De la statul paralel, la justiție… paralelă cu etica profesională

Ultimele luni au adus în centrul atenţiei o temă veche, pe care opinia publică încercase să o facă uitată în noianul gândurilor şi al preocupărilor cotidiene, al pregătirilor pentru vacanţe şi al examenelor anuale. Însă, de vreme ce o componentă a statului de drept nu funcţionează sau funcţionează într-un mod neprofesionist, sunt motive de îngrijorare pentru orice cetăţean care doreşte să construiască un viitor pentru sine şi pentru familia sa în această ţară.

Cazul de la Baia de Aramă, privind adopţia Sorinei, baletul CSM pe tema numirii Adinei Florea, validarea rezultatelor concursului pentru numirea acesteia ca procuror-şef al SIIJ sau respingerea solicitării de delegare în funcția de consilier al procurorului șef al DIICOT a unui procuror ca Mariana Alexandru (nevoită să demisioneze din magistratură odată cu deschiderea unui dosar penal de către DNA,  clasat ulterior pe motiv că „fapta nu există”), toate aceste elemente, în opinia unui observator imparţial, ridică semne de întrebare cu privire la probitatea morală şi profesională, tocmai a unor persoane care ar trebui să dea dovadă de echilibru şi înţelepciune.

Cu siguranţă nu doresc să reiau discuţiile despre cum ar fi trebuit să acţioneze procurorul Piţurcă în cazul Sorinei. Aceste opinii au fost exprimate de juriști, cât şi de alte categorii profesionale îndreptăţite să facă o analiză pertinentă a evenimentelor şi a comportamentului demn de urmat. De altfel, în acest sens s-a pronunţat şi Secţia pentru procurori a CSM când a respins solicitarea formulată de Inspecția Judiciară în temeiul disp. art. 52 alin (1) din Legea nr. 317/2004 republicată, privind suspendarea din funcţie a doamnei Piţurcă Maria Antoaneta, procuror-şef Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă CA Craiova, însă dincolo de aspectele acestea, rămân câteva suspiciuni cu privire la comportamentul acestor magistraţi care înţeleg să-şi regleze conturile şi să exercite presiuni nepermise asupra unor persoane de bună-credinţă, acţiuni care sunt incompatibile cu exercitarea acestei profesii care implică respectarea unor valori profesionale şi morale, ajungând să credem mai mult decât oricând cuvintele lui Francisco de Quevedo:„Acolo unde justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

4 Comentarii

  1. Dragi romani: Din punct de vedere profesional, ca si la armata poti avea multi politruci, ca pe vremuri,dar in Justitie, daca vrei sa faci o tara normala ca afara(unde multe tari au legi vechi inca valabile de sute de ani chiar), nu poti lasa treburile la voia intimplarii, naravurilor politicianiste si securiste. Si pe vremuri, politicul te trimitea la judecator, ca sa pui o pila acolo, dar abuzurile nu s-au facut ca acum, pentru ca legile erau mai clare (nu spun ca erau democratice), personalul cu mult mai calificat, si ca dovada atunci volumul de munca a Justitiei(care era ca si atunci pe banii nostri) era incomparabil mai mic, iar suferinta umana(si baneasca) a oamenilor nu se compara cu cea din ziua de azi, de putem spune ca asta este una din cauzele majore a bejeniei poporului roman. Avem un cartel nedeclarat al justitiei, politicului si secu, ca totul la un loc fac mai mult decit o dictatura.Prea multi juristi,procurori,securisti, produsul unor multor scoli private, etc…Cu ce foloseste tarii, daca eu in final din punct juridic am dreptate, si ma despagubeste din banii romanilor in suferinta, dar mai ales cind actul de justitie e facut cu intirziere, uneori fara prinderea hotilor si recuperarea furturilor???
    Mai mult se pare ca la acest cartel participa si cei din puscarii, de unde intrebarea ca preocupare legii, se ocupa fara folos pentru noi, ci mai mult de recidivisti, eliberati de votul politic, care are multi parlamentari dalmatieni. Pare o apocalipsa, dar ATENTIE un stat dispare din interior daca nu stie sa gestioneze corect treburile din interior, ca intr-o familie.Trebuie sa ne trezim o data din somnul cel de moarte, si sa nu mai aratam cu degetul la Ceasca, la forte externe, s.a.m.d…..
    O zi buna
    Con

  2. Cu un popor de trădători și de lași națiunea noastră nu va putea niciodată progresa deoarece își accepta tacit soarta.

  3. Dupa ultima decizie a judecatoriei Slatina este clar ca decizia era defavorabila sorinei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.