Declarație prea complicată pentru 90% dintre companiile mijlocii

Anul viitor, peste 20.000 de firme din categoria contribuabili mijlocii urmează să depună declarația 406 (SAF-T – Standard Audit File for Tax), însă 90% dintre acestea nu sunt încă pregătite să transmită datele necesare către ANAF, deși au această obligație de la 1 ianuarie 2023, potrivit datelor NextUp Solutions, una dintre cele mai mari companii de soluții software pentru business. Astfel, va fi generat haos în mediul antreprenorial, activitatea firmelor fiind încărcată cu o sarcină suplimentară importantă.

Firmele care nu vor depune la timp declarația 406 vor fi primi cu siguranță amenzi, avertizează Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.

După ce în 2022 raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru companiile din categoria contribuabili mari, de anul viitor va trebui transmisă către ANAF și de către companiile mijlocii. Fiind necesară completarea a peste 390 de elemente fiscale și contabile, SAF-T este considerată o raportare complexă și stufoasă de către specialiștii în domeniu. Această declarație trebuie să includă informații despre întreaga activitatea a companiei printre care denumire, CIF, domiciliu fiscal și detalii financiar-contabile – conturi contabile, clienți, furnizori, taxe, stocuri, proprietari, facturi de vânzare, facturi de cumpărare, plăți, mișcări de bunuri, tranzacții cu active.

“Tot ce se întâmplă într-o companie trebuie raportat către stat, adică este o muncă enormă care îi implică direct pe proprietarii firmei, fiind de asemenea o sarcină foarte complexă pentru angajații din departamentul financiar. Iar în acest context, ca antreprenor în contact cu peste 5.000 de companii medii, pot să confirm că există un număr imens de firme care nu sunt încă
pregătite pentru această raportare stufoasă. Acestora le lipsesc resursele umane calificate și soluțiile tehnice și digitale necesare pentru adunarea și corelarea tuturor informațiilor pentru o raportare completă, fără erori și fără întârzieri, către instituțiile statului”, punctează Roxana Epure.

În acest sens, NextUp menționează că vor exista întârzieri majore a depunerii declarației 406 (SAF-T), cu până la 4-6 săptămâni peste termenul limită, 28 februarie 2023. Pentru a putea face raportarea SAF-T până la această dată, companiile ar fi trebuit să aibă deja resursele necesare, cum ar fi un soft care să adune toate informațiile în mod automat și să genereze fișierul de tip
XML pentru raportarea către ANAF, și în plus o bună parte din munca de corelare a informațiilor deja finalizată.

“Cei care cred că vor rezolva toate obstacolele legate de implementarea declarației 406 în câteva zile gresesc dramatic. Amânarea demersurilor necesare pentru a respecta această nouă reglementare nu face decât să pregătească terenul pentru zile negre și mohorâte la începutul lui 2023”, subliniază Roxana Epure.

Pe piața românească sunt foarte puține companii de software care oferă soluția de raportare SAF-T automatizată, firmele din domeniu ferindu-se de implementarea acestui standard de audit de taxe, din cauza documentației greoaie primite de la ANAF, lipsei de personal specializat și a unei investiții consistente.

“Să implementezi soluția SAF-T într-un soft de tip ERP înseamnă să te lupți cu morile de vânt. Am reușit să le controlăm în direcția potrivită, metaforic vorbind, interpretând și integrând corect documentația primită de la ANAF privind dezvoltarea instrumentelor necesare pentru completarea SAF-T în mod automat. Este o sarcină de care firmele din domeniu s-au ferit, fiind o bătaie de cap prea mare și, prin urmare, conform unei analize de piață pe care am făcut-o recent, suntem printre puținele firme care pun la dispoziția contribuabililor soluția de raportare”, explică Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

În lipsa unei soluții automatizate, raportarea SAF-T poate fi făcută manual în 4-5 zile pentru firmele medii în loc de câteva minute, și doar dacă lucreză concomitent cel puțin 2-3 angajați, dintre care cel puțin unul specializat în contabilitate. Însă prin muncă manuală, șansele de a obține un rezultat corect sunt zero, rata de greșeli fiind foarte ridicată, potrivit NextUp Solutions.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

2 Comentarii

  1. S-a cam terminat cu hoțiile fermierilor care stropesc pomii, vita de vie, livezile de pomi fructiferi, legumele, porumbul, soia, grâul etc cu tot fel de substante chimice cancerigene. Pușcăria ii mănâncă pe fermierii hoți care încasează miliarde de euroi bara bara cu șmecherii Apia și care îmbolnăvesc cetățenii cu produsele lor cancerigene! Luați usturoi românesc și stropit ca în China!

  2. distrugerea prin super-birocratizare fiscala. cu cat mai complicat cu atat sa NU mai muncesti. daca vrei sa ai economie oamenii trebuie lasati sa munceasca LIBER. prin metodele parazitare de ingreunare fiscala dar mai ales prin „digitalizare” adica control absurd asupra cetateanului de rand, se nasc „profesii” parazitare de control si abuz. doi cu mapa 10 cu sapa….saracirea crancena a romanilor pentru a renunta la PROPRIETATE. acesta este primul scop dupa ridicarea SUVERANITATII PRIN ELUDAREA CONSTITUTIEI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.