De ce serviciilor nu le place ca procurorii să fie investigați

Departamentul Justiției din SUA l-a însărcinat, pe 5 mai, pe procurorul John Durham sa cerceteze originile marii investigații privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA și să stabilească dacă FBI a acționat lega când i-a spionat pe membrii echipei de campanie a lui Donald Trump.

În paralel se desfășoară și o investigație a Inspectorului General al Departamentului Justiției, Michael Horrowitz, axată tot pe stabilirea legalității acțiunilor FBI care au precedat lansarea celebrei investigații a procurorului Robert Mueller, cea care a paralizat administrația Trump timp de mai bine de doi ani.

Consecințele acestor două investigații pot fi uriașe, considera presa apropiată lui Donald Trump. Vorbind la Fox News, fostul procuror federal Joe di Genova a arătat că investigarea acțiunilor procurorilor care au gestionat dosarul Russiagate s-ar putea solda cu condamnări la închisoare la cel mai înalt nivel – adică foștii șefi al CIA și FBI, dar și membri ai Comitetului Național Democrat, cel care a comandat redactrea unor materiale compromițătoare despre Donald Trump, în timpul campaniei din 2016. ”Este ceva foarte grav și, pentru prima dată, cred că unii dintre băieții ăștia vor ajunge la închisoare”, a spus fostul procuror di Genova.

Astfel, la câteva săptămâni după ce echipa de procurori și agenți FBI a lui Mueller, care a hărțuit constant administrația Trup, a publicat ”Raportul Mueller”, exonerându-l pe președinte de orice complicitate cu Rusia, guvernul contraatacă, rolurile se schimbă, iar foștii șefi ai CIA și FBI, alături de anchetatorii Russiagate se văd puși cu spatele la zid.

Tensiunea creată a provocat și prima dispută între CIA și FBI, servicii care aruncă acum unul asupra altuia vina de a fi axat investigația pe o sursă necredibilă de informații – ”dosarul Steele”, încropit de un fost agent britanic la comanda Partidului Democrat, cu informații neconcludente, compromițătoare pentru Trump și din surse puțin credibile. Potrivit presei americane, există o corespondență electronică din care rezultă că fostul șef CIA John Brennan a insitat pentru folosirea acestor informații în vederea obținerii mandatelor de spionare a echipei lui Trump. Pe de altă parte, un fost oficial al CIA, a declarat pentru Fox că vina îi aparține fostului director FBI James Comey, care a insistat pe lângă Brennan și fostul șef al Comunității de Informații, James Clapper, să introducă în dosar informațiile cu pricina.

Cert este că ”anchetarea anchetatorilor” inițiată de Departamentul Justiției produce deranj mare în serviciile secrete americane, care recunosc implicit că o parte din informațiile folosite pentru a justifica deschiderea dosarului Russiagate nu au fost relevante și credibile.

La începutul acestei săptămâni, James Clapper s-a arătat vădit nemulțumit de deschiderea investigației procurorului Durham. ”Acum trebuie să stai la coada ca să-i investighezi pe investigatori. Mai avem o investigație, despre care am înțeles că se va încheia în curând, a Inspectorului General al Departamentului Justiției. Aș aștepta rezultatul acestei investigații pentru a vedea dacă mai e nevoie de altele”, a spus Clapper, la CNN. Apoi, el a sugerat că aceste investigații ar ascude de fapt aspectul cel mai important al întregului scandal: ”Pierdem din vedere că cauza tuturor acestor lucruri a fost Rusia și că, de zeci de ori, agenții ruși au încercat să coopereze cu campania lui Trump. Rușii au atacat sistemul electoral din SUA la scară masivă, prin social media și prin RT. A fost o amenințare profundă pentru sistemul nostru electoral și încă este”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

9 Comentarii

  1. Tipii care s-au apucat de-nscenari, procurori sau nu, fie din fanatism ideologic, fie la ordin politic (în speta, Obama-clanul Clinton-Wassermann-Schultz), n-are decât sa-si piarda, si definitiv, putere de-a impieta asupra calmului (fiindca „normalitatii” nu-ndraznesc sa scriu) vietii publice. Personaje toxice. Infractori. Ca-i asteapta si-nchisoarea, putin îmi pasa.

