De ce unii oameni sunt inteligenţi şi alţii sunt proşti?

Nu este vorba nici de materia cenuşie, nici de mărimea creierului şi nici de moştenirea genetică. Toate influenţează inteligenţa umană, dar nu pot da răspunsul complet la întrebare.

Inteligenţă versus prostie este cea mai recentă temă din serialul „Viaţa la extreme”, realizat de LiveScience. A stabili diferenţa biologică pentru întrebarea de ce unii sunt mai inteligenţi decât alţii s-a dovedit, până acum, un lucru nesigur în comunitatea academică.

Până acum, oamenii se certau până şi pe definiţia inteligenţei. „Inteligenţa este reală”, spune însă Richard Haier, profesor la Universitatea din California: „există şi poate fi măsurată”.

Cea mai cunoscută măsură sunt testele de IQ, iar rezultatele din ultima sută de ani au dovedit constant că acestea sunt un factor important în exprimarea inteligenţei umane. Scorul mediu al acestor teste este 100: 95% dintre oameni punctează între 70 şi 130.

Când vorbesc despre inteligenţă, oamenii de ştiinţă se referă şi la un factor g: abilitatea generală de a gândi, indiferent de domeniu.

Cu toate acestea, există savanţi care au abilităţi extraordinare într-un domeniu şi care se pot dovedi retardaţi în altele, explică Haier.

Iar ultimele studii au condus înspre regiunile din creier răspunzătoare pentru anumite abilităţi. În urma lor s-a ajuns la concluzia că inteligenţa provine din conexiunea mai multor astfel de puncte. Ajută, de asemenea, un volum mai mare de materie cenuşie, precum şi materia albă.

Pe de altă parte, creierul nu oferă toate răspunsurile: există multe cazuri de pacienţi retarzi al căror creier arată normal. Nici codul genetic nu este întotdeauna o cauză, chiar dacă, în general, părinţii cu IQ-uri ridicat au copii inteligenţi.

„Toată lumea ar vrea ca intervenţiile mediului să triumfe asupra biologiei. În medicină este adevărat: anumite predispoziţii genetice pot fi corectate. În cogniţie, însă, nu am descoperit încă tratamentul”, spune Haier.

Cercetătorii sunt optimişti însă: ei speră ca noile tehnologii de scanare să descopere secretul savanţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.