Un raport îngrijorător al Organizației Națiunilor Unite ne plasează ca fiind a doua țară din lume, după Siria, în topul celor care au pierdut din cauza migrației cei mai mulți locuitori. Siria se confruntă cu un război devastator, dar pe români îi alungă sărăcia și corupția, după cum spun specialiștii. Potrivit ONU, 3,4 milioane de români au ales, în ultimii 10 ani, să trăiască în alte țări. Și dacă înainte preferau Italia și Spania, în ultimii ani, cei care au plecat au ales țări ca Anglia, Austria și Belgia.
În mai multe comune din județul Bacău, casele pe care tinerii și le-au ridicat aici cu banii strânși peste hotare sunt goale. În localitatea Nicolae Bălcescu, la ultimul recensământ erau 12.000 de oameni. Peste 80% din tineri au ales să plece în străinătate, comunitatea fiind una îmbătrânită. Primarul localității susţine că exodul a început acum 20 de ani şi puţini dintre cei care au plecat în străinătate s-au mai întors. Unul dintre localnici are cinci copii. Toți au fost plecați în Italia, dar doi s-au întors. Ceilalți trei nu ar mai vrea să se întoarcă pentru că sunt de părere că viața e grea în România și nu ar mai face față.
Experţii Naţiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. Astfel, la nivel european, România a urcat, pentru prima oară, pe locul al patrulea la numărul total al cetăţenilor săi care trăiesc în străinătate, după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Dacă ne raportăm la totalul populaţiei, în România diaspora reprezintă 17%, în timp ce în Polonia doar 11%. Spre comparaţie, la nivel mondial, în 2015, 3,3% din toată populaţia trăiau în altă ţară decât cea în care s-au născut, faţă de 2,8% în anul 2000.
„Relansarea economică nu poate stopa migrația“
Sociologul Constantin Miron consideră că românii au fost dezamăgiți de evoluția țării, mai ales din punct de vedere economic. „Momentul Revoluției din 1989 a fost depășit cu mari speranțe. Oamenii au avut mari așteptări, speranțe și au crezut că o să le meargă din ce în ce mai bine. Dar au fost dezamăgiți. Și prin anii 2000 a început exodul masiv către Occident, iar intrarea în Uniunea Europeană a accentuat acest fenomen“, spune sociologul.
Principala cauză pentru care tot mai multe persoane aleg să plece din țară, temporar sau permanent, este situația economică nefavorabilă. „Vorbim despre cauze sociale, financiare. Dacă ar trăi bine în România, nu ar alege să plece și să-și lase familiile aici ani buni“, spune Cristina Bortos, psiholog. De aici însă, spune ea, derivă și alte motive ale migrației. „Este vorba despre comunități întregi care au fost depopulate. Una dintre ele este chiar cea pe care mi-ați dat-o exemplu, comuna Nicolae Bălcescu din Bacău. Unii au luat exemplul altora și au plecat și ei. Au plecat cu frați, cu vecini, cu prieteni, toți din aceeași localitate. Sunt sate în care au mai rămas doar câțiva bătrâni. Este un fenomen social foarte important în condițiile astea“, explică psihologul.
Cei care aleg să plece din țară sunt în principal tineri, care după ce se obișnuiesc cu viața din Occident, cu gradul de civilizaţie de acolo, nu mai vor să revină. „Sunt considerente și de natură financiară, dar și de tipul de mentalitate. Sunt piedici de ordin social, cultural, birocratice. Există mulți oameni care au vrut să revină în țară, dar nu s-au mai putut readapta. Mulți au crezut că lucrurile s-au schimbat, dar au constatat cu stupoare că nu este așa. Consider că relansarea economică este o soluție utopică pentru stoparea migrației. Acesta este un proiect care se întinde pe zeci de ani și care nu poate opri migrația. Politicile de genul acesta nu pot da rezultate imediate“, conchide psihologul.
