Despărţirea de maestrul Dan Nasta

Aflăm cu adâncă tristeţe că a plecat dintre noi maestrul Dan Nasta (născut la 6 ianuarie 1919), un aristocrat care s-a dedicat teatrului – regizor şi actor la Iaşi Timişoara şi Bucureşti -, amfitrion de excepţie şi autor a mari ceremonii expoziţionale. Acestea au debutat în cadrul primitor al casei sale – mereu deschise pentru oamenii de gust -, continuând apoi la palatele Brâncoveanu de la Potlogi în 1992 şi Mogoşoaia din 2000, la cel cantacuzin de la Filipeştii de Târg, sub bolţile cuhniei de la Cotroceni, sub cele ale casei Romanit, cu splendida expoziţie de gravură, dar şi în galeria de la etajul 3 al Teatrului Naţional, unde expunea Grădina românească, colecţia sa numărând peste 100 de scoarţe din toate regiunile ţării, alături de replica ei picturală din opera lui Horea Paştina.

Autorul unor inedite concepte expoziţionale pornind de la variata şi valoroasa lui colecţie, scenograf şi muzeograf, Dan Nasta a fost, peste jumătate de veac, unul dintre cei mai activi colecţionari de artă veche românească, populară sau cultă, animator al unei vieţi culturale intense funcţionând la început în cadru restrâns, apoi tot mai larg, muzeal, până ce bătrâneţea şi slăbiciunea i-au impus o tristă recluziune. Şi atunci însă, iubitorul de frumuseţe continua să plănuiască propuneri expoziţionale – pentru Potlogi sau Filipeştii de Târg – în care să prezinte comorile lui iubite: scoarţele, gravurile, icoanele, ceramica veche, arta europeană cu subiecte privind spaţiul românesc.

Palatul Mogoşoaia se desparte de generosul iniţiator al Muzeului Tradiţiei Aulice şi de donatorul valoroasei sale colecţii de artă comparată ce poartă numele soţilor Liana şi Dan Năstase înscrise cu litere de aur în memoria lui. Cu maestrul Dan Nasta, artist emerit, laureat al premiului Radio România Actualităţi, decorat de preşedintele României în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofiţer, societatea românească pierde un artist şi un boier autentic, un mare patriot – iubitor al lui Brâncoveanu -, un intelectual total dăruit muzeului ca instituţie fundamentală a neamului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Doina Mândru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.