Demersuri diplomatice fără rezultat, după moartea unui român

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a întreprins mai multe măsuri pentru a aduce în țară trupul comandantului de navă roman, mort în 19 aprilie la bordul vasului, pe care autoritățile chineze refuză să îl repartrieze și insistă să îi facă „înmormântare în mare”, de teama COVID-19.

„Reprezentanții Ambasadei României la Jakarta au solicitat autorităților indoneziene permisiunea debarcării trupului neînsuflețit în vederea demarării procedurilor de repatriere. În urma demersurilor misiunii diplomatice, autoritățile indoneziene au transmis faptul că, în contextul măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei de COVID–19, nu este permisă debarcarea trupului neînsuflețit în portul Batam din Indonezia”, spun reprezentanții MAE.

Pe fondul refuzurilor de debarcare din partea autorităților din Singapore, Malaysia și Republica Coreea, vasul și-a continuat călătoria către Republica Populară Chineză, la sfârșitul lunii aprilie.

Astfel, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au întreprins demersuri telefonice și în scris, pe lângă autoritățile chineze, atât anterior, cât și ulterior sosirii navei, pentru sprijin în vederea ancorării vasului, debarcării și repatrierii trupului neînsuflețit.

„Astfel, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au transmis inclusiv o serie de demersuri scrise autorităților chineze competente, pe parcursul lunilor aprilie și mai 2021, prin care au propus mai multe soluții în acest caz, însă autoritățile chineze au refuzat să acorde permisiunea debarcării, invocând reglementările naționale aplicabile în context COVID-19, precum și situația epidemiologică din punctul de origine al vasului, respectiv India”, mai spun cei de la MAE.

Potrivit MAE, reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Populară Chineză, inclusiv Ambasadorul României la Beijing, au informat compania, asigurătorul și familia cetățeanului român cu privire la refuzul autorităților chineze de a permite ancorarea vasului și debarcarea trupului neînsuflețit. În discuțiile cu compania care deține vasul, asigurătorul și angajatorul, reprezentanții Ambasadei României la Beijing au sugerat aplicarea reglementărilor internaționale cu referire la dreptul mării și revenirea vasului în portul de origine, singurul obligat, prin lege, să permită acostarea în orice condiții.

Cei de la MAE mai spun că în cursul lunii mai a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE şi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la București în încercarea de a identifica o eventuală soluție de sprijin în acest caz, partea română adresând rugămintea de a analiza cazul și de a facilita debarcarea trupului neînsuflețit pentru ca acesta să fie repatriate, cu luarea tuturor măsurilor de protecție pe care partea chineză le consideră necesare.

„Reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la București au reiterat măsurile adoptate de autoritățile chineze în contextul pandemiei de COVID-19 şi imposibilitatea permiterii debarcării trupului neînsuflețit pe teritoriul chinez”, arată MAE.

În această situație, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing vor menține legătura în permanență cu autoritățile locale, angajatorul, compania care deține nava, compania de asigurări și cu familia comandantului de navă decedat, vor continua să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, și vor continua să ofere asistență în identificarea unei soluții, mai arată MAE.

Trupul neînsufleţit al comandantului de navă Dan Sandu, din România, este blocat de două luni într-un port chinez, pe nava pe care a condus-o. Familia nu îl poate repatria, iar chinezii vor să îl arunce în mare, pentru că se tem de un eventual focar de COVID-19 cu tulpina indiană. Dan Sandu a murit din cauza unui infarct. Soţia comandantului, Gabriela Sandu, spune că „înmormântarea în mare” nu e altceva decât aruncarea trupului peste bord și exclude acest procedeu. Familia cere ca măcar cenuşa comandantului să fie adusă acasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Atatea tari au refuzat debarcarea mortului,stiau ele de ce, si acum ne agatam si facem responsabila China? O rusine de propaganda,tipica la aborigeni

  2. Romania e nimeni. Asa am ajuns pentru ca suntem slugarnici si nimeni nu da doi bani pe pupatori de dosuri de licurici mari sau mici.

  3. Vrajeala de 0,0000002 lei! Asta e respectul fata de cei ‘alungati’ din tara pentru a-si castiga veniturile pentru supravetuire si incasari la greu pentru leprosii de lux!

  4. Ln larg sa-l transfere pe o nava romaneasca si sa-l aduca acasa.
    Ce e mare vrajeala?
    Cheltuielile suplimentare sa fie platite de MAE, adica de Stat.
    Dumnezeu sa-l ierte!
    ….
    Cand tampitii fac reguli care nu se mai termina niciodata… asa se intampla.
    Uitati-va la schizofrenicii care au fost impinsi cu minciuni criminale, cu ajutorul de mass-media sa-i facem „lideri”!

  5. marea manipulare a crimei organizate denumita china. o oroare anti-omeneasca aceasta putere care tinde sa devina expansionista. de altfel Arsenie Boca a si „vazut-o”. America in final va pierde razboiul cu china, iar china va invada tarile vecine ei, apoi rusia si europa. va fi un razboi foarte sangeros iar omenirea, in mare parte se va canibaliza exact cum este china acum. china manaca fetusi avortati, organe de copii, china face trafic cu organe umane. dar asta deja stim….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.