„Românii au găsit în Italia și Spania culturi asemănătoare“
Cât priveşte ţările în care ai noştri preferă să plece, în ultimii ani se observă o schimbare. Dacă în 2011 – de pildă – peste 140.000 de români s-au îndreptat spre Italia şi Spania şi doar 8.000 au ales Marea Britanie, în 2016 situaţia s-a schimbat radical. Numărul celor plecaţi în primele două ţări a scăzut la jumătate, iar al celor ce au ajuns în Regatul Unit a crescut la 60.000. În ultimii ani, Austria şi Belgia au atras şi ele tot mai mulţi români. „S-a schimbat profilul de potenţial emigrant de la noi. Acolo au mers la cules de căpşuni oameni aflaţi într-o anumită situaţie. Mulţi s-au aranjat, au fost, au lucrat, şi-au făcut o situaţie aici, nu mai merg acolo. La noi a crescut gradul de şcolaritate şi nu mai pleacă la cules de căpşuni, pleacă la slujbe cu un alt profil“, spune Constantin Miron, sociolog. El este de părere că apropierea între culturi i-a ajutat pe români să se adapteze foarte ușor în țări precum Italia sau Spania. Lucru care i-a convins și pe alții să plece. „Românii au găsit în UE niște culturi foarte asemănătoare cu cea românească. Nu întâmplător, în Spania și Italia trăiesc cele mai mari comunități de români. Migrația masivă nu s-ar fi întâmplat dacă țări precum Spania și Italia nu ne erau apropiate ca nivel cultural. Iar dacă ar fi rămas în țară, acești oameni
și-ar fi dus traiul de pe o zi pe alta. Mă refer aici la grosul migranților, nu mă refer la cei cu studii superioare, cum sunt medicii. Mă refer la cei care prestează în străinătate munci necalificate, așa cum sunt așa-zișii căpșunari“, explică Miron.
În timp ce suntem campioni la emigraţie, România nu reuşeşte să atragă mai deloc străini. Potrivit aceluiaşi raport, până anul trecut sub 120.000 de imigranţi s-au stabilit la noi.
Cine sunt cei care pleacă
Cei care emigrează sunt mai ales tineri, fie că merg la studii sau la muncă, susțin specialiștii. Celor care pleacă la muncă li se adaugă elevii și studenții recrutați de universitățile din Vest. Astfel, spun specialiștii, emigrația românească poate fi împărțită în mai multe categorii. Una dintre ele este reprezentată de tinerii care se află la studii. Este o categorie destul de importantă. A doua categorie este reprezentată de cei cu studii superioare, cum sunt medicii și informaticienii, pentru că românii au dovedit că au competență și performează acolo unde ajung. Dar specialiștii afirmă că cei mai numeroși emigranți sunt cei fără studii superioare, care fac munci de care occidentalii se feresc. „Vorbim despre construcţii, în special zona mai puţin calificată, despre activităţi casnice – sunt foarte multe femei care îngrijesc bătrâni sau copii. Tot aici se încadrează românii care merg la munci sezoniere, aşa-zişii căpşunari“, spune Vladimir Alexandrescu, președintele Institutului Național de Statistică.
Suntem din ce în ce mai puțini
Populaţia României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să se înregistreze mai puţin de 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidentă a ţării să fie la nivelul anului 1966, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Şi mai grav este că România nu poate menţine nici măcar nivelul actual al populaţiei. Prin reducerea populaţiei rezidente dispar anual cam două oraşe de nivel mic. Dacă din 1990 reducerea populaţiei s-a făcut prin migraţie externă, din 2013 acest lucru s-a schimbat, începând să se reducă populaţia rezidentă a ţării. Astfel, numai în anul 2014 populaţia a scăzut cu 80.000 de oameni, cărora li se adăugă şi alţi 40.000 de cetăţeni care au migrat. Reducerea populaţiei este influenţată de numărul mare al deceselor, dar şi de scăderea ratei natalităţii, aspecte care nu pot fi schimbate într-un timp foarte scurt, ceea ce înseamnă că România nu poate asigura menţinerea populaţiei la nivelul actual de 19 milioane de locuitori, într-un orizont de timp.
De ce avem cei mai mulți emigranți din Europa? Datorita succesului economic si social de necontestat al Maretei Revolutii din 1989, cand bolsevicii, muncitori si tarani, au luat puterea si burjuii,cosmopolitii si bisnitarii au inceput sa emigreze!Cleptocratie,numele tau e Romania!
