De la clasic la jazz şi colinde româneşti

Colinde de Moş Nicolae şi Crăciun în interpretarea “Capella Coronensis”

De nouă ani încoace, Institutul Cultural de la Lisabona aduce constant în capitala Portugaliei, în preajma sărbătorilor de Crăciun, sunetul muzicii noastre tradiţionale şi spiritul sărbătorilor româneşti de iarnă. Anul acesta, graţie unui nou parteneriat cu departamentul cultural al primăriei Lisabonei (EGEAC), manifestarea românească va fi integrată în prestigiosul Natal em Lisboa 2015, care va delecta întreaga urbe preţ de aproape trei săptămâni. Este, de altfel, singura prezenţă extra-portugheză aflată în programarea festivalului şi se va concretiza printr-un concert extraordinar al grupului românesc Capella Coronensis din Braşov în Biserica São Nicolau, din Baixa lisaboneză.

Cum evenimentul se va produce exact pe 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae, patronul spiritual al nobilului aşezământ unde se va desfăşura concertul, muzicienii români au hotărât să-şi omagieze amfitrionii incluzând în repertoriu, în chip de piesă conclusivă, Cântări pentru Sf. Nicolae, creată special pentru acest moment festiv de către tânăra compozitoare română Alexandra Cherciu.

În afara piesei pomenite, interpretată în premieră mondială, programul Capella Coronensis va conţine:

George EnescuRugăciune de dimineaţă

Sigismund ToduţăColinde româneşti

J.S. BachQuia respexit din Magnificat/ Cântec de laudă pentru Fecioara Maria

J.S. BachInima mea credincioasă

Heinrich KaminskiMaria a intrat într-o pădure de spini

Arthur KappAndante religioso

Max RegerCântecul de leagăn al Mariei

Tiberiu BrediceanuDomnul Sfânt

Nicolae BretanTatăl Nostru

Variaţiuni pe tema In dulci jubilo de J.S. Bach

Manifestările româneşti din Lisabona, în organizarea ICRL, nu se opresc însă aici. Pe data de 16 decembrie, în ambianţa sacră a bisericii San Antonio – sfântul padovan care, puţini o ştiu, s-a născut chiar pe malurile Tejoului, devenind protectorul etern al oraşului – va avea loc un nou concert cu muzică de Crăciun, în intepretarea uneia dintre cele mai clare şi impresionante voci actuale din România, Maria Răducanu.

Grupul Capella Coronensis (Steffen Markus Schlandt/ orgă, Cristina Radu/soprană, Ciprian Dancu/ clarinet, Roxana Curtgeafar/ vioară, Emin Curtgeafar/ oboi) concertează în distribuţii diferite, axate pe combinaţia între orgă, voce şi instrumente solistice. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă şi romantică, care se pretează pentru interpretări în spaţii religioase. Muzica europeană este prezentă în programele ansamblului, alături de lucrări din creaţii ale spaţiului cultural românesc. O atenţie sporită este acordată unui repertoriu mai puţin cunoscut – care este descoperit în arhive şi biblioteci din România.

Steffen Markus Schlandt a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” (prof. Ursula Philippi) din Cluj. A fost bursier DAAD (Institutul German pentru Relaţii Externe şi Diakonisches Werk) la facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert), apoi la Würzburg. A participat la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Braşov, Rupea, Bod, Hamba etc.). A concertat în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Italia, Croaţia, Israel, Ungaria şi România. Din 2004 este dirijorul Corului Bach şi organist al Bisericii Evanghelice C.A. din Braşov (Biserica Neagră). În prezent este profesor asociat la Facultatea de Muzică din Braşov şi coordonatorul grupului Capella Coronensis.

Cristina Radu – soprană, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti, la clasa de canto. În prezent este solistă a Operei din Braşov.

Ciprian Dancu – clarinet, a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov, fiind în prezent membru al Filarmonicii din Sibiu.

Roxana Curtgeafar – vioară, a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov şi Hochschule für Musik Würzburg. În prezent este membră a Filarmonicii din Braşov.

Emin Curtgeafar – oboi, a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov şi Hochschule für Musik – Würzburg. În prezent este membră a Filarmonicii din Braşov.