  2. Bravo, Donald!
    Ești unic și de neoprit, un idol american al curajului demonstrat in western-uri!
    Aveți A BIG PROBLEM exact in inima voastră statală: serviciile de informații!
    TE-AU HARASMENT 2 ANI, aproape că te-au învins.
    Dar, ce să vezi, că în filme, tu, DONALD, în the end, ești eroul pozitiv.
    Mergi până la capăt: MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
    PS.:
    Atenție, deep state românesc: aveți aceeași problemă!
    Ați făcut abuzuri inimaginabile, vă credeți de neatins?
    SRI, SIE, SPP, DNA, ICCJ…VEȚI RASPUNDE PENTRU TOT CE ATI FACUT!
    RUȘINE, SRI, ESTI UN SERVICIU CARE TE CONDAMNĂ LUMEA PESTE TOT!
    Deja, la colț de blocuri, oamenii vă asemăna cu niste securiști ordinari…
    Asta si sunteți!
    In câte dosare de ” securitate” ați abuzat Țara și oamenii, obsedatilor de putere?!
    Vine…
    Bravo, SIIJ, PÂNĂ LA CAPĂT, MAI ALES IN SERVICII SI JUDECĂTORII CARE AU APROBAT ABUZURILE!
    HELLO, TRUMP, BE GREAT AGAIN!

  3. Și cine e JAMES CLAPPER???????????? Care declara el ca Rusia e principalul vinovat si ca acum se investigheaza investigatorii care au investigat toata echipa lui Trump incercaind sa-l dea jos ilegal de la putere.Iar acum nu e el de acord cu aflarea adevarului si a abuzurilor care s-au facut la ei in state?? De la o investigatie plecata de la o comanda politica democrata si cu falsuri,si de la CIA,FBI si toata media lor-CNN,Washington Post ..MSNBC..

  4. Domnule Trump, in Romania e mult mai grav si mai tragic, pentru ca ambasadorul SUA si ofiterii CIA si FBI, au subordonat si conduc direct, din sediile acestora, SRI, SIE, judecatorii, procurorii, militienii, unele partide politice si „societatea civila”. Cine ne scapa de acesti tradatori de neam si tara si de banditii mondiali aciuati in multinationale?!. Ajuta-ne si pe noi domnule Trump si retrage canalia ambasadoare, CIA si FBI, acasa, sa putem demasca scarbele tradatoarie de neam si tara care ne-au distrus tara si otravit mintile si asa demente ale ageamiilor si idiotilor.

  5. pai cum sa se permita..??? daca investigatia o fashe unuu care nu a primit „instructia necesara” ori daca procororu in timpu investigatiuniei are o slabiciune si ….spune..ce syie..fereasca sfantu..Doamne iarta ma..

  6. Seamana cu actiunile tip cacialma din Romania ultimului deceniu.
    Foarte bine, sa fie si ei investigati acum, pentru a se vedea din ce cauze au creat tam-tam in America, au denigrat un aparat prezidential si au hartuit atatia oameni.
    Auzi si tu, se intampla in America, fac o mega investigatie, cheltuie resurse imense, …si rezultatul este zero. Ca acum s-au trezit ei ca aveau informatii (ATENTIE, NU DOVEZI!!) neconcludente din surse necredibile. Clar, ceva a fost putred rau! Trebuie investigati investigatorii, si mai ales initiatorii investigatiei.
    Sa fie lumina!

  7. serviciile secrete din toata lumea sint cele mai cumplite organizatii teroriste care au existat pina acum in istoria omenirii

  8. Statul Profund din SUA, un cartel al serviciilor cu procurorii (mereu cei mai demenți homunculi cu porniri de criminali oriunde în lume!), este modelul Statului Paralel din Mexic, Peru, Brazilia, Honduras și România, construcții mafiote sub comanda CIA și FBI, care deși nu are prerogative de a acționa în afara SUA o face cu lejeritate, precum face și SRI la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.