Despăgubiri de la UE pentru producătorii români

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România şi destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 şi 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Măsura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisă producătorilor de grâu, seară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă afectaţi în mod direct de seceta severă. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fii pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. În cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a-i despăgubi pe producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, fiind limitată la minimul necesar, şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Fermierii cu peste 50 ha in proprietate sau furate de la țăranii fără dinți in gura și-au scos cheltuielile cu subvenții Apia ( șmecherii) plus ajutor de seceta. De ce hoții de fermieri care merg la negru nu-și asigura culturile la societățile de asigurare?

  2. Des păgubiri ?
    …șî păntru porumboiul care raporta la Vaslui suprafețe calamitate fictive, iar gubiernu’ lu’ Turnătoru’ pretinu’ lui, „Petrov”, îi aproba despăgubiri dîn bani ioropeniși?
    Multe averi se făcură p’în astfel dă minciuni, iar ioropenișii să fack că „plouă”……[Rumburak]

  3. Metode de spalare la creieri facute de hotii de la Bruxelles.Sint curios citi din acesti producatori romani vor primii si niste bani.

  4. Daca agricultura ramanea in continuare pe mainile vandutilor din USR si PNL, cu siguranta ca ar fi fost in stare sa refuze acesti bani. Sau i-ar fi redirectionat fraudulos catre metroul securistilor din Cluj. Au experienta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.