La emisiunea Starea Natiei a lui Dragos Patraru de pe TVR 1, exista Rubrica Vax Populi.
Oameni normali, intalniti pe strada raspund la intrebari legate de politica, politicieni, spitale, scoli, drumuri…
De fiecare data spun vorbe grele, acuzatoare epntru politicieni, evident ca situatia nu poate fi facuta INVIZIBILA de PSDei(mai ales in Sudul subdezvoltat!), dar cand sunt intrebati cu cine voteaza, raspund la UNISON: cu PSD ca Basescu ne-a taiat salariile si pensiile iar Udrea si sotul ei au furat!
Nici un deranj ca Dragnea si Restul(care azi isi bat joc de ei!), au furat.
No comment.
.. pai o explicatie as indrazni sa spun ca ….deoarece avem prezidente imigrant si multi dintre cei care ns au perindat in diverse functii de prim rang ori sunt de aceeasi teapa .ori sunt insi care admira fara discernamant dar plini da inyteres occidentul ..neintelegand ca nici ac esta nu mai este ceeace a fost..dar atata vreme cat robinetul cu bani …bvuni pentru Eat este „dashkis.” striga ce li se dicteaza…..
Și cei dacă pleacă? Nu n-au rămas minunații parlamentari, guvernanții și masivul Președinte care au o singură datorie să facă DNA cu procurorii care-l populează tot mai mare și mai tare și pe doamna procuror Kövesi ca-i ocrotește și dirijează șefă pe viață. Și ne-au mai rămas și minunatele televiziuni libere și imparțiale, sau puzderia de ONG-uri doldora de indivizi ce asudă din zori și până-noapte de dragul românilor, a viețuitorilor acesor locuri, a apelor, a conservării minelor din vremea romanilor și a austriecilor și a altor situri pustiite de cei duși în lume, pe cere le pot vizita în liniște în mașini 4X4 pe motorină. Pozele le facem pentru presă cu rucsacul și tot harnașamentul din spate la vedere.
AVEM CEI MAI MULTI EMIGRANTI DIN EUROPA DATORITA HOTIEI DIN ROMANIA,DATORITA BANDITISMELOR ECONOMICE DIN ROMANIA, REGIZATE DE 29 DE ANI DIN AFARA TARII DE: RUSI, AMERICANI, EVREI, FRANCEZI, ENGLEZI, GERMANI ! PACE SI PRIETENIE INTRE POPOARE !
„ceea ce înseamnă că România nu poate asigura menţinerea populaţiei la nivelul actual de 19 milioane de locuitori, într-un orizont de timp.”(inseamna Cetateni care LOCUIESC in Romania, FARA cei Plecati!)
La AEP documentele arata ca avem 18.881.604 Votanti, asta e Numarul Cetatenilor cu Drept de vot inscrisi la alegerile din Decembrie 2016!
Daca ne gandim ca Romania are cel putin 4 Milioane de Persoane sub 18 ani(asa se spune Toamna cand incepe Scoala!), inseamna ca suntem TOTAL vreo 23 Milione CEtateni ai Romaniei!
In vremea lui Ceausescu tot vreo 23 Milioane eram, INTREB: de ce ni se spune Luna de Luna de catre cei de la INS ca Natalitatea e mai MICA decat Mortalitatea deci Populatia Romaniei Scade luna de luna!!
Deci, NU a scazut deloc populatia Romaniei, dupa cum arata Cifrele, NU?!
Cine MINTE?!
ar trebui să facem nişte calcule serioase pentru a vedea dacă migraţia e bună sau nu; de exemplu ar trebui să calculăm în evoluţie, numărul de corupţi/cap de locuitor din România, comparativ cu numărul de corupţi/cap de emigrat român, total şi defalcat pe ţările gazdă. Ar mai fi şi alte calculele, dar mai încolo…
de scârbă!de cine? de toţi ! mai ales de sine! când toţi te prostesc fugi.