De la Helsinki la Bucureşti: Elena Mîndru cântă jazz cu Big Band-ul Radio

Elena Mindru. Foto Florina Astilean

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie, la ora 19.00, alături de formaţia Radio România, sub bagheta dirijorului şi apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veţi aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki. Aceasta va interpreta o serie de compoziţii proprii şi standarde de jazz. Ca de fiecare dată în cadrul seriei lunare de concerte prezentate de Big Band-ul Radio sub titlul Jazz pe româneşte, seara va fi prezentată de Florian Lungu, el însuşi o „personificare” a jazz-ului românesc, a cărui carieră dedicată genului a însemnat mii de emisiuni radio şi TV, un număr considerabil de articole publicate, multe prezentări de festivaluri şi concerte de jazz, precum şi câteva compoziţii cântate de solişti şi formaţii cunoscute.

Elena Mîndru a obţinut în 2012, în Elveţia, Premiul al II-lea şi Premiul Publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition), juriul fiind prezidat de Quincy Jones. Tânăra artistă s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în şcoli europene de prestigiu: este deţinătoare a diplomei de masterat în interpretare şi compoziţie de jazz obţinut, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Academia Regală de Muzică din Århus – Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm şi Academia Sibelius din Helsinki. În prezent este doctorand în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituţii menţionate.

Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014, la Yle Radio (Finlanda) şi în cadrul European Jazz Competition – EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.

În 2014, artista şi-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Artista reuneşte alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toţii licenţiaţi ai Academiei Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câştigat competiţia Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015, formaţia Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiţiei EJC din Rotterdam, Olanda.

Elena Mîndru a iniţiat şi organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România. Primul concert din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păuţa, în februarie 2014. Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori români şi finlandezi, printre care şi lucrări şi aranjamente scrise chiar de ea.

Elena Mîndru a continuat şirul concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare, şi în septembrie 2015 la Târgu Mureş, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, dirijată tot de Sabin Păuţa.

Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care îşi propune să publice cât mai mulţi artişti de jazz, cu precădere artişti români. Are la activ două discuri publicate, la care se adaugă cel mai recent album al formaţiei Bega Blues Band din Timişoara în noiembrie 2015 şi următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, în aprilie 2016, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.

Pentru anul 2016, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuieşte un mini-turneu în România, în vara anului 2016.

Răsvan Cernat, la pupitrul “Orchestrei de Cameră Radio”

Dirijorul Răsvan Cernat

Bach, Beethoven şi Mozart sunt cei trei „titani” ai repertoriului simfonic reuniţi în concertul Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 9 decembrie, la ora 19.00, la Sala Radio, eveniment derulat sub bagheta lui Răsvan Cernat şi cu participarea violonistului Gabriel Croitoru.

În programul serii veţi avea ocazia să ascultaţi cele două Romanţe pentru vioară şi orchestră compuse de Beethoven, în interpretarea lui Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, ce deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”. Repertoriul serii cuprinde şi Suita a doua în si minor de Bach – solo flaut: Marian Olaru – şi una dintre creaţiile mozartiene: Simfonia nr. 39 în mi bemol major.

Provenit dintr-o familie cu tradiţie în domeniul muzical – nepot al sopranei Margareta Metaxa, membră fondatoare a Operei Române – Răsvan Cernat a urmat cursuri de perfecţionare cu dirijorul Franco Ferrara la Veneţia şi cu Sergiu Celibidache la Bologna şi Paris. După debutul dirijoral, petrecut în 1975, au urmat concerte foarte apreciate alături de orchestrele simfonice din toate oraşele mari ale ţării, precum şi turnee peste hotare.

Gabriel Croitoru

Titular al Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Braşov, apoi al Operei Naţionale din Iaşi, Director Artistic, Prim Dirijor şi Director General al Operei Naţionale Române din Bucureşti, Director şi Prim Dirijor al Filarmonicii “Marea Neagră” din Constanţa, Director General şi Prim Dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, Prim Dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu” din Chişinău, Răsvan Cernat are la activ peste 1.500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă şi balet. A susţinut concerte, spectacole şi turnee în Japonia, Franţa, Italia, Spania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Rusia ş.a. A compus muzică de cameră, lieduri şi muzica pentru şapte filme de lung metraj (două dintre ele aducându-i Premiul Asociaţiei Cineaştilor). A înregistrat muzică de scenă şi de film, lucrări simfonice şi de balet.

