De ce ar trebui să se ieftinească gazele de la 1 iulie

Consiliul Concurenței susține că liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie ar trebui să conducă la o scădere a prețurilor și că operatorii economici mari, precum E.ON și ENGIE, ”trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale”. În același timp, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă. ”Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.

Liberalizarea are loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, ceea ce trebuie să conducă la o reducere a prețurilor pentru consumatori.

”În perioada următoare vom colabora cu autorităţile competente – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), dar și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – pentru a îmbunătăţi accesul consumatorilor la informaţiile relevante astfel încât aceștia să poată lua o decizie fundamentată de contractare a gazelor naturale, dar și pentru a preîntâmpina eventuale acțiuni de blocare a migrației clienților; în același timp vom discuta cu furnizorii de gaze naturale în vederea identificării unor posibile bariere în ceea ce priveşte creşterea gradului de concurenţă în piață” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Furnizorii de gaze naturale transmit în această perioadă diverse oferte de preț pentru clienții casnici și de multe ori acestea sunt greu de înțeles de către consumatori pentru că este aproape imposibil de calculat prețul corect în funcție de consum, dimensiunea spațiului de locuit, a prețurilor existente pe bursa de mărfuri etc. În plus, ofertele cuprind informații care îi pot băga în ceață și mai mult pe clienți, precum prețul fix, abonamentul zilnic etc.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, recomandă tuturor celor care primesc oferte în această perioadă premergătoare liberalizării prețurilor la gazele naturale, să ceară o a doua sau o a treia ofertă, care vor veni mult îmbunătățite. În plus, acesta a prezentat câteva niveluri de preț care sunt considerate prețuri corecte iar consumatorii ar trebui să se ghideze după acestea. În București, există trei mari categorii de consumatori casnici. Prima categorie o reprezintă cei localizați în apartamente și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de lună și care se situează la circa 100 kWh. Gazele naturale nu trebuie să depășească valoarea de 0,10179 lei/kWh. A doua categorie este aceea a celor localizați în apartamente cu o suprafață medie de 50 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 1.100 kWh. Un preț corect pentru acest segment ar trebui să nu depășească valoarea de 0,11352 lei/kWh. A treia categorie o reprezintă cei localizați în case individuale cu o suprafață medie de 100 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 4.000 kWh. Preț corect la gaze ar trebui să nu depășească, în această situație, valoarea de 0,11712 lei/kWh.

”Dacă luăm în calcul costul estimativ cu gazele (conform cotațiilor existente în prezent pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale, administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), a tarifelor pentru servicii și a marjei comerciale a furnizorului), un Preț Corect al hidrocarburilor livrate în București pentru consumatorii casnici, pentru gazele ce vor fi furnizate după data de 1 iulie 2020 ar trebui să varieze între 0,10179 și 0,11712 lei/kWh. Aceste valori presupun discounturi minime, între 5,5-21% față de nivelul oferit mie în luna mai și care a fost de 0,12352 lei/KWh”, a spus Chisăliță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ce treabă are colonia Românica cu piețele externe! Aici funcționează o singură regulă: „Tarifele se stabilesc în funcție de gradul de suportabilitate al consumatorului.” Nu vă mirați, este o propoziție prezentă într-un contract de concesiune la capitolul stabilirea tarifelor. Sorosistul medic Chirițoiu poate să mănânce ce vrea.

  2. Penibil!! Consiliul Concurentei spera ca corporatiile sa aibe comportament responsabil?!!! si sa nu abuzeze de pozitiile dominante!!! Pa icum franzela au ajuns astia sa aibe pozitii dominante?!!! practic Monopol…adeca se vor duce barosaniiin ceva statiune -in Cipru- sa zicem si se vor intelege cum sa ne taxeze si cum sa ne umfle chiar daca costurile cu achiziti gazului scade la ei! ne vor umfla proturile si asa zis-ul consiliu al concurentei va descoperi schema peste vo -3 ani sa zicem daca nu mai mult- si le va da o amenda oarecare pe cifra de afaceri din anul cela si ei vor umple profiturile vo 3-5 ani…Pai bai consiliu al concurentei…ce concurenta e aia cand poata e dominata de 2 distrubuitori care au pozitii monopolare in curtea lor adeca Banat unii, transilvanii altii Moldova samd!!! capitalism de cumetrie…pt bobor e cel mai rau

  3. Si astia ai nostri dinnparlament si guvern sunt fericiti ca se deschid mall-urile. Astea sunt preocuparile lui iohanis si orban. Nu ca isi bat joc de noi, culmea, pe banii nostrii, niste concesionari ai bogatiilor noastre.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.