De ce nu a fost chemat Băsescu la Comisia de anchetă

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susținut miercuri că nu a fost nevoie de audierea lui Traian Băsescu la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 deorece Comisia a avut documentele necesare cu privire la el, iar niciun membru al comisiei nu a solicitat acest lucru.

„Nu ai nevoie de o audiere atâta vreme cât ai documentele şi documentele sunt constituite din Monitoare Oficiale. Acolo aveam primul decret de încetare a mandatului domnului Nica şi pe aceeaşi pagină publicat practic în acelaşi timp, deci nu unul după altul, ca să intre în vigoare, decretul de numire a domnului Blaga. Cu privire la solicitarea ca domnul Băsescu să fie invitat, niciun membru al comisiei nu a solicitat acest lucru, probabil că Monitoarele Oficiale nu puteau să fie infirmate printr-o declaraţie şi cred că nimeni nu poate să le infirme. De asemenea, domnul Traian Băsescu a pus şi o condiţie, dacă ţineţi minte, în spaţiul public, că va veni numai dacă nu ştiu ce se va întâmpla, condiţie care nu era îndeplinită şi bănuiesc că nu au vrut colegii noştri să-i solicite prezenţa ca să nu fie refuzaţi în maniera lui Traian Băsescu. Dacă şi-ar fi manifestat disponibilitatea să vină, aşa cum au făcut alţii invitaţi, evident că l-am fi invitat, deci nu am refuzat pe absolut nimeni. Probleme am avut cu cei care şi-au manifestat dorinţa să nu vină, cum este şi cazul lui Traian Băsescu”, a spus Nicolicea, membru al Comisiei de anchetă.

Întrebat dacă există suspiciuni în raportul comisiei că Traian Băsescu ar fi încălcat legea, Nicolicea a precizat: „Cu privire la vinovăţie nu ne pronunţăm, cu privire la ce a scris e evident. Decretul 1.357 publicat în partea de sus a Monitorului Oficial şi 1.358 în partea de jos – câtă vreme ăla de sus nu era publicat nu era în vigoare, câtă vreme nu era în vigoare nu aveai voie să îl emiţi pe al doilea. Constituţia spune că un decret nu există până nu e publicat. Sus se scrie revocare din funcţie şi jos zice ca urmare a demiterii din funcţie, scrie negru pe alb. Rămâne la latitudinea organelor să constate dacă acesta se numeşte abuz în serviciu, se numeşte fals, uz de fals şi ce o mai fi. Noi nu putem să facem aceste încadrări”.

Potrivit raportului prezentat miercuri, fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc au întreprins ”acțiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor”, iar ca posibile infracțiuni comise de aceștia Comisia indică constituire de grup infracțional organizat, fals și uz de fals.

Băsescu spunea în luna iunie că, în cazul în care va fi chemat la Comisia de anchetă, va merge la audieri, cu două condiţii: audierea sa să fie publică şi, totodată, să-i fie prezentată „adunarea proceselor-verbale” din toate secţiile de votare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.