Violonistul Gabriel Croitoru se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, SUA. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul Duelul viorilor (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Muzica lui Claude Debussy, la Sala Radio

Antonela Bârnat

Vineri, 4 decembrie, la ora 19.00, Radio România în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez Claude Debussy, concert derulat cu participarea Mihaelei Mingheraş-Couture, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau a Théâtre du Châtelet. Concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio se va bucura şi de prezenţa dirijorului Valentin Doni, sub bagheta căruia au evoluat majoritatea filarmonicilor din România, dar şi orchestrele simfonice din Avignon, Perozavodsk (Rusia) sau Baden-Baden (Germania). O veţi aplauda, de asemenea, pe mezzosoprana Antonela Bârnat, apreciată pentru roluri interpretate pe scena Operei Naţionale Bucureşti, dar şi pentru un bogat repertoriu vocal-simfonic.

Compozitorul francez Claude Debussy (1862 –1918) a fost puternic influenţat în creaţia sa de poeţii simbolişti (care îi erau contemporani) şi în multe dintre lucrările sale a transpus poezia naturii în muzică.

În concertul de la Sala Radio, din repertoriul lui Debussy, cele două artiste lirice, alături de Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia), vor interpreta La Damoiselle élue, partitură concepută sub influenţa muzicii lui Wagner. Lucrarea se bazează pe cel mai cunoscut poem al poetului englez Dante Gabriel Rossetti şi descrie emoţiile unui spirit feminin care îşi contemplă din Ceruri iubitul rămas pe Pământ.

În programul serii veţi asculta şi Marea, una dintre cele mai des interpretate lucrări ale lui Debussy, o superbă călătorie muzicală pe neîntinsul unui peisaj marin, prin cele trei schiţe simfonice: Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor şi Dialogul vântului cu marea. Concertul se va încheia cu lucrarea compozitorului rus Serghei Rahmaninov – Dansuri simfonice.

Născut în Republica Moldova, Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică a companiei de stat Teleradio – Moldova. În ţara sa natală, a desfăşurat o bogată activitate artistică: a fost dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova (1991 – 1998), director artistic al Sălii cu Orgă din Chişinău, dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră (1997-1999), prim-dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova (1998 – 2004), director artistic al aceluiaşi ansamblu între 2000 – 2001 şi din 2004 până în prezent ocupă funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii ,,M.Jora” – Bacău. Valentin Doni a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud, însumând peste 300 de concerte.

Mihaela Mingheraş Couture

Mihaela Mingheraş-Couture trăieşte în prezent în Franţa, colaborând cu dirijori precum: Lawrence Foster, Guy Condette, Richard Bradshaw, Friedrich Pleyer, Cyril Diederich, iar printre soliştii cu care a lucrat se numără Leontina Văduva, Giovanna Casolla, Gregory Kunde ş.a. Preocupată de formarea tinerelor generaţii de muziceni, Mihaela Mingheraş este invitată să predea cursuri de măiestrie interpretativă în Franţa, Statele Unite ale Americii, Liban şi Olanda. Ca finalistă a Concursului Internaţional de Canto de la Toulouse şi a celui de la Belvedere (Viena), soprana a beneficiat de o bursă de perfecţionare a Fundaţiei France Telecom, sub îndrumarea a două nume importante în arta lirică: Vera Rózsa şi Ileana Cotrubaş.

Câteva dintre rolurile în care a fost aplaudată sunt Susanna din Nunta lui Figaro, Marguerite din Faust, Micaela din Carmen, Zerlina din Don Giovanni, Papageno şi Pamina din Flautul fermecat ş.a.

Mezzosoprana Antonela Bârnat a fost apreciată (între noiembrie 2005 şi iulie 2013) pe scena Operei Naţionale Bucureşti într-o paletă variată de roluri. În octombrie 2010 a participat la un turneu în Elveţia, Germania şi Franţa, în care a promovat opera Orestia II – Choeforele, semnată de Aurel Stroe. A fost invitată în mai multe rânduri la Festivalul de Operă Gut Immling, Germania. A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Marek Janowski, Cristian Mandeal, Mark Mast, Adrian Morar, Clark Rundell, Julien Salemkour, Alexandru Samoilă, Tiberiu Soare, Jin Wang. A fost distinsă cu Premiul II în Concursul Internaţional de Canto Maeştrii artei lirice – Magda Ianculescu (2009), Bucureşti; Premiul III la Malmö Singing Competition(2007), Suedia; Premiul I la Rodos, Grecia – International Contest for lyrical soloists (2003).

