeste o sa fie iesit la pensie. Procurorii in Romania se cred stat in stat.

  9. nu poti spune ca evaluarea nu este buna pentru ca ea trebuia sa tina cont de recomandarile comisiei de la Venetia sau cea din Parlamentul UE! nedandu-se nici un raspuns la argumentele pe puncte ale ministrului, eu inteleg ca acelea sunt corecte! ca atare, acest document nu raspunde actului ministrului, caci toate elementele aduse din discutie sunt oarecum extrajuridice si puteau fi spuse imediat ce ministrul a anuntat ca face evaluarea procurorului general! de ce nu au spus-o atunci? daca au asteptat raportul, de ce nu raspund punctual la raport? golaneala…sa mai am incredere in sectia de procurori a CSM? fac jocuri negand principiile? legile justitiei trebuie rapid implementate!

  10. Bine macar ca parerea repetentilor de la sectia de procurori este consultativa ! Cand le vorbeste prof.T.T. , stau ca prostii cu degetele in nas si fac bilute . Sunt exact ca elevul care a tras o bashina la sfarsitul prelegerii despre disciplina si buna cuviinta , a profesorului ! Daca atat ii duce capul ! E jale mare cu astia !

  11. TT a sters pe jos cu puslamalele astea, era clar care e raspunsul din atitudinea de curve pe care o aveau fata de cel care a facut raportul, nu am observat sa-l fi intrebat pe tatuca Lazar ceva legat de acel raport, un fiasco total. Noroc ca mai sunt oameni cinstiti si corecti ca TT sa le tina piept.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.