Acesta este rezultatul dirijarii democratiei intr-un mod convenabil alesilor si al interventionismului guvernamental in economie, al eforturilor profitorilor care „au dat lovitura” de a se proteja de concurenta , al sistemului bugetar supradimensionat pentru a sustine clientela si a asigura status quo-ul, al cresterii si inmultirii taxelor si impozitelor, al investitiilor care nu produc nimic, al inlocuirii ideologiei cu propaganda, al justificarii sistemului ,al coruptiei,favoritismelor,incompetentei si birocratiei etc etc.
Prinsă în circuitul conspiraţiilor soarta RO sta de cel putin 3 decenii sub semnul întrebării si al disperarii . Românii au câştigat şi au pierdut deopotrivă de pe urma conspiraţiei internaţionale din 1989 , dupa care societatea romaneasca a fost obligata sa treaca prin purgatoriul original al “democratiei globale” gandita in laboratoarele Serviciilor secrete, procopsiti cu lideri contrafacuti, fără programe economice si politice protective national, fără demnitate. Avem insa din plin spectacol media/judiciar menit sa mascheze dubioase afaceri geopolitice. Dupa ‘90 romanii sunt la discretia mafiilor internationale obisnuite cu practicile oculte ale guvernării, practici adaptate din arsenalul unor organizaţii secrete ce finanţeaza drumul către putere. Capitalismul de cumetrie si democratia originala au facut din fiecare campanie electorală selectii (de tip Eurovision) dintre cele mai toxice personaje politice locale . Electoratul a avut de “ales” numai dintre “cozi de topor” . Cum sa mai reactioneze prea incercatii romani constatand ca sulfurosii membri ai Puterii din RO simuleaza de 3 decenii servirea interesului naţional, chiar ignora cu aroganta acest interes : acela de a trai liberi,uniti şi prosperi într-o ţară independenta, cu drepturi de popor suveran asupra pamantului numit România…
Sa raspunda Dragnea si Tariceanu la intrebare!!!!!!!
E bineee, e foarte bineeee!!!
Andreea, dar de ce ingrijorator ?! Asta inseamna ca suntem un popor inteligent si muncitor si ne putem descurca oriunde in lume. Daca mai vin inapoi, e treaba lor. Insa noi cei ramasi nu ne-am lasat tara de izbeliste. Tot mai multi lideri mondiali si nu numai nu-si pot reprima admiratia in a spune ca Romania este un miracol in planul dezvoltarii si al civilizatiei. Numai intre vechiul Bucuresti si centura sa ocolitoare sau mai construit inca 5 capitale si ce case, vile, blocuri, etc. Iar fenomenul este cvasi general de a inceput sa-i sperie pe occidentali acest miracol. Este adevarat ca la sate, dar nu peste tot, vechile case sau mai derapanat sau ruinat dar efectul este minor la scara nationala. Avem inca un potential economic urias si asta e de bine nu de rau. Si te asigur ca vom mai face si 2 autostrazi pana in 2022, dar si Metroul pana la Otopeni si atunci sa te tii trai pe vatrai, neneaca…?! Da Andreea ?!
La tara,si in oraselele mici,unde viata este ca la tara,cauza pentru care multi tineri,dar nu numai tineri,pleaca ,este evident lipsa locurilor de munca.Reducerea locurilor de munca se datoreaza,in mare parte reducerii numarului de scoli profesionale care a diminuat disponibilitatea de forta de munca calificata.Aproape,la fel de mult,lipsa unui nivel de trai,cit de cit comod,apa curenta,incalzire.La inceputul lui 2017,se promitea canalizarea intr-un numar onorabil de localitati.Cit s-a realizat pina acum ?Iar,acum,iarna ,incalzirea cu lemne,care a devenit din ce in ce mai scumpa,ii determina sa plece pe cei mai multi.Unii,muncesc din greu vara,pentru a-si asigura lemnele pentru iarna.Impaduriri,”doar ici si colo”s-aufacut,gaz nu se aduce.Casele,chiar si unele mai noi,nu sunt construite dupa norme,care sa reduca pierderea caldurii.Casele prost construite,maninca padurile ! Mai este verificata,respectarea normelor de constructie ?