Desecretizarea tuturor protocoalelor, în linie dreaptă!

Comisiile juridică şi de apărare din  Camera Deputaţilor au dat raport favorabil cu amendamente la Legea pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005, una dintre prevederi vizând desecretizarea tuturor protocoalelor SRI cu instituţiile statului.

„Art 4. De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate protocoalele sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român. Serviciul Romîn de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizaţă şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie si justiţiei”, prevede unul dintre amendamentele depuse de unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Mircea Drăghici.

Este vorba de proiectul de lege Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei.  În comisii au fost 25 de voturi pentru şi 14 împotrivă, iar iniţiativa legislativă este posibil să fie votată în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Printre amendamentele formulate marţi și adoptate de comisiile de specialitate se numără şi unul care prevede că nu răspund penal lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei de control SRI documente sau declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT.

„Art. 6 – Lucrătorii din SRI precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”, prevede amendamentul social-democratului.

O altă prevedere nou introdusă în proiectul de lege şi adoptată de deputaţi arată că documentele centralizate la Comisia de control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

„Art 3 – (1) Documentele prevăzute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea”, prevede amendamentul adoptat de comisiile juridică şi pentru apărare ale Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost depus pe 29 iunie, la Parlament şi a fost înregistrat în procedură de urgenţă, Senatul votând în calitate de prim for sesizat, iar acum Camera Deputaţilor este decizională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Aceasta desecretizare la modul politic ii va distruge pe Tariceanu si pe Basescu, care il vor distruge pe Dragnea. Tariceanu si Dragnea au cazut in capcana baronilor care controleaza slugile trimise dupa mosiile judetene in Parlament. Poporul are de castigat, scapa de gasca teleormaneana si are sansa sa scape si de baroni care vor fi ocupati cu sfasierea reciproca, fiecare dorind sa fie noul baron alpha in locul lui Dragnea!

  2. institutiile ce trebuiau sa apere drepturile cetatenilor, CNSAS, Curtea constitutionala, Avocatul poporului, Protectia datelor DE CE AU SEMNAT PROTOCOALE, PE CINE SA APERE?la CCR, LAZAROIU, fost ceausescu, aparatorul lui basescu primarul rexcompensat regeste, si-a terminat manadatul, la AVP SI CIORBEA la fel, la ANPDCP, OPREA DE 6 LUNI, cu dosar penat de 6 ani???Sefi santajabili, duplicitari, oportunisti, ipocriti???VAI DE DREPTURILE ROMÂNILOR CU ASA COMPROMISI POLITIC, PROFESIONAL, moral!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.