EUROPAfest Tour 2015. Ultimele 3 concerte la Bucureşti şi Sinaia

EUROPAfest Tour la final

După succesul înregistrat de EUROPAfest – jazz | blues | pop | clasic, care a prezentat peste 300 de artişti din întreaga lume, derulat în Bucureşti şi Sibiu în perioada 14 – 23 mai şi EUROPAfest Summer Edition – Summer Music Academy Sinaia, derulat între 16 şi 29 iulie, jmEvents continuă seria evenimentelor cu EUROPAfest Tour.

EUROPAfest Tour este un eveniment complex care îşi propune să reunească valorile creative şi interpretative din România alături de artişti din Europa şi de pe alte continente. Astfel, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, jmEvents invită publicul la o serie de concerte de jazz şi muzică clasică cu laureaţii Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti şi Bucharest International Jazz Competition, unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni din festival. Artişti din Elveţia, Rusia, Germania, Italia, Israel şi România vor transforma de fiecare dată o seară de iarnă obişnuită într-una de poveste.

EUROPAfest Tour, organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii, Jeunesses & Dinu Lipatti, Hotel Mara Sinaia, Hotel Ibis Nord şi The Last Coin este un proiect care se distinge prin originalitate, dar şi prin dimensiunea de amploare. Ultimele 3 concerte au loc astfel:

5 decembrie / Sinaia – St. Nicholas Concert / ora 19:00 / Sala King’s Valley – Hotel Mara

6 decembrie / Sinaia – St. Nicholas Concert / ora 12:00 / Biserica Catolică

8 decembrie / Bucureşti – Winter Classical Concert / ora 19:00 / Sala Enescu – Hotel Ibis Nord.

Luigi Gageos, directorul EUROPAfest Tour declară “Proiectul este unul dintre evenimentele de marcă ale vieţii muzicale româneşti, scopul său fiind facilitarea accesului publicului larg şi sensibilizarea lui la valorile muzicale naţionale şi europene într-o manieră atractivă, accesibilă şi neconvenţională. Programul concertelor include lucrări apreciate de public, alese în spiritul sărbătorilor de iarnă”.

De mai bine de 20 de ani, sub tutela jmEvents, publicul consumator de muzică bună este invitat să se bucure de evenimente de calitate. Din primavară şi până iarna, seria de producţii propuse de EUROPAfest aduce concerte de excepţie într-o ambianţă potrivită cu vacanţa, dar şi cu tumultul marilor oraşe.

“Trio Enescu”, în proiectul Da Capo, ArCuB Chamber Music Series 03

Trio Enescu

Joi, 10 decembrie, de la ora 19.30, ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti deschide anotimpul bucuriei cu un nou concert extraordinar din seria Da Capo ArCuB Chamber Music. În atmosfera selectă a istoricului Han Gabroveni, sunteţi invitaţi să vă delectaţi cu piese celebre, în interpretarea unuia dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din Europa: Trio Enescu.

În program:

Ludwig van Beethoven Trio cu pian în si bemol Major, Op. 97, „Erzherzog”

George EnescuSérénade lointaine

Johannes BrahmsTrio cu pian în do minor, Op. 101

Trio Enescu înseamnă Alina Armonas – Ţambrea (vioară), Gabriele Gylyte (pian) şi Edvardas Armonas (violoncel). Ansamblul s-a înfiinţat în 2011, când se împlineau 130 ani de la naşterea lui George Enescu.

Prin talentul şi dedicarea sa, marele compozitor reprezintă o nesfârşită sursă de inspiraţie pentru cei trei muzicieni care şi-au propus să aducă în faţa publicului, alături de repertoriul clasic, şi piese mai puţin cunoscute. De exemplu, Sérénade lointaine pentru vioară, violoncel şi pian scrisă de George Enescu în 1903.

De la primele concerte, Trio Enescu a primit înalte aprecieri din partea criticilor şi a presei care au remarcat precizia, sensibilitatea şi expresivitatea celor trei instrumentişti. La scurt timp de la înfiinţare, câştigau Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră Helexpo din Salonic, precum şi Premiul Societăţii Brahms din Austria. Îndrumaţi de profesori remarcabli la Conservatoarele din Köln, Düsseldorf, Frankfurt şi Paris, Alina Armonas-Ţambrea, Gabriele Gylyte şi Edvardas Armonas au concertat pe mari scene ale lumii: Alte Oper din Frankfurt (Germania), Sala Friedrich-von-Thiersch din Wiesbaden (Germania), Sala Filarmonicii din Vilnius (Lituania), Izumi Hall din Osaka (Japonia).

