Poate fi înființat Fondul Suveran prin Hotărâre de Guvern?

Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) nu se poate înființa tehnic prin hotărâre de guvern deoarece EUROSTAT ar încadra activitatea fondului în sectorul public și în consecință și cheltuielile fondului s-ar cumula la deficitul structural al României, consideră Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Oficiului de Privatizare în Economie.
 „Recomandările Comisiei Europene adresate României în data de 23 mai 2018 se referă specific la situația deficitului bugetar și a deficitului structural. Documentul european constată, încă o dată, că România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de maxim 1% din PIB. Deficitul structural este un indicator introdus de Comisia Europeană dupa criza economica, “pentru că reflectă, mai fidel, starea de sănătate bugetară a unui stat. Este un indicator mai restrictiv decât deficitul bugetar, în sensul că ia în calcul ciclicitatea economiei. În esență, el include cheltuielile fixe ale bugetului, precum cele cu pensiile, salariile sau asistența socială și ponderează veniturile bugetare cu ciclul economic. Mai pe scurt spus, deficitul structural indică nivelul de deficit pe care îl are o economie aflată în creștere economică, dacă nivelul creșterii nu ar depăși potențialul.” In orice caz, e bine de stiut ca in urma consultarilor avute de MF cu CE, pana la declararea neconstitutionalitati legii, FSDI nu fusese incadrat in afara sectorului public”, susține Gabriel Dumitrașcu.
FSDI, holdingul care a fost gândit să cuprindă 33 de societăți unde statul român este acționar majoritar sau parțial, urma să ia ființă într-o țară unde dependența politică a societăților de stat este arhicunoscută, profesionalismul celor care le conduc lasă de dorit. În plus, ar fi trebuit să fie instrumentul perfect pentru a ascunde sub preș pierderile inerente pe care unele societăți le raportează an de an astfel încât să nu se vadă la deficitul bugetar. De altfel, pe lista celor 33 de societăți se află entități care au raportat minusuri ani de zile precum Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. şi Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Pierderile ar trebuie să fie acoperite din profiturile celorlalte companii, unele deținătoare de monopoluri, cum este cazul Hidroelectrica. Putem vorbi în acest caz de un ajutor de stat mascat, aspect interzis de Comsia Europeană. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a spus că există din partea celor de la Eurostat o corespondenţă care arată că forma adoptată de Parlament a legii de înființare a FDSI este agreată de aceştia. Oficialii de la Eurostat nu au spus însă nimic.
Miercuri, Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituțională legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii întrucât acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern. Curtea Constituţională a discutat  sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiect de suflet al liderului PSD.
Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia era statul român, iar capitalul social se ridica la 9 miliarde de lei
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

6 Comentarii

  1. O Curte Constituţională formată din învârtiţi politici incompetenţi decide soarta României? Formele fără fond au viaţă lungă…

  2. când v-am scris in comentariu la momentul votarii că nu e treaba parlamentului să facă acte de comert nu ati crezut , că nu aveti juristi priceputi. v-a spus Tiriac ca primul lucru este să-ţi iei avocat bun si apoi să faci sau să te hotărăşti, nu viceversa.

  3. Ce bine imi pare ca nu se poate,nicicum!!!Oricum o dati,oricum o suciti,UE nu ne lasa,chiar daca ne-ar lasa CCR!Dividendele raman deci la actionari,partenerii strategici rasufla usurati,pagubele raman la Stat,profit zero,impozite zero!Deficitul Structural salveaza Romania!Victorie!Am infrant Ciuma Rosie!Portul Constanta poate fi privatizat, spre bucuria lui Guru Catzu si al decervelatilor tfl-isti si nu numai…..Nefiind bani de la Fondul suveran,Ciuma Rosie nu-si poate pune in practica infamul Program de Guvernare,Opozitia va castiga maretz alegerile!Vin zorile unei Societati Deschise pentru noi! Ura!

  4. „Or apariția acestui Fond avea tocmai rolul de a FENTA Deficitul prin Scoaterea Pierderilor anumitor Companii de stat din calcului acestuia.”
    Cand FENTA e obiectivul urmarit, asa va trebuie, escrocilor!!!

  5. fONDUL SUVERAN E BUN DAR IN TARI PRECUM nORVEGIA UNDE TARA E GUVERNATA DE PATRIOTI SI POLITICIENI CINSTITI NU DE BORFASI SI BANDITI CA LA NOI.LA NOI UN ASEMENEA FONDSE FACA PT A FI JEFUIT DE ACESTI BORFASI A NU MAI AU DE UNDE JEFUII SI S-OR GANDIT SA PUNA DE UN FOND ADICA O PUNGUTA DE UNDE SA FURE BANUL BORFASII

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.