De ce se apropie războiul dintre SUA și Coreea de Nord

„Ne apropiem de un conflict militar. (…) Cred că e timpul să-i mutăm pe americanii din Coreea de Sud“, a declarat duminică senatorul neoconservator Lidnsey Graham. Probabilitatea unui război „crește cu fiece zi, suntem într-o cursă contracronometru pentru a rezolva problema“, a spus Herbert McMaster, consilierul pe Securitate al lui Donald Trump. Coreea de Nord a testat pe 29 noiembrie racheta intercontinentală Hwasong-15, capabilă să lovească oriunde pe teritoriul SUA.

Potrivit Congresului SUA, un război convențional ar duce doar în primele zile la moartea a 300 de mii de sud-coreeni.

S-ar înregistra circa 10 milioane de victime în cazul folosirii armei nucleare împotriva orașelor Seul și Tokyo. Mai cinic, un război convențional ar însemna 70% din PIB-ul Coreei de Sud, iar un singur atac nuclear ar duce la pierderea a 10% din PIB.

Cum încearcă Washingtonul și Seulul să evite confruntarea militară? El face presiuni asupra Chinei pentru întărirea sancțiunilor. „Nu cerem o favoare Chinei, ci îi cerem să acționeze în propriul interes“, a spus McMaster. În rest, președintele Trump a uitat de declarațiile din campanie: „Aș vorbi cu Kim Jong-un chiar și dacă ar fi 10-20% șanse… Ce e rău în a mânca un hamburger la masa de conferință“. SUA par să distrugă șansele dialogului, scrie Huffington Post. Au inclus Coreea de Nord în rândul statelor teroriste, execută cele mai ample exerciții militare din ultimele decenii împreună cu Coreea de Sud, expunându-și ca în vitrină tehnica militară de vânzare, precum a făcut-o Rusia în Siria.

Acestea arată că „SUA nu sunt serioase în privința negocierilor“, spune un fost expert din Departamentul de Stat, și caută mai degrabă negocierea condițiilor capitulării. Chiar și prelungirea discuțiilor pentru începerea unor negocieri (dacă există) este păguboasă – în cele opt luni din 1968 în care SUA au tergiversat începerea negocierilor cu Vietnamul au murit 1.600 de militari americani.

În luna octombrie, scrie Foreign Policy, un înalt oficial CIA spunea: „Ultimul care vrea un conflict este Kim. Ca toți liderii autoritari, el vrea un lucru – să conducă mult și să moară în liniștite în patul lui“. Barack Obama nu a mai vrut dialogul încercat de Jimmy Carter și Bill Clinton cu Phenianul. Politica păguboasă a „răbdării strategice“ promovată de Obama, în speranța că Phenianul se va prăbuși sub povara sancțiunilor, a făcut din Coreea de Nord o putere nucleară. Asta lasă o singură opțiune nemilitară SUA sau Coreei de Sud: să accepte negocierile fără precondiții cerute de Kim Jong-un și să coexiste pașnic cu deținătorul valizei nucleare, așa cum au făcut-o cu Rusia și China.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. Nu va fi nici un razboi!Just relax, draga Marcovici ,iar cand ai framantari razboinice, canta la masa lui Nistorescu si iti trec!

  2. Corect….nu va fi nici-un razboi pentru ca daca va fi va fi sua- china+rusia.

  3. Un razboi intre SUA si Coreea de Nord inseamna in fapt un razboi intre China si SUA precum si aliatii americanilor din N.A.T.O.! Datorita anvergurii unui asemenea razboi si o posibila folosire a armelor nucleare poate sa duca la disparitia vietii pe planeta Pamant ! Dumnezeu sa dea minte oamenilor sa evite razboiul !

  4. Nu va fi nici un razboi. Trump si aliatii vor trebui sa se impace cu ideea ca Coreea de Nord este o noua putere nucleara. Si cum au inghitit hapul cu Pakistanul si India, il vor inghiti si pe asta. Coreea de Nord nu prea are ce pierde. SUA, da si asta e un lucru bine stiut de liderii de la Washington.

  5. cu totul si cu totul mincinoe; primii care ar avea de pierdut sunt chiar americanii! Retorica scolareasca si amenmintari penibile pt. o mare putere.

  6. Coreea de N. va disparea ca natie numai daca inc earca sa atace iar in minutele urmatoare va fi ploaie de rachete asupra obiectivelor lor militare inclusiv nucleare daca se constata ca nordul ar incerca asa ceva bombe nucleare de dimeniuni care sa distruga la o scara controlata gen orase militarizate,obictive militare care vor fi cenusa iar rachetele nordului nici nu iau bine inaltime si vor fi doborate cu asa sitem defensiv de pe uscat si de pe mare deci stati linistiti ca purcelusul kim stie asta si ca va fi sfarsitul lui numai daca incearca ceva.

    • Aşa este Sorine. În Războiul din Golf americanii au doborât cu Patriot (pe care le vom cumpăra şi noi) 51 de rachete cu viteze reduse din cele 81 lansate de Husein, dar ministrul apărării din Israel a precizat că doar una au doborât-o în rest minciuni pe calculator.Anul acesta când racheta nord-correană a trecut peste Japonia au fost întrebaţi de ce n-au doborât-o, au răspuns că nu era un pericol pentru Japonia, dar, alţii au precizat că le-a fost frică nu o vor doborî şi se alega praf de fabrica de rachete din SUA, că nu va mai cumpăra nimeni. Sorine, nu va fi nici o ploaie de rachete fiindcă nu au de unde americanii, rachetele nu se produc cu miile ca proiectilele de tun şi depozitate sute de ani, ele se produc în cantităţi reduse şi se păstrează în depozite speciale cu temperatură specială fiindcă au componente electronice etc.De asemenea, rachetele de croazieră americane sunt dirijate prin satelit şi dacă se va întâmpla ca în Golf cu satelitul lor GPS când n-au putut bombarda un oraş timp de cca o oră – până când „cineva” le-a ridicat bruiajul, nu vor face nimic. De asemenea, SUA nu atacă ţări care se pot apăra şi mai grav care pot şi riposta fiindcă o vor lua în freză şi se vor face de ruşine.Şi ultima, în SUA sunt peste 200.000 de veterani din războaile din Golf care sunt traumatizaţi şi anual se sinucid cca 5000-sunt cei care au suferit de psihoză traumatică de război şi cei care au ucis civili în diferite moduri.De câţiva ani în teatrele de operaţii sunt aduşi deţinuţi americani ca militari fiindcă tinerii americani nu vor să mai moară pentru nimeni.În rest sunt povestiri.

  7. politica „păguboasă” a răbdării strategice promovată de Obama? si ce ati fi vrut sa faca? sa inceapa un razboi? uite ca strumf nu da dovada de rabdare „paguboasa”. si a rezolvat si va rezolva o laie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.