JAZZAJ la ArCuB prezintă un nou proiect: “Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project”

Tudy Zaharescu

Portofoliul seriei de concerte JAZZAJ la ArCuB se completează sâmbătă, 12 decembrie, la ora 20.00, cu prestaţia muzicianului considerat de critici „cel mai valoros baterist de jazz al momentului”, Tudor Zaharescu. Jazzman-ul vine la ArCuB Batişte alături de o parte din colaboratorii săi pentru concertul Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project.

Cu peste 160 de albume de jazz înregistrate la activ şi cu o experienţă de aproape 25 de ani în Big Band-ul Radio, prestaţia jazzistului Tudor Zaharescu alături de invitaţii săi reuşeşte să devină, de fiecare dată, un adevărat festin muzical din care publicul este invitat să se înfrupte cu ritmuri de disco, funk, R&B, rock’n roll, swing, jazz reggae şi soul.

Ritmician apreciat pentru seriozitatea, profesionalismul şi perseverenţa sa, pentru calităţile de acompaniator, de solist, dar şi de teoretician, Tudor Zaharescu urcă pe scena JAZZAJ alături de Ana Mardare, o voce complexă pentru care a compus nenumărate piese şi cu care a ajuns de două ori în finala Eurovision. Cei doi vor fi acompaniaţi în concertul JAZZAJ din 12 decembrie de trompetele lui Emil Bâzgă şi Silviu Albei, de saxofonul lui Mihai Sebastian, de pianul şi sintetizatorul lui Sorin Gabriel Dragoş, de chitara lui Jan Stoian şi de chitara bas a lui Laurenţiu Horjea. Adunând aceste nume de referinţă din jazzul românesc actual, Jazz & Soul Project continuă să rămână în topul fanilor de gen pentru melodicitatea ritmurilor şi generozitatea interpretării.

În cadrul concertelor JAZZAJ, pe scena Sălii ArCuB au fost prezenţi artişti renumiţi ai jazzului, precum Maria Răducanu şi Krister Jonsson, Vali Răcilă şi Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu, Luiza Zan feat. István Gyárfás, Mircea Tiberian Ensemble feat. Nadia Trohin& Cristian Soleanu, Formaţia Trigon, Soul Serenade, Irina Popa feat. The Sinners, Raul Kusak şi Liviu Pop, Elena Mîndru Finnection, Atom String Quartet, Platonic Band, Balako, Sorin Zlat Trio, Arcuş Trio, Lucian Ban şi ELEVATION şi Bucharest Jazz Orchestra.

De Moş Nicolae două spectacole pentru copii din seria “Clasic e Fantastic”

Copilăria lui Vivaldi

Clasic e fantastic – Copilăria marilor compozitori este un proiect de educaţie muzicală, realizat împreună cu Asociaţia Clasic e fantastic, care cuprinde şapte spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor între 4 şi 10 ani.

Povestea spune că doi şoricei, Sică şi Rică au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin, în cămăruţa lui Richard Wagner, în grădina din faţa casei lui George Enescu… Astăzi, bătrânul Sol povesteşte ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-strănepoţii lui despre copilăriile acestor mari compozitori, despre munca obositoare de zi cu zi în faţa instrumentului începând chiar de la vârste foarte mici, şi mai ales despre felul în care toţi au învăţat să scrie muzică şi să se bucure de ea.

Duminică, 6 decembrie, la ora 11.00, Sala Studio, Copilăria lui Enescu.

Construcţie păpuşi: Aurelia Olteanu. Regia: Monica Ciută, Scenariul: Emanuel Ciocu. Scenografia: Sânziana Tarţă. Consultant de specialitate: Cristina Sârbu.

Interpreţi: Filip Ristovski, Monica Ciută, Valeria Cristia, Irina Sârbu, Alexandru Unguru, Alexandra Badea, Monica Buştean (vioară) şi Raluca Ouatu (pian).

La ora 18.00, Sala Studio, Copilăria lui Vivaldi

Construcţie păpuşi: Aurelia Olteanu. Regia: Monica Ciută. Scenariul: Emanuel Ciocu. Scenografia: Sânziana Tarţă. Consultant de specialitate: Cristina Sârbu.

Cu: Filip Ristovski, Mona Ciută, Alexandra Badea, Irina Sârbu, Valeria Cristia şi Monica Buştean (